17 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Ali FERŞADOĞLU

Aşkın gözü kör ise, kalbin gözü açıktır!


A+ | A-

Aşık mısınız? Sevdiğiniz için deli divane mi oluyorsunuz? Onu görünce elleriniz, ayaklarınıza mı dolanıyor; bir türlü işinize yoğunlaşamıyor musunuz? Öyle ise, şu soruların cevaplarını vermelisiniz:

Aşk nedir? Herkes âşık olabilir mi? Kime, nasıl âşık olmalı? Aşk duygusu niçin verilmiş? Kaç çeşit aşk vardır? Aşkın gözü kör mü?

Aşkı anlatmak güç, tarifi daha da zor. Ancak, “hâl/davranış/beden” dilinden anladığımız kadarıyla “şiddetli bir sevgidir.”1 Aşk, “mecazi ve hakikî” olmak üzere ikiye ayrılır:

* Mecazî aşk: Allah sevgisine ulaşma yolunda, O’nun yarattığı geçici sûretlerden birini sevmektir. Buna dünyaya karşı gösterilen şiddetli arzu da denebilir. Fakat, kimi zaman, bir yere gönderilen çocukların oyuna dalmaları gibi; hakikî aşkı unutup mecazî aşk içinde boğulabiliriz.

Şayet düşmanlık sebepleri kalpte daha üstün gelip hakikî olarak bir kalpte bulunsa, o vakit sevgi mecazi olur. Sevgi; yapmacıklığa, dalkavukluğa dönüşür.2 Bu durumda gerçek bir sevgi yoktur. Bunu muhatap fark eder. Çünkü sevginin yaydığı bir enerji vardır. Hangi türü olursa olsun, “dalga boyları” muhatabın kalbinin radarına çarpar; seviyesini hisseder.

Mecazî aşk ve maşuklar/âşık olunanlar fanidir, eksiktir, geçicidir, devamsızdır; ebedî aşk için yaratılan kalbi tatmin edemezler.

Sevginin şiddetlendirilmiş türü olan aşkı; fani, geçici, solan, yok olan sevgililere yönlendirirsek, devamlı azap verir, üzüntüye boğar. Veya sevdiğimiz şey, o şiddetli sevginin fiyatına değmediği için, sonsuz bir sevgiliyi aratır.

Mecazî aşkın gözü kör, kulağı sağırdır! Bu tür aşkın zebunu olanlar, aşkına karşılık bekler, göremeyince de düşman kesilir. Çünkü insan bilmediği ve elinin ulaşmadığı şeye düşmandır!

* Hakikî aşk: Gerçek aşktır, İlâhî aşktır, Allah aşkıdır. Yani, sevilen her şeyi, Allah hesabına sevmektir. Habib, Vedûd ve Rahim (şefkat, yardım ve sevgiyi ihtivâ eder) tecellilerinde/yansımalarında ilerlemektir. Ulvî, olumlu duyguları besler.

Gözümüze kıl gibi hafif bir şey kaçarsa fena halde rahatsız eder, kimi zaman acıtır, küçük bir damla asit dökülürse kör olur. Nefes borumuzdan ciğerimize su veya yiyecek kaçarsa ölüm getirir. Kalbimizi dizayn edildiği çerçevede besleyemezsek ve ona başka şeyler kaçarsa (mecazi sevgiler, maddiyât, şöhret, inkâr vs.) ölür!

Çok hassas ve kâinattaki olaylarla irtibatlı yaratılan kalp, sever ve bağlanır. Aşık olur. Dolayısıyla karşılık görmek ister. Bulamayınca yaralanır. Ayrılıktan üzülür ve en derin köşelerinde ayrılık ve sapıtmışlık darbesini yer. Gaflete düşen kalp, ümidi keser ve sahibini elemlere boğar.

Siyah gözlüğü takan aşık, iman nuruyla bakmazsa her şeyi siyah, çirkin görür. Bu, bütün insanlara, belki kâinata karşı kin ve düşmanlığa yol açar.3 Bu kadar ağır bir kin ve nefret yığınlarını kalp taşıyamaz, çöker!

Yaratıcımıza yöneltmemiz ve diğer varlıklara O’nun adına beslememiz gereken sevginin yüzünü başkalarına çevirirsek perişan oluruz. Çünkü,

• Sayısız güzellikler üstünde (hatta sevgilisinde) fanilik damgasını (yok olma mührünü) görürüz, kalbî ilgiyi, bağı keseriz. Aksi halde kalbimizde sevgililer sayısınca manevî yaralar açılır.4

• Yine sonsuza dek sevdiklerimizle beraber kalmak istieriz; firaklar canımızı yakar.

Oysa şu karmakarışık, alt-üst olan âlemde ve rüzgâr deveranında hiçbir şey kararında kalmadığından zavallı kalbimiz yaralanıyor. Ellerimizi, yapıştığı şeyler parçalıyor. Daima ıztırap içinde kalınır, yahut (acıları unutmak için) gaflet ile sarhoşluğa dalınır.5

Mecazî aşkı, hakikî aşka dönüştürerek kurtulabiliriz.6 Mecazi sevgi ve aşkı, yani eş, çoluk-çocuk ve dünya nimetlerine olan tutkumuzu, hakikiye çevirebilirsek; o aşk ve sevgi katlanır, sonsuzlaşır.

Bugün belden aşağı düşürülen, nefsanî, şehvanî ve pespaye olan aşkın gözü kördür! Aşkın gözü kör ise, kalbin gözü açıktır!

Aslında aşk duygusu bize; kulluk yoluyla, mahbûbiyete (sevgi makamına) kadar gitmek;7 mutlak seven ve sevilen Yaratıcımıza ve Rabbimize ulaşmak için verilmiştir. Aşk, Esmâü’l-Hüsnâ’dan olan Vedûd’la; çok şefkatli olan ve çok sevgi beslenen, seven, sevilenle hemhâl olmaya vesiledir.8

Dipnotlar: 1- Mektubat, s. 37. 2- Mektubat, s. 25. 3- Sözler, s. 321-322. 4- İşârâtü’l-’câz, s. 45. 5- Sözler, s. 187. 6- İşârâtü’l-İ’câz, s. 332. 7- Mektubat, s. 442. 8- A.g.e., s. 34.

17.05.2009

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.05.2009) - Sevgi ve aşk nasıl oluşur?

  (15.05.2009) - Sevgi ve aşk üretim merkezi kalbin keşif yolculuğu -2

  (13.05.2009) - Sevgi ve aşk üretim merkezi kalbin keşfi yolculuğu-1

  (12.05.2009) - Kalbinize denk bir eş için

  (11.05.2009) - Kendini keşfetmeyen, eşini keşfedebilir mi?

  (10.05.2009) - Aşkın için ne öl, ne öldür, Allahaşkına!

  (09.05.2009) - “Aşık oldum, hemen evlenmeliyim!” mi?

  (08.05.2009) - “Seviyorsun, ama, niçin?”

  (07.05.2009) - En sağlam kale

  (06.05.2009) - Mutluluk ne evlilikte, ne bekârlıkta…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis