Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Çalışma hayatına yeni düzen

Sendİkalar Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle, işçi sendikalarına üyelik ve istifada aranan noter şartına son verilecek, sendika kurulabilecek iş kolu sayısı 28’den 18’e düşürülecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, işçi ve işveren kesimi temsilcilerinin değerlendirmeleri sonunda yeni bir Sendikalar Kanunu için tasarı taslağı hazırladı. Buna göre, sendikalar en az 7 kişinin bir araya gelmesiyle oluşturulabilecek. Taslakla, sendikal örgütlenmede federasyon modeli de gündeme gelecek. Buna göre, aynı iş kolunda kurulu 3 sendika bir araya gelerek federasyon kurabilecek. Sendika ve konfederasyonların faaliyetlerinin durdurulması ve kapatılması da zorlaştırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendika ve konfederasyonlar için birer sicil kaydı tutacak. İşçi sendikalarına üyelik ve istifada aranan noter şartına son verilecek. Sendikalara üye olmada aranan yaş sınırı 16’dan 15’e çekilmesi de öngörülüyor. Üyelikle ilgili bildirim 15 gün içinde bakanlığa posta ve internet üzerinden elektronik ortamda gönderilecek. Geçici olarak işsiz kalan işçinin sendikaya üyeliği 1 yıl sürecek.

Taslakta, işçi ve işveren sendikalarının kurulabilecekleri iş kolları yeniden düzenlenerek 28 olan sayının 18’e düşürülmesi öngörülüyor. Sendikalar ve konfederasyonlar uluslararası faaliyette ve işbirliği içinde bulunabilecek, yurt dışında temsilcilik açabilecek, yurt dışında sendika ve üst kuruluş kurabilecekler. Sendika ve konfederasyonlar radyo ve televizyon kurabilecek. Buna göre, can ve mal kurtarma işlerinde, cenaze ve defin işlerinde, kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye hizmetlerinde, noterlik hizmetlerinde, su elektrik, doğalgaz üretimi, tasfiyesi ve dağıtım işlerinde grev ve lokavt yapılamayacak. Bunun yanında, bankacılık, petrokimya, şehiriçi deniz, kara, demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde grev ve lokavt yasağının kaldırılması öngörülüyor.

/ ANKARA

25.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Birleşmiş Milletler: Türkiye gıda krizinden etkilenebilir

  Karaborsacı cezalandırılsın

  Güneydoğu’da çiftçi perişan

  Bulgur yemeye devam

  Gıda krizine karşı işbirliği

  Buğdayda fırsatçıya dikkat

  TMO, buğday satacak

  Pirinçte stok toptancıya geçti

  IMF: Türkiye’de faiz hep yüksek

  Kazak petrolü Ceyhan’a akacak

  OECD: ABD’deki zayıflığın etkisi uzun sürecek

  Elektrikte özelleştirme başlıyor

  Çalışma hayatına yeni düzen


 Son Dakika Haberleri