"Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Burası Gazze…



“Dünyanın tam kalbinde/Tam da en hissiz yerinde/ İnsanlığın sustuğu yerde/Gazze…

Ölümler rakam, bomba sesi müzik/ İşgâl sıradan hâdise, esaret daim/ İnsanlık suskun, zulüm her yerde/ Nasıl yaşar insan, böyle bir yerde…

Burası Gazze/ Herkes hapiste/Burası Gazze/ Her gün işkence…”

Geçtiğimiz hafta sonu MAZLUMDER’in düzenliği “insan hakları günü”nde Grup Endişe, söylediği parçada böyle sesleniyordu. Hem de BM tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 60. yıl dönümünde…

İsrail Başbakanı Ehud Olmet’in Türkiye’ye ziyareti bu şarkı sözlerini hatırlattı.

Yaklaşık 18 aydır kuşatma altında olan Gazze’de ölüm kol geziyor. Gazze’de elektrik yok, su yok, gıda yok, ilâç yok, ısınmak için yakıt, giyinmek için elbise yok. Çocuklar açlıktan, hastanelerde hastalar ilâçsızlıktan ölüyor. Bütün bunlara bir de İsrail’in yapılan yardımları engellemesi 1.5 milyonluk Gazze’yi yaşanmaz hale getiriyor.

Birleşmiş Milletler 1.5 milyon Filistinlinin yarısından fazlasının açlıkla karşıya olduğunu, insanların yiyeceklerini çöplüklerden toplandığını açıkladı.

Denizden ve karadan ulaşılamayan, insanî yardımların dahi ulaştırılmadığı, Gazze’ye girenin bir daha çıkamadığı, çıkanın bir daha giremediği, dünyanın en büyük açık hava hapishanesinde 1.5 milyon insan ölüme terk edilmiş durumda.

Son raporlara göre Gazze’deki çocukların yüzde 46’sının ciddî kansızlık problemi yaşadığı, İsrail’in geceyarısı saldırılarında kullandığı ses bombaları yüzünden ciddî bir sağırlık sorunu meydana getirdiği söyleniyor. Çok az ilâcın bulunduğu Gazze hastanelerinde kanser gibi bazı hastalıkların tedavisi için ilâç bulmanın ise imkânsız olduğu söyleniyor. İsrail vizelerini iptal ettiği için özel tedaviye ihtiyacı olan kanser ya da böbrek hastası birçok Filistinlinin vefat ettiği bildiriliyor. Yani, Gazze’de insanlık öldürülüyor.

* * *

Açlık, saldırı ve ambargonun devam etmesi üzerine altı aydır devam eden ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail'in Gazze’ye saldırısının zemini hatırlanmaya çalışılıyor.

İşte tam da bu günlerde İsrail Başbakanı Ehud Olmert “çalışma ziyareti” kapsamında Türkiye’ye geldi. 2007 Şubat ayı ortalarında da Türkiye’ye “resmî dâvetli” olarak gelen Olmert, bu seferki ziyareti “veda ziyareti”ydi. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları sebebiyle görevinden istifa eden ve Şubat ayında görevini bırakacak olan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD Başkanı Bush, İngiltere Başbakanı Brown ve Fransa Devlet Başkanı Sarkozy’e veda ziyaretlerinin ardından Ankara’ya gelerek Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül’le görüştü.

Önce Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde kabul edilen Olmert’in ziyaretinde sadece gazetecilere görüntü verilirken, görüşme basına kapalı yapıldı. Herhangi bir açıklama da yapılmadı.

Beş saatten fazla Erdoğan’la görüştükten sonra Başbakanlıktan yapılan kısa açıklamada, Olmert ile “verimli ve kapsamlı” bir görüşme yapıldığının altı çizildi. İkili ilişkilerin yanında Gazze’deki durum, ateşkes ve Filistin-İsrail barış sürecinin ele alındığı söylendi. “Sayın Olmert, Sayın başbakanımıza Ortadoğu barış sürecine katkılarından dolayı teşekkür etmiştir. Sayın başbakanımız da barış görüşmelerindeki yapıcı yaklaşımı ve gösterdiği siyasî irade için sayın Olmert’e teşekkürlerini ifade etmiştir” denildi.

Olmert’in Erdoğan’la görüşeceği sıralarda Gazze’deki Hamas yönetiminin lideri İsmail Haniye, Erdoğan’ı telefonla arayarak insanî yardım konusunu gündeme getirdiği Gazze’deki son durumu aktardığı ve ablukanın kaldırılması konusunda yardım istediği duyuruldu.

Resmî açıklamalara yansımasa da İsrail’in Gazze saldırısına zemin hazırlığında olduğunu dünya âlem biliyor. Bu ziyaretten sonra Türkiye’nin bu saldırıyı engelleyip engelleyemeyeceği, başka pazarlıkların yapılıp yapılmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İsrail’de Şubat ayında yapılacak seçimlerde başbakan olmak için yarışan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak İsrail’in Gazze’de katliâm için bir an önce harekete geçilmesini istiyorlar. İkisi de başbakan olabilmenin yolunun daha çok saldırıdan, daha çok Filistinli öldürmekten geçtiğini hesaplayarak daha çok Filistinli öldürme, daha çok açlık, daha çok sefalet için yarışa giriyorlar!

Gazze’de 18 aydır hukuk, adalet, insan hakları ihlâl ediliyor. Hiç olmazsa insanlığın öldürülmesine göz yumulmasın. Dünya artık uyanıp oradaki insanlık suçu karşısında gözlerini kapatmasın. Yoksa insanlık büyük bir imtihanı kaybetmek üzere…

26.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.12.2008) - Yasakçı zihniyet ve okuma alışkanlığı

  (20.12.2008) - Açılım, katılım, girişim…

  (19.12.2008) - Bahçeli’nin rahatsızlıkları

  (14.12.2008) - Tarihe not düşün

  (13.12.2008) - Yeni anayasadan vazgeçip mini değişikliğe razı olmak

  (07.12.2008) - Derinleşiyor mu, teğet mi geçiyor?

  (06.12.2008) - Köşk’teki törenin ardından…

  (05.12.2008) - Bir özür dilemediği kaldı!

  (01.12.2008) - Öğretmenin değeri

  (30.11.2008) - Siyasette nispet ya da misilleme

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır