"Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali OKTAY

Topkapı Sarayı’nda Kutsal Emanetler’e saygısızlık!...



Uzun bir aradan sonra, geçtiğimiz hafta Topkapı Sarayı’nı ailece gezmeye gitmiştik. Her bir eserin önünde durup, san'atı ve san'atçısını takdir ederken bir yandan da sahip olduğumuz bu müthiş değerlerin pek de farkında olamamamıza hayıflandım. Ancak doğrusu görmeyi sabırsızlıkla arzuladığımız Kutsal Emanetlerin sergilendiği bölüme yaklaştıkça, ailece heyecanımızın en üst seviyeye çıktığını hissediyorduk. Aman Allah’ım! İşte adeta farklı bir dünyaya ait olduğunuzu hissettiren Mukaddes Emanetler. İki cihan sevgilisinin mübarek Sakal-ı Şerif’i orada duruyor. Hırka-ı Saadet’inin muhafazası da yanında. Şu da o güzeller güzelinin ayak izi. Az ilerde de kullandığı 3 adet kılıcı var. Hayatta en yakınında oldular şimdi de kılıçları yine yanı başında: Hz. Ebu Bekir’in, Hz. Ömer’in Hz. Osman’ın, Allah’ın Arslanı Hz. Ali’nin ve sahabenin kılıçları. Hz. Musa’nın asası da orada. Daha nice hayranlıkla izlediğimiz bakakaldığımız mukaddes hatıralar. İnsanın hiç çıkası gelmiyor, ama sıra halinde ilerleyen pek çok ziyaretçiyi de düşünmek zorundayız. Elbette bu ziyaretçilerin hepsi Müslüman değil. Pek çok yabancının da ilgisini çekiyor bu eserler. Ancak problem de burada başlıyor. Eserlerin sergilendiği bu bölümün kapısında “içeriye uygun olmayan kıyafetlerle girmenin yasak olduğu” belirtilmesine rağmen ne yazık ki bunu dikkate alan kimse yok. Yabancıların da bu eserleri görmesi uyandıracağı etki açısından elbette iyi bir şey. Ancak Müslümanlarca bunca değer verilen o mübarek hatıraların eserlerin bulunduğu, sürekli hafızların Kur’ân-ı Kerim okuduğu bir mekâna gelen herkesin başta kıyafetlerine ve davranışlarına dikkat etmesi gerekir. Sokakta giyilmesi bile uygun olmayan açık kıyafetlerle yerli ya da yabancı kim olursa olsun böyle bir mekâna girmesi kabul edilemez. Görevlilere yaptığım uyarıya karşın bana söyledikleri şuydu “ Haklısınız ama ne yapalım kimse bizi dinlemiyor ki”. Maalesef yaptıkları tek uyarı ise fotoğraf çekilmesini engellemeye çalışmalarıydı. Bu durum içimi çok acıttı.

Şu anda bile yazıyı yazarken aynı üzün

tüyü yaşıyorum.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’nü halen ifa eden değerli bilim adamı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın şu ana kadar yaptığı önemli ve başarılı çalışmaları ortada. Kendisi zaten kamuoyunun takdir ettiği bir bilim adamımızdır. Eminim ki İlber Bey, bu durumdan haberdar olduğu takdirde bizden de çok üzülüp, kendisine Müslümanın diyen herkesi rencide eden bu vahim yanlışı düzeltmek için gerekli tedbirleri alacaktır. Topkapı Müzesi yetkililerinin bu konuda alacağı tedbirler ve iyi haberleri yine bu köşede yazmak beni ve herkesi eminim çok memnun edecektir.

Geçmiş zaman olur ki...

Eskiler boşuna dememiş “Ummadığın taş baş yarar” diye. Herhalde bu söz aşağıda nakletmeye çalışacağım hatıra için söylenmiş olsa gerek. Dışarıda görüp “Canım müzikten, san'attan ne kadar haberdardır ki “gibi önyargıyla yaklaştığınız kimseler yeri gelir sizi mahcup edebilir. Aşağıdaki hatıra aynı zamanda geçmişten bugüne toplumumuzdaki müzik anlayışı ve kalitesindeki düşüşü göstermesi bakımından da bence kayda değer. Neyse sözü fazla uzatmadan değerli mûsıkîşinas İsmet Elbaşı’ya kulak verelim:

“O yıllarda Şan Sineması’nda konserler verilirdi. Koronun şefi de rahmetli Münir Nurettin Selçuk olurdu çok zaman. Bu konserleri radyolar naklen verirdi. Mevkii, kültür birikimi ne olursa olsun herkes naklen verilen o konserleri zevkle dinlerdi, ağır gelmezdi.

Bir gün Şan Sinemasının konserini önceden haber veren afişinde Dede Efendi’nin Rast makamındaki Kar-ı Natık’ının icra edileceğini okudum. O güne kadar Kar-ı Natık’ın ne olduğunu bilmiyordum. Öğrenmek için Agâh Dede’ye gitmeye karar verdim. Kapıdan girip selâm verdim. Kar-ı Natık’ın ne olduğunu sordum, Dede anlatmaya başladı. Kar muhtelif makamlardan mürekkep (bir araya gelen) eserlere deniyordu. Kar-ı Natık ise eserdeki makamların isimlerinin de güftenin içinde yer alması idi. Sohbetin en heyecanlı yerinde iri cüsseli, kaba görünümlü bir adam içeri girdi ve selâm verdi. Konuya muttali olunca da ne Kar-ı Natık mı?” dedi. Adamı yılardır tanıyordum. Kırmızı yüzlü, seyrek dişli çok gülen biri idi. Caddenin üzerinde marul, kıvırcık, yeşil sebze satardı. Adam içeri girince canım sıkıldı. İçimden “nereden çıktı bu adam, mûsikîyle, şiirle hiçbir ülfeti olmayan alt tarafı soğan salata satan biri’ diye düşünürken adam hafifçe mırıldandı, arkasından “Rast getirip fend ile seyretti hümayı” diye Kar-ı Natık’ı okumaya başladı. Doğrusu bu kadarını beklemiyordum. Adam eseri yarıya kadar okudu, sonra “unutmuşum” dedi. Yıllardır hiç okumadığına esef etti. Gözleri de oldukça terlemişti. O gün bambaşka bir duygu yaşadım. Hergün gördüğüm sıradan bir insanın hiç tahmin etmediğim bir yönünü öğrenmiştim.

Tarihten Yapraklar

Musavver Hale

Mûsikî-i Osmanî Mektebi Ders Nazırı ve Heyeti Umumiye Muallimi İsmail Hakkı Bey tarafından gönderilmiştir:

Musavver Hale Gazetesine ihda ettiğim şu eserin iki büyük kıymeti vardır: Birincisi büyük padişahlarımızdan Sultan Beyazıd-i Veli Hazretlerinin ahlâfına bir yadigârı olması ikinciside (Farabî) ile hemasır bulunan padişahın eseri olmak itibarıyla Türk Kavminin Fenn-i Mûsikîdeki muvaffakiyetlerine mebde teşkil etmiş bulunmasıdır.

Padişah-ı muşarünileyh Hazretlerinin müessir asarıda sırası geldikçe ve huruf-i Heca tertibiyle gönderilecektir. Hale.

Aynen dercettiğimiz bu varaka ile peşrev ve semai hakkındaki mütalâamızın gelecek nüshamızla Vazülenzar Karin okunması mukarrerdir.

Gönülden Dile

“Kapısını kurcalayan her yabancı değere in misin cin misin diye soruşturmadan buyur etmek, cemiyet adına çekilecek üzüntülerin ve düşülecek telâşların en haklılarından biridir. ” Sâmiha Ayverdi

05.08.2008

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.07.2008) - Gönülden dile

  (22.07.2008) - Gönülden dile

  (15.07.2008) - Gönülden dile

  (08.07.2008) - Semahat Özdenses vefat etti

  (01.07.2008) - Gönül Telimizi Titretenler... Leyla Saz

  (24.06.2008) - Müzikte bir geleneğin son temsilcisi: Cinuçen Tanrıkorur

  (17.06.2008) - Asil Genç!...

  (10.06.2008) - Bu da gelir bu da geçer ağlama!...

  (03.06.2008) - Gönülden dile...

  (27.05.2008) - Adnan Menderes ve bir devlet adamının san'atçıya karşı nezaketi

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır