"Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

Fâciayı istismar (1)



Kamuoyunun “kapatma kararı”na odaklandığı esnada, Konya’nın Taşkent ilçesi Balcılar beldesindeki üç katlı yurt binasının çökmesi, 28 Şubat postmodern darbesi aktörlerince yine mevhum “irtica”ya fatura edildi.

Yerel yetkililerin tespitiyle “tüp patlaması”ndan meydana gelen enkazın altında can veren ve yaralanan öğrencilerin hesabı, âdeta 28 Şubat sürecinde edinilen itiyatla, ihmali görülenler ve binanın müteahhitleri aşılarak, dehşetli bir demagojiyle yurtta yapılan din eğitimine ve Kur’ân öğrenimine bağlandı.

Öylesine ki bazıları “Kur’ân öğrenimine gerek var mı?” sorusunu dahi sordular; vatandaşların çocuklarını dinlerini öğrenmesini ve kitabının öğretilmesini büyük bir pervâsızlıkla “kaçak Kur’ân kursu” çarpıtmasıyla “suç” ilân ettiler. Arkasına da bir yığın uydurmayı taktılar…

Halbuki vatandaşların kendi imkânlarıyla inşa ettiği yurt binasının “kaçak” olmadığı ve Millî Eğitim’in “izni”yle kurulduğu, daha ilk günden ilgililerce açıklanmıştı. Ne var ki amaç, çöküntünün nedenini araştırmak değil, Anadolu’yu ağlatan onsekiz mâsumun vefâtı üzerinden yeniden “irtica tehdidi” sendromuyla “laik - antilaik” kamplaşma ve kavgasını başlatmaktı.

Velilerin, “Çocuklarımız şehid oldu, dâvâcı değiliz” diye tahrik tuzağına düşmemelerine medyanın ekran ve manşetlerinden açığa çıkan “öfke”nin arkasında bu menhus maksat yatmaktaydı…

KUR’ÂN ÖĞRENİMİNE YAŞ SINIRLAMASI

Çöküntünün faturasını “Kur’ân öğrenimi”ne kesenler, nedense yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bir ülkede çocukların dinlerinin temel kitabını öğrenmekten mahrum edilişlerini gözardı etmekteler. 28 Şubat “irtica ile mücadele” konseptinden kalma “yaş yasağı”ndan tecâhül-ü ârifte bulunmaktalar.

Vakıa şu ki bugün Türkiye’de dünyanın hiçbir yerine rastlanmayan “Kur’ân öğrenimine yaş yasağı” devam ediyor.

Buna bağlı olarak, “Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’ân kursları ile öğrenci yurt ve pansiyonları yönetmeliği”nde 23.12.2003 tarihinde yapılan değişikliğe rağmen, “Millî Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde açılabilen” yaz Kur’ân kurslarına öğrencilerin gidebilmeleri için, “ilköğretimin 5. sınıfını tamamlama” şartı duruyor. Bunun anlamı, tatil zamanı bile öğrencilerin devletin “din işleri”yle ilgili anayasal kuruluşu olan Diyanet’e bağlı Kur’ân kurslarına ve camilerde Kur’ân öğrenmeleri için en az 12 yaşında olmaları gerekiyor.

Keza okul zamanı yine Diyanet’e bağlı Kur’ân kurslarına ve camilere devam için ilköğretimi bitirmiş olmaları, yani 15-16 yaşına gelmiş olmaları şart koşuluyor. Özellikle öğreticiler, bu hususta denetleniyor; zaman zaman bazı işgüzârlarca “cezâ”ya tabi tutuluyorlar. Kısacası, velilerin, bu yaşlara kadar çocuklarına besmeleyi dahi öğretmeleri yasak.

Oysa Kur’ân öğreniminin küçük yaşlarda başlaması gerektiği, hem Peygamberimizin hadisleri hem de eğitimcilerin tespitleriyle ortada. Türkiye’de Kur’ân kurslarına katılanların yüzde sekseni 12 yaşın altındaki çocuklar olduğu ve sırf “yaş yasağı” yüzünden her yıl 500 bine yakın çocuk Kur’ân öğreniminden mahrum bırakıldığı araştırmalarla tespit edilmiş.

MİLLETİN DEĞERLERİNE SAMİMİYET BU MU?

Din eğitimi ve öğretimini “devletin denetimi ve gözetimi” altına alan yasaklı yasa ve yönetmeliklerle günde ancak “üç saat eğitim-öğretim yapılacağı” ve bunun iki saatinin Kur’ân-ı Kerim ve meâli, bir saati de itikat, ibadet, siyer ve ahlâk dersi verileceği hükme bağlanmış.

Peki 12 yaşına ve hele 15-16 yaşına gelmiş çocuklar, bu ülkede dinlerini ve dinlerin temel kitabını nasıl öğrenecekler? “Yaş yasağı”na ilâveten toplam iki ayı ve haftada beş günü geçmeyecek kurslarda öğrenciler, Kur’ân-ı Kerim’i ve meâlini bu süre zarfında nasıl öğrenebilecekler? Bale, dans, müzik, resim, spor, yüzme, yabancı dil kursları için herhangi bir yaş sınırı aranmazken, yalnız Kur’ân öğrenimine konulan yaş sınırlamasının anlamı nedir?

Devletin, anayasa ve yasalarla üzerine aldığı din eğitimi ve öğretimini ve Kur’ân öğrenimini antidemokratik, temel hak ve hürriyetleri sınırlayan yasa ve yönetmeliklerle kısıtlanmasını görmezden gelen mihrakların, “fâcia”yı istismar edip faturasını vatandaşlara çıkarmaları doğrusu ibret verici.

Devletin esirgediğini vatandaşlar kendi imkânlarıyla yapmakta; okula devam eden çocuklarını okul zamanı ve tatillerde dinlerinin kitabını öğrenmelerine çabalamakta. Bu durum takdir göreceği yerde, ne yazık ki mâlum medyaca bir “kaza” üzerinden serişte edilmekte.

Ve mâlum medya Kur’ân kurslarında öğrenimi engelleyen ucûbe “yaş yasağı”nı gündeme getirmemekte. Onca demokrasi ve özgürlükler iddiasına rağmen altı yıldır bunu kaldırma irâde ve icraatını gösteremeyen AKP hükûmetini hesaba çekmemekte!

Millete, milletin değerlerine, demokrasi, hak ve özgürlüklerde samîmiyet bu değildir…

07.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.08.2008) - Demokratik kararlılık…

  (05.08.2008) - “Konjonktürel karar”a karşı

  (04.08.2008) - Postmodern kapatma!

  (22.07.2008) - Hazır Meclis açıkken…

  (21.07.2008) - Dehşet tablosu…

  (19.07.2008) - Türkiye, darbelerle hesaplaşmalı

  (18.07.2008) - Hudson’dan “Ergenekon”a…

  (17.07.2008) - “Ergenekon iddianâmesi…”

  (16.07.2008) - Soruşturma…

  (14.07.2008) - “Uluslar arası kural” komedisi

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır