"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Beşşar’ın kara kutusu



Suriye, Beşşar Esad’ın İran ziyaretiyle Türkiye ziyareti arasındaki dönemde el Hayat gazetesinin faş ve deşifre ettiği bir cinayeti yaşadı. Keskin bir nişancı Esad’ın en hassas dosyalarına hakim Danışmanı Tuğgeneral Muhammed Süleyman’ı öldürdü. Bu, sıradan bir cinayet değil. Adam gizli sırların belki de tek şahidi. Bunun iki sebebi olabilir. Bunlardan birisi Hariri suikastına dair bildikleridir. Hariri suikastına dair bildiklerinden ve derin ve gizli bilgilere haiz olmasından dolayı öldürülmüş olabilir. İkincisi de, Şam’da bir suikasta kurban giden İmad Muğniye dosyasıyla bağlantılı olarak yine bu dosya ile alâkalı bildiklerinden dolayı öldürülmüş olabilir. Zayıf olsa da üçüncü bir ihtimâl daha var. O da Beşşar Esad’ın takımı arasındaki iç çekişme ve sürtüşmedir. Zira Süleyman, Beşşar’ın iç çekirdeği arasında yer alıyordu.

Dolayısıyla büyük ihtimalle bildikleri sebebiyle ve bildikleriyle birlikte tasfiye edildi ve ortadan kaldırıldı. Bilgi ya güçtür ya da yüktür. Bilgiyi kullanabilenler için o bir güçtür. Başkalarının kullanabileceği bilgi ise sinede bir yüktür. Muhammed Süleyman, Beşşar Esad’ın sağ kolu ve bütün gizli ve kirli işlerini bilen birisi olarak tanımlanıyor. Şarku’l Avsat gazetesine göre, üç hassas alandaki bütün dosyalar onun elinden geçmişti. Bunlar, güvenlik, finansman ve ordu reformu. Orduda bütün subayların atanması ve terfîsi bir dönem onun elinden geçmiş. 49 yaşında olan Muhammed Süleyman’ın hassas güvenlik dosyalarından sorumlu olduğu biliniyor. Bunlar arasında Hizbullah ile Suriye makamları arasında bağlantıyı sağlamak da var. İşte bu nokta bizi İmad Muğniye meselesine götürüyor. Şarku’l Avsat gazetesine göre Muhammed Süleyman, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri cinayetiyle ilgili kurulması tasarlanan BM’ye bağlı uluslar arası mahkemeye celbi istenen isimler arasındaydı.

***

Ammar Abdulhamid gibi Suriyeli muhalifler ise cinayetin gerisindeki parmağı kendilerine göre keşfetmişler bile. Bunlara göre, Refik Hariri cinayeti konusunda arkada delil ve şahit bırakmak istemeyen Şam yönetimi bu hassas bilgilere haiz olduğundan dolayı Muhammed Süleyman’ı ortadan kaldırmıştır. Ömer Beşir’in Darfur sebebiyle uluslar arası bir mahkeme ile karşı karşıya geldiği bir süreçte korkuları depreşen Beşşar rejiminin gerideki bilgi ve şahitleri ortadan kaldırmak için bu yola başvurmuş olabileceği ileri sürülüyor. En azından Suriyeli muhalefetin inancı bu istikamette.

Bu rivayetlere şüpheyle yaklaşanlar ve karşılayanlar da var. Bunlardan birisi de Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merrkezi’nden Joshua Landib. Bununla birlikte Landib’e göre, Beşşar rejiminin ilk iki yılında Muhammed Süleyman çok önemli roller oynadı ve adeta Beşşar’ın müsteşarı gibiydi. Landib, İsrail gazetesi The Jerusalem Post’a bu suikastın Esad rejimini sıkıştırma amaçlı olarak muhalifleri tarafından işlenmiş ve tertip edilmiş olabileceğini söylüyor. Buna göre, Kaide’ye ve aşırılığa cephe alan Beşşar rejimi bu kesimlerin hedefi haline gelmiş olabilir! İsrail’e göre, Süleyman, Hizbullah kaynaklı iç çekişmenin kurbanı olabilir. Başka bir ihtimâle göre yine İsrail’e göre, bizzat Beşşar ortadan kaldırılmasını istemiş olabilir. İsrailli Ortadoğu Uzmanı Profesör Moshe Moaz, Süleyman’ın öldürülmesinde İsrail’in bir çıkarı olmadığı için dahli ve payının da olduğunu da zannetmediğini söylemektedir.

***

Gerçekten de esrarengiz bir şekilde öldürülen Muhammed Süleyman Suriye’nin kara kutusuydu. Beşşar’ın sağ kolu ve gölgesi olarak anılıyordu. Suriye muhaliflerine göre ‘karanlık adam’ olarak anılan Süleyman perde gerisinde bakanları ve valileri atıyordu. Hatta gücü damat ve Askeri İstihbaratın Başı Asıf Şevket’i bile aşıyordu. Onu gözetim altında tutuyordu. Bu yüzden aralarına kara kedi girmişti. Buna mukabil, Beşşar’ın küçük kardeşi Mahir Esad ile araları gayet sıcaktı. Aralarından su sızmıyordu. Suikast şekli de esrarengiz. Tartus’ta denize nazır evinde iken bir Kanas silâhıyla denizdeki bir bottan açılan ateşle öldürülüyor. Akabinde, bütün bölge askerî kordon altına alınıyor. Cenazesine Mahir Esad da katılıyor. Suriye’de gerçekten de garip şeyler oluyor. Beşşar Esad’ın gelişiyle birlikte ülkede birçok intiharlar ve suikastlar yaşandı. Süleyman bunların en sonuncusu. Bunlardan önce Mahmut Zubi, Gazi Kenan da vardı. Zubi için yönetim 8 kurşunla intihar ettiğini söylüyordu. Halbuki bir kurşunla tamamda diğerlerini kim ikmal etti? Gazi Kenan da öyle oldu. Bazen sultanla yatan ölü kalkar. Eskiler ne demişler: Kurbussultan ateş-i suzan... Sultana yakın olmak ateşten bir gömlektir. Hele de sultanın kirli işleri çok olursa...

06.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.08.2008) - Hicaz’da olsam gelmem lâzımdı!

  (04.08.2008) - Hicaz’daki dini perestroika

  (02.08.2008) - ABD kararın neresinde?

  (01.08.2008) - Kriz yön değiştirdi

  (31.07.2008) - ‘Gâvur’u çileden çıkaran ‘Müslüman’

  (30.07.2008) - Liberal koalisyon

  (29.07.2008) - Yedek ideoloji ve lojistik kıta

  (28.07.2008) - Yedinci dalga; Yeşil dalga

  (27.07.2008) - Yeni Türkiye’nin ayak sesleri

  (26.07.2008) - 100 yıl geciken düzen

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır