16 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Umut YAVUZ

İslâm Şûrâsı’nda önemli kararlar alındı


A+ | A-

Bu hafta içinde İstanbul’da çok önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Dün itibariyle sona eren 7. Avrasya İslâm Şûrâsı Teşkilâtı toplantısında Avrasya bölgesinin dinî temsilcileri İstanbul’da bir araya gelerek İslâmiyet’in ve bölgenin önemli sorunlarını konuşma fırsatı yakaladı. Toplantının ana gündem maddesi ise Dinî Bilginin Kaynakları-Üretimi ve Yenilenme Yöntemleri idi. Dün sonuç bildirgesi açıklanan Avrasya İslâm Şûrâsı’na katılan ilim ve din adamları İslamafobya’nın insanlığın barışı önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu bildirdi. Din adamları kim adına ve hangi sıfatla yapılırsa yapılsın terör, şiddet, aşırılık ve baskıcı uygulamaları şiddetle kınadıklarını belirtti. 42 ülke ve topluluktan 100’ü aşkın ilim adamının katıldığı 7. Avrasya İslâm Şûrâsı Teşkilâtı toplantısı İslâm coğrafyasının sorunlarının masaya yatırıldığı ve üzerinde müzakereler edildiği bir şûrâ oldu.

Avrasya İslâm Şûrâsı üyeleri hem ülkelerinde, hem de bütün dünyada barış, müsamaha, karşılıklı sevgi ve saygı içinde yaşanmasının hem İslâm dininin gereği hem de 21. yüzyılın en hayırlı ihtiyacı olarak gördüğünü dile getirdi. Din özgürlüğünün gelişmesini bu barış ortamının tesisi için zorunlu görüldüğü açıklanan kararda kim adına ve ne sıfatla olursa olsun şiddet, terör, aşırılık ve baskının şiddetle kınandığı açıklandı. Şûrâ üyeleri, İslamofobyayı, herhangi bir dinin veya milletin genel bir suç ve itham konusu yapılmasını da aynı derecede insanlığın barış dolu geleceği önündeki en büyük engellerden biri olarak gördüğüne vurgu yaptı. Şûrâ’nın ilk gününde açılış konuşması yapan Başbakan Erdoğan da “İslamofobya bir insanlık suçudur” diyerek bu konudaki net tavrını dile getirmişti zaten.

Sonuç bildirgesinde ayrıca, günümüzde İslâm medeniyetinin tarihten gelen zengin bilgi ve tefekkür birikiminin ve bu alanda taşıdığı yüksek potansiyelin tanıtılmasına, bu yönde eğitim ve öğretimin geliştirilmesine büyük ihtiyaç olduğu da vurgulandı. Bunun Müslümanların özgüvenini ve aidiyet bilincini arttıracağı, İslâm hakkında ön yargıları azaltacağı, din adına yapılan yanlışları azaltacağı kaydedildi.

Özellikle eğitim alanında atılan adımların memnuniyet verici seviyede olmasına rağmen yeterli görülmediği belirtilen sonuç bildirgesinde önümüzdeki süreçte ilim adamı yetiştirilmesi konusunda önemli hamleler yapılması kararlaştırıldı. Güncel mesele ve sorunlara cevap verecek ve günümüz insanına hitap edecek yeni eserlerin hazırlanması gerektiği belirtildi. Avrasya coğrafyasının farklı yerlerinde yetişmiş ve halihazırda ilim adamlarının eserlerinin diğer dillere çevrilmesi ve yayılması da kararlaştırıldı.

Avrasya coğrafyasının köklü dinî, tarihî ve kültürel mirasının dinî bilgi ve düşünce başta olmak üzere, dinin toplum tarafından algılanış ve uygulanışına dair konuları, disiplinler arası bir yaklaşımla ele alacak bir Avrasya İslâm Araştırmaları Enstitüsü’nün Türkiye’deki bir üniversitesi çatısı altında kurulmasına yönelik çalışmalara ivedilikle başlanması kararlaştırıldı.

Farklı coğrafî bölgelerin ihtiyaç ve özellikleri hesaba katılarak çeşitli müfredata sahip Uluslar arası İlahiyat Fakültesi’nin oluşturulması planlanıyor. Avrasya coğrafyasındaki İslâm üniversiteleri, ilahiyat fakülteleri ve akademik nitelikli diğer araştırma merkezlerinin, müfredatlarının hazırlanması, projelerin geliştirilmesi, öğretim üyesi değişiminin önem arz ettiği vurgulandı.

Yeni nesillerin din konusunda yanlış yönlendirilmesine mahal vermemek amacıyla genel anlamda din, özel anlamda İslâm konusunda şûrâ üyesi ülke ve toplulukların tecrübe paylaşımına ağırlık verilmesi, oluşturulacak komisyonlarla din dersi taslak programı ve eğitim materyalinin hazırlanmasına karar verildi.

Toplantı sonuç bildirgesinde yer alan en önemli hususlardan birisi de İslâm âleminin ittihadını yakından ilgilendiren bir konuydu. Bildiride, Ramazan ayının ve dinî bayramların bütün İslâm dünyasında aynı tarihte başlaması ve kutlanması konusunda İslâm ülkelerinin birlikte hareket etmesine zaruret derecesinde ihtiyaç olduğu belirtilerek, bu konuda somut adımların atılması, ortak takvimlerin basılması bu mümkün olmayacaksa Avrasya İslâm Şûrâsı üyelerinin ortak bir çalışma yaparak bu yönde ortak bir tutum benimsemeleri kararlaştırıldı.

Dileriz İslâm dinini bölgede birinci derecede temsil eden şûrâ üyelerinin aldıkları bu kararlar sadece kâğıt üzerinde kalmaz ve tatbik edilir. İşte o zaman İslâm’ın en önemli ilkelerinden biri olan “istişare ruhu”nun feyiz ve bereketi elde edilmiş olur.

16.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.05.2009) - Reformları gerçekleştirmeden AB’ye üye olamayız

  (05.05.2009) - Sadr’ın ziyareti ne anlama geliyor?

  (03.05.2009) - İsrail’in ikiyüzlülüğü

  (02.05.2009) - Rusya’da ilginç bir yasa

  (29.04.2009) - Helâl Gıda büyüyen bir pazar

  (21.04.2009) - KKTC’de Ergenekon zaferi mi?

  (18.04.2009) - Mescid El Aksa’yı Yahudileştirme planları

  (17.04.2009) - Obama doktrinleri ve İsrail’in tutumu

  (16.04.2009) - Müzmin düşmanlıklar ve kardeş ülkeler

  (14.04.2009) - Savaşsever İsrail

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis