"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Robert MİRANDA

Ne pahasına modern bir İslâm?



Orta Doğu Forumu Direktörü Daniel Pipes, geçenlerde Türkiye’de İslâmı yeniden yorumlamaya yönelik bir girişimden bahsetti. Pipes, bu girişimin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edildiğini belirtiyor.

Pipes’ın yazdığına göre üç yıldır sistemli bir şekilde yürütülen ‘Hadis Çalışmasında’ 162.000 hadis incelenmiş ve bunlarla ilgili raporlar hazırlanmış. İçlerinden 10.000 tanesi, 14 yüzyıldır biriken asılsız hadisleri ayırmak ve aslına uygun hale getirmek için elenmiş. Pipes’e göre, bu İslâm’ın reformize edilmesi adına umut verici bir gelişme.

Bütün Müslümanların bildiği gibi Hadislerin tamamı Peygamberimizin (asm) söyledikleri ve yaptıklarıdır.

Pipes makalesinde, bu projede 85 ilahiyat profesörünün yer aldığı tesbitinde bulunuyor. Pipes, projede yer alan profesörlerden biri olan Ankara Üniversitesinden İsmail Hakkı Ünal’ın “Kur’ân bizim ana rehberimiz. Hiçbir şey onunla kıyaslanamaz, biz sadece dini batın şeylerden arındırmaya çalışıyoruz” sözlerini de makalesinde aktarmış.

Projenin internet sitesinde yer alan bir röportajda, gerçekleştirilen bu projenin İslâm’ın Peygamberinin evrensel mesajını 21. yüzyıla iletmekte önemli bir adım olduğuna değinilmiş.

Projenin direktörü Mehmet Görmez, Pipes’ın belirttiğine göre, çalışmanın tamamıyla ilmî bir çalışma olduğunu, amaçlarının sadece hadislerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak olduğunu söylemiş.

Görmez şöyle devam ediyor: “Yeni bir hadis derlemesi yapmaya karar verdik, gerekirse hadisleri yeniden tercüme edeceğiz.” Ve ekliyor: “Bu proje insanlara İslâm’ın olumlu yönünü göstermek üzere hazırlandı”.

Görmez’e göre, “bu projenin amacı, insanlık onuru, insan hakları, adalet, fazilet, kadın hakları ve insanlara saygı gibi konuları ön plana çıkarmakmış.”

Doğrusunu söylemek gerekirse bu cümleleri okuduğumda biraz sarsıldım. Bu cümleler canımı sıktı. Çünkü bu profesörlerin neden bahsettiklerini tam olarak anlamış değilim. Bu kişiler İslâm’ın olumlu yönünü mü arıyorlar. Bu da ne demek oluyor? Müslümanlar için pratikte İslâm’ın negatif yönü de mi var? Biz Allah’ın Müslümanlara en mükemmel dini verdiğini söylerken, nasıl oluyor da bu dinin bir olumsuz yönü olabileceğini düşünebiliriz? Kur’ân Allah’ın kelâmıdır. Allah’ın gönderdiği dinde olumsuz yan olur mu?

Görmez ve projede yer alan diğer profesörler, kadınları ikinci sınıf gibi sunan hadislerin aynı zamanda erkeklerin kadınlar üzerindeki hakimiyetini sağlamak için uydurulduğunu savunuyorlar. Bu insanlar bu tip mesajları içeren hadislerin reforme edilmesi gerektiğini iddia ediyorlar. Bunu da çok garip buldum. Çünkü Müslüman kadını Müslüman erkekten aşağı gören veya bu mesajı veren bir hadise rastlamadım.

Allah bir sûresine ‘kadın’ mânâsına gelen bir isim (Nisa Sûresi) vermiştir, hem başka bir sûre de adını yine bir kadından Hazreti Meryem’den almıştır. Ayrıca Mücadele Sûresi de kocasını Peygamber’e şikâyet eden bir kadının hikâyesi ile başlar. (Gerçekten Allah, eşi konusunda seninle tartışan ve Allah’a şikâyette bulunan kadının sözünü işitti. Allah, aranızda geçen konuşmaları işitiyordu. Şüphesiz Allah, işitendir, görendir. -Mücadele, 1-)

Kadını ikinci sınıf yahut üzerine hakimiyet kurulması gereken bir varlık gibi gösteren bir hadise de rastlamadım. Peki, o zaman bütün bu söylenenler ne anlama geliyor?

Hadislerin yeniden tercüme ve yorumlanmasını sevinçle karşılayanlara göre, yapılan bu çalışmalar modern bir toplum oluşturmak için gerekliymiş. Dertleri buysa, onların mantığına göre Amerika’nın anayasasını baştan yazması gerekir. Hepimiz biliyoruz ki; bu anayasa modern bir Amerika’yı tahayyül dahi edemeyen kişilerce ikiyüz yıl önce yazılmış, antika bir belgedir. Hiç 200 yıl önceki özgürlük anlayışı ile bugünkü özgürlük düşüncesi bir olabilir mi?

Peki bir hadisi olumlu ya da olumsuz yapan nedir?

Hıristiyanlık dört şubeye bölünmüş durumda. Biliyoruz ki, Protestan reform hareketlerinin ortaya çıkardığı sadece Lutherizm değişti. Aynı zamanda Lutherizm’in karşıtı olan ve Roma Katolik ve Yunan Ortodoks kilisesinin de katıldığı Kalvinizm’i de ortaya çıkardı.

Şimdi bütün bunları düşününce aklıma tek bir soru geliyor: Acaba reformcular aslında İslâm’ı bölmek mi istiyorlar?

TERCÜME: FARUK SAİM AKHAN

06.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.07.2008) - Müslümanlar! Neo-con’ların din mühendisliğinden sakının

  (23.07.2008) - Savaştaki iyi ve kötüler

  (17.07.2008) - İslâmofaşist uyduruk bir Batı terimidir

  (25.06.2008) - McCain manevî önder olarak kimleri tercih ediyor

  (18.06.2008) - Çok teşekkürler

  (11.06.2008) - Üniversiteler demokrasinin köşetaşlarıdır

  (04.06.2008) - Bir düşman aramak

  (28.05.2008) - İslâm bizim kalkanımız

  (21.05.2008) - Artan sayıda Lâtin Amerikalı İslâmı seçiyor

  (14.05.2008) - Dünyamız tehlike altında!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır