"Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Derinleşiyor mu, teğet mi geçiyor?



Dünyada yaşanan küresel ekonomik kriz konusunda ekonomi çevreleri Türkiye’deki kriz “derinleşiyor” dedikçe hükümet “kriz Türkiye’den teğet geçer” ya da “Kriz tepe noktasına ulaşıp inişe geçti” diyor. Siz karar verin, teğet mi geçiyor, derinleşiyor mu?

Hem işveren, hem işçi çevreleri kriz konusunda hükümeti uyarıyor. Hak-İş Başkanı Salim Uslu’nun dikkat çektiği gibi kriz henüz etkilerini Türkiye’de tam olarak hissettirmedi. Böyle bir durumda bile işverenlerin en kolay tasarruf yöntemi işten çıkarmakta bulduğunu söyleyen Uslu, bunun da hem hukukî hem ahlâkî olmadığı uyarısında bulunuyor.

Bu sene 46. kuruluş yıl dönümünü küresel ekonomik kriz sebebiyle resepsiyonsuz kutlayan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da yaklaşan mahallî seçimlerin mevcut malî disiplini bozmaması ikazında bulunurken, zora giren şirketlerin işçi çıkarmalarının önüne geçebilmek amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylüyor.

Hem işveren hem işçi kesiminin üzerinde durduğu başka bir konuda, hükümetin toplamamakta ısrarcı olduğu Ekonomik ve Sosyal Konsey… Hükümet, işçi, işveren, memur konfederasyonları yani bütün kesimlerin temsilcileri bu konseyde olduğu için hükümetin bu konseyi acilen toplamasını istiyorlar.

* * *

Ekonomiyi takip edenler “kriz var” derken, hükümet krizi ya görmemezlikten geliyor, ya da görmek istemiyor. “Kriz yok” demekle de krizin gelmesinden kaçılamayacağı ortada dururken, ekonomik paket açıklanmıyor. Paketin açıklanmasının mahallî seçimlerin yaklaşıyor olmasında etkili olduğu da düşünülüyor. Çünkü, her ekonomik paket açıklandığında, ortadirek denilen ücretli ve geliri az olanlar için “acı reçete” olacağı için hükümet paket açıklamak yerine “küçük-küçük” bazı tedbirleri hayata geçirmeye çalışıyor.

Açıklanmamasının bir sebebinin de IMF ile yeni bir anlaşmanın henüz yapılamamış olması. İş dünyasının taleplerine rağmen “ümüğümüzü sıktırmayız” diyerek IMF ile anlaşmaya soğuk baktığını defalarca dile getiren Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesinde yumuşamak zorunda kalmıştı. Şimdi IMF’den daha fazla nasıl para alabiliriz kulisleri yapılıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan çıkıp, “Ansiklopedi atsan bir şey olmaz” türü sözler söylerken belki insanları tebessüm ettiriyor, fakat ekonomik krizin şimdiden pek çok sahada etkili olduğunu ve insanların canını yaktığını gizlemeye yetmiyor.

Malûm, 2001 krizinde eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlattığı için Türkiye büyük bir ekonomik kriz atlatmıştı.

Ekonomik krizin etkilerinin daha sonra çıkacağı da ortada. Şimdiden fabrikalar kapanıyor ya da imalatlarına ara veriyor, işten atılanlar çoğalıyor, özel bir banka daha geçtiğimiz günlerde bin 600 kişiyi işten çıkardı. Şimdiye kadar işten atılanların sayısının 100 binleri geçtiği söyleniyor. Türkiye İş Kurumu’nun rakamlarına göre iş arayanların sayısı bir ayda yüzde 134 arttı. Kredi kartlarında hacizler, senetlerin protesto olması, piyasadaki nakit sıkıntısı gözler önünde. Ekim’de yüzde 2 gerileyen ihracat, Kasım’da yüzde 22’lik sert bir düşüş gösterdi ve 8.6 milyar dolara indi. 11 aylık ihracattaki artış ise yüzde 25’te kaldı. Bu rakamlarda krizin teğet geçmediğini, daha da derinleştiğini gösteriyor. 1929 yılındaki “büyük buhran”dan sonra yaşanan en büyük küresel finansal kriz sebebiyle, Eylül ayından bu yana finansal kurumlarda 300 binden fazla kişi işinden olduğu açıklandı.

* * *

Bu yüzden Türkiye’nin bu krize kayıtsız kalması düşünülemez. Çünkü, dünya ekonomisi ile entegre olan Türkiye ekonomisinin dış kaynaklı gelişmelerden etkilenmemesi mümkün değil. Ekonomi çevreleri krizin öncelikle gelişmiş ülkeleri vurduğunu daha sonrasında Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde büyük kayıplara yol açacağı uyarında bulunuyorlar. Bu uyarılara kızarak cevap vermek yerine kulak verip gerekli tedbirleri almak gerekiyor.

“Panik olmasın” diye “geliyorum” diyen kriz konusunda tedbir alınmamazlık yapılamaz. İşten çıkarmaların büyük boyutlara ulaştığı dikkate alınmazsa, sorun kartopu gibi büyüdüğünde düzelmesi için yılların geçmesi gerekir. Bir işletme işçisi ile vardır, işyeri olmadıkça da işçilik yapılamayacağını göre, ekonomik krizler karşısında hem işletmeyi hem de işçiyi korumak esas alınması gerekiyor.

Kriz konusunda işçisi, işvereni kısacası ülke olarak krizi ve beraberinde gelmesi muhtemel sorunları elbirliği ile aşmanın yollarını bulmak gerekir. İş işten geçmeden…

* * *

NOT: Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, Cenâb-ı Hak’tan hayırlar getirmesini dilerim. M. K.

07.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.12.2008) - Köşk’teki törenin ardından…

  (05.12.2008) - Bir özür dilemediği kaldı!

  (01.12.2008) - Öğretmenin değeri

  (30.11.2008) - Siyasette nispet ya da misilleme

  (29.11.2008) - Hesap verme…

  (28.11.2008) - Açılım değil, katılım!

  (23.11.2008) - İyi şeyler de oluyor

  (22.11.2008) - Irak işgâlinin hesabı verilmeli

  (21.11.2008) - Keşke samimî olsalar

  (16.11.2008) - Başkasına yapılan haksızlık karşısında susarsan…

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır