21 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AB sürecinde tabular yıkılıyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “AB süreci, Türkiye’nin daha açık tartışmasına, tabuları yıkmasına katkıda bulunmuştur. Bugün Türkiye, daha fazla konuşmakta ve tartışmaktadır” şeklinde konuştu.

AB süreciyle tabular yıkılıyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği (AB) sürecinin, Türkiye’nin daha açık tartışmasına ve tabuları yıkmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Strateji İletişim Merkezi (STRATİM) tarafından Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen ‘’Orta Doğu Forumu’’na katılan Bağış, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB üyeliğinin sadece Türkiye için değil Avrupa ve ötesi için de önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Türkiye’nin AB sürecinin 1959 yılından beri devam ettiğini, hedefin tam üyelik olduğunu ifade eden Bağış, AB muktesebatında üyelikten başka bir ilişki türünün olmadığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa’nın sorunlarının çözümüne katkıda bulunduğunu dile getiren Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Enerji güvenliğine katkı, yasadışı göçle mücadeleye destek, ekonomik krizle mücadelede etkin rol, terörle mücadeleye önemli katkı... Bütün bu katkılar, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne üye olmasına da katkıda bulunmuştur. Türkiye, bir çok ikili ve bölgesel sorunların çözümüne de katkıda bulunmuş bir ülkedir. AB süreci, Türkiye’nin daha açık tartışmasına, tabuları yıkmasına katkıda bulunmuştur. Bugün Türkiye, daha fazla konuşmakta ve tartışmaktadır. Türkiye doğru yolda ilerlemekte, halkı için yaptığı reformlarla AB üyeliğine yaklaşmaktadır.’’ Türkiye’nin AB üyeliği sürecini Doğu’nun da yakından izlediğini belirten Bağış, ‘’Türkiye’nin Orta Doğu ile ilişki düzeyini arttırması, Türkiye’yi AB’den uzaklaştırmamaktadır, aksine Türkiye’nin AB nezdinde değerini arttırmaktadır’’ diye konuştu. Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 55-60’ının, Türkiye’nin AB üyeliğini istediğini ifade eden Bağış, ‘’Türkiye’nin üye olup olmayacağı sorusuna verilen (evet) yanıtı oranı ise yüzde 35 civarındadır. Avrupa Komisyonu’nun yüzde 40’ı, Türkiye’nin AB üyeliğine destek vermektedir. Avrupa Komisyonu’nun yüzde 60’ı ise Türkiye’nin bir gün üye olacağına inanmaktadır’’ dedi.

Türkler’in AB’ye olan güveninin arttırılması, Avrupalılar’ın da Türkiye konusundaki korku ve endişelerini aşması gerektiğini kaydeden Bağış, şöyle devam etti: ‘’Hükümet, AB üyeliği süreci konusunda kararlıdır. İyi bir program ve disiplinle tam üyelik elde edilebilir. Herhangi iki ülke arasındaki en eski sınırlardan biri, Türkiye’nin sınırıdır. İran önemli bir enerji kaynağıdır. Bu kaynaktan ileride yararlanılmalıdır. Suriye ile ilişkiler beklenmedik bir şekilde çok iyi düzeye geldi. PKK yüzünden çatışma noktasına gelen ilişkiler, bugün karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması noktasına gelmiştir. Orta Doğu, her türlü savaşı görmüş ve yaşamıştır. Biz diplomasi ve barış çabaları getirmeye çalışıyoruz. ABD Başkanı Barack Obama da bu yönde çalışıyor.’’

21.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Kürdistan”a beraat

  DEVLET HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDI

  Baykal’ın çayından mahrum olduk

  ‘Baykal: Açılımın altından ne çıktığını gördük

  “Ergenekon’’ dâvâsı bir yılı geride bıraktı

  Villada tatbikat

  Teslim olan PKK üyelerinden 33’ü serbest

  Çankaya: CHP ciddiyetten uzak

  Ergenekon Partisi kuruluyor

  AB sürecinde tabular yıkılıyor

  Türkiye, zaten AB’nin imtiyazlı ortağı

  Cem Uzan hakkında 2. tutuklama kararı

  ABD askeri kargo uçağı, İstanbul’a zorunlu indi

  RTÜK’den Doğan ’a 3 ay süre

  Mukaddes yolculuk başladı

  Kamuoyuyla bilgiyi paylaşın

  Üniversitelerde, aşı yapabiliriz

  Aşı üretiminde önemli adım

  Vatandaşlar, sigara yasağına uyum sağladı

  Hakkâri’ye fabrika kurulsun, gençler çalışsın

  Küçük kız maganda kurşunuyla vefat etti

  Meksika’da kadınlar için pembe taksi

  Kozalağa bakıp geleceği planlıyorlar

  Bitlis Tüneli yıl sonuna kadar hizmete girecek

  Zehir satıcılarına eş zamanlı operasyon

  SOSYAL HİZMETLER VATANDAŞIN AYAĞINA GİDECEK

  Hava ambulansı ile kuvöze sevk

  Adrese teslim kömür yardımı

  Denizli’de, BM gibi okul

  Balık ağına takılan patlayıcı imha edildi

  Türkiye’nin en uzun kumsalında, at turu

  İzmir’e, Aliyev ormanı

  Ilgın buluşması şevk verdi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.