"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Büyük patlama deneyi riskler içeriyor

VRUPA İnsan Hakları Mahkemesi , aralarında bazı araştırmacıların da bulunduğu bir grup Avrupalı vatandaşın, “Büyük Hadron Çarpıştırıcı” aleyhindeki başvurusunu reddetti.

Alman kaos teorisyeni Otto Rössler’in etrafında bir araya gelen insanların, AB’nin nükleer araştırma merkezi (CERN)’in 10 Eylülde hizmete sokacağı laboratuvarda yapılması planlanan “parçacık çarpıştırma” deneyine mani olabilmek için Salı günü verdikleri dilekçeyi değerlendiren AİHM, başvuruyu dün reddetti. Kâinatın oluşumuyla ilgili “büyük patlama” teorisini doğrulayabileceği düşünülen deneye itiraz edenler, deney sonucu “dünyayı yutabilecek mini kara delikler” ortaya çıkması ihtimalini öne sürüyor ve Fransa-İsviçre sınırındaki CERN laboratuvarının kapatılmasını istiyor. Vatandaş grubunun sözcüsü Viyanalı Markus Goritschnig, “Deney durdurulsaydı, şimdiye kadar hiç atılmamış bir adım atılmış olacaktı” dedi ve mahkemenin, yine de dava dilekçesini esastan görüşmesini beklediklerini belirtti. “Mini kara deliklerin, bilinen en tehlikeli nesneler olabileceğini” söyleyen Goritschnig, deneye katılan 26 fizikçinin “ateşle oynadığını” iddia etti. Bilimadamları, CERN deneyiyle fiziğin başlangıcına, maddenin ilk kez kütle kazandığı ana gitmeyi ve maddenin sebep ve nasıl kütle sahibi olduğu sorusunu cevaplandırmayı tasarlıyor.

İsviçre-Fransa sınırında, 27 kilometrelik bir tünel içerisinde bulunan parçacık hızlandırıcıyı harekete geçirmek o kadar kolay değil; önce makinenin 8 ana parçası -271 dereceye kadar soğutulacak. Ardından, 1600 adet süper-iletken mıknatıs düzgün olarak çalıştırılacak. Deney sırasında bütün parçaların senkronize şekilde çalışması şart. Saniyede 800 milyon parçacık çarpışması olması beklenen “yüzyılın deneyi”, yerin 150 metre altında yapılacak. Deneye Türkiye’den de bilimadamları katılıyor.

31.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinî konular magazinleştirilmesin

  YİNE SORU İŞARETLERİ VAR

  Minikler için yarın zil çalıyor

  Şırnak’ta çatışma: 2 şehit

  İzmir'de okullarda su dağıtımı yapılacak

  Toptan ile Erdoğan TBMM’de biraraya geldi

  30 Ağustos törenlerle kutlandı

  Balık çiftliği sorunu çözülecek

  Avrupa Aile Hekimliği Kongresi, İstanbul’da

  Balıkçı bu sezon rekor bekliyor

  Maytaptan yaralanan vekil kulağından ameliyat edildi

  Meslek eğitimi için eylem planı

  3G ile cepler coşacak

  Büyük patlama deneyi riskler içeriyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır