"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dinî konular magazinleştirilmesin

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, basın mensuplarının dinle ilgili soruları, din bilginlerine sormasını isteyerek, “Dinî konuları magazin üslubuyla ele almak o an için belki tebessüme yol açıyor. Ama daha sonra zihinlerde ve gönüllerde yaralar bırakıyor. Çünkü din hepimizin dini, din bağının kutsalla olan ilişkimizin fazla hırpalanmaması gerekiyor” diye konuştu.

DİYANET İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, teravih namazlarında kadınların, gençlerin ve çocukların camileri doldurmasını istediklerini belirterek, ‘’Çocuklar camide koşuştursun, kimse ‘namazımızı bozarlar mı’ diye düşünmesin’’ dedi.

Bardakoğlu, yaptığı açıklamada, Kadınlarla çocukların özellikle teravih namazlarına katılımının arttırılması yönünde çabaları olduğunu belirtti. Bardakoğlu, şunları kaydetti: ‘’Teravih namazlarında çocukların, kadınların, gençlerin camide olmasını istiyoruz. Çocuklar koşuştursunlar, kimse onlardan rahatsız olmasın; ‘namazımızı bozuyorlar’ diye düşünmesin istiyoruz. Kadınların teravih namazlarında iştiraklerinde yeteri kadar rahat olmadıklarını biliyorum. Kadınlara, camilerin yukarı katlarında yer ayrılıyor. Doğrusu oraya iniş çıkışlar da çok rahat değil. Ama biz oraların rahat, temiz, aydınlık olması, erkekler tarafından doldurulmaması konusunda uyarılar yapıyoruz.’’ Bardakoğlu, orucun kişilik, sabır ve irade eğitimi olduğunu belirterek, ‘’Oruç bir aç kalış değildir. Allah’ın nimetlerinin bir kısmından bir süre geri durarak, hem nimetin kadir kıymetini öğrenmeyi hem de bu nimete ulaşamayan aç, yoksul ve ihtiyaç sahiplerini düşünmeyi öğretir’’ diye konuştu.

FİTRE, 6 YTL OLARAK BELİRLENDİ

Bardakoğlu, Din İşleri Yüksek Kurulu’nca bu yıl için Sadaka-ı Fıtr miktarının, asgarî ücret, geçim standardı, gıda fiyatları, bir kişinin bir günlük asgarî gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 6 YTL olarak belirlendiğini bildirdi.

Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (asm) ‘’Bir kişi akşama kadar oruç tutar da kötülüklerden uzak durmazsa, gözünü haramdan, dilini yalandan, kulağını kötü sözden, elini yanlış işlerden çekmezse geriye sadece açlık kalır’’ hadisini hatırlatan Bardakoğlu, Ramazanın sadece oruç ayı olmadığını, aynı zamanda insanlara yapıp ettiklerini gözden geçirme ve yenilenme fırsatı verdiğini söyledi.

DEVİR, ARTIK OKUMA DEVRİ

Bardakoğlu, iftar ve sahur sofralarının bütün ailenin bir araya gelmesini, dostlar ve arkadaşlarla buluşulmasını sağladığını belirterek, fitre ve zekâtın da bu ayda verildiğini, dolayısıyla sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın arttığını dile getirdi.

Ramazanın Kur’ân-ı Kerim’in inmeye başladığı ay olduğunu hatırlatan Bardakoğlu, bu sebeple Ramazanın bir bilgi ayı olduğunu kaydetti. Bu ayda mümkün olduğunca çok Kur’ân-ı Kerim ile buluşulmasını tavsiye eden Bardakoğlu, sadece camilerde din görevlilerinin verdiği bilgilerle yetinme döneminin geçtiğini vurguladı. Bardakoğlu, ‘’Artık sadece hocalarımızın, mihrapta, minberde, cami içlerinde verdiği bilgilerle İslâm dini hakkında yeteri kadar bilgileneceğimizi düşünmek, sanmak doğru değil. Devir, okuma ve kendi bilgilerimizi arttırma devri’’ dedi.

İFTARLARDA ESAS OLAN,

İSRAFTAN KAÇINMAKTIR

Aşırı lüks ve israfın herkes için, her dönemde günah olduğunu ve buna karşı toplumsal bilincin arttırılması gerektiğini anlatan Bardakoğlu, bunun sadece Ramazana özel bir durum olmadığını dile getirdi. ‘’Lüks otelde iftar dâveti vermek günah demenin doğru olmayacağını’’ anlatan Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’İnsanların konuklarına, dâvetlerine göre uygun mekânlar seçmeleri en tabiî haklarıdır. Bütün iftarların yerde hasır sererek yapılmasını tavsiye edemeyiz. Bir yanlışı eleştirirken, bir başka yanlışı yapmamak lâzım. Önemli olan lüks ve israfa karşı toplumsal bilincimizin artmasıdır. İftar sofraları bunun sadece çok cüz'î bir kısmını oluşturuyor. Bence iftarlar abartılacak derecede lüks ve israf sofraları olmuyor. Türkiye’de yaz kış açık büfeyle yemek yenilen otellerdeki bu tüketimin belki de binde 1’e iftar sofralarıdır. Peki 999 ne olacak...’’ Ramazan boyunca her iftarda toplumun farklı kesimlerinden konuklar ağırlayacağını belirten Bardakoğlu, ‘’Bunların hiçbirinde lüks ve israf olmasına razı değilim. Bundan kaçınıyoruz’’ dedi.

MEDYAYA CİDDİYET ÇAĞRISI

/ Ankara

31.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinî konular magazinleştirilmesin

  YİNE SORU İŞARETLERİ VAR

  Minikler için yarın zil çalıyor

  Şırnak’ta çatışma: 2 şehit

  İzmir'de okullarda su dağıtımı yapılacak

  Toptan ile Erdoğan TBMM’de biraraya geldi

  30 Ağustos törenlerle kutlandı

  Balık çiftliği sorunu çözülecek

  Avrupa Aile Hekimliği Kongresi, İstanbul’da

  Balıkçı bu sezon rekor bekliyor

  Maytaptan yaralanan vekil kulağından ameliyat edildi

  Meslek eğitimi için eylem planı

  3G ile cepler coşacak

  Büyük patlama deneyi riskler içeriyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır