03 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Minare yasağı


A+ | A-

Müslümanlar Kurban Bayramını kutlarken İsviçre’deki referandumdan çıkan minare yasağına hem İslâm âleminin, hem de daha yoğun şekilde Avrupa ülkeleri, AB ve ABD’den oluşan Batının tepkileri devam ediyor.

Bu tepkiler içinde en çok dikkat çekenlerden birinin, referandum sonucunu “entegrasyona ve dinî özgürlüklere ağır bir darbe” olarak niteleyen Vatikan’dan gelmiş olması özellikle ilginç.

Bu çıkışın, Papa’nın göreve gelir gelmez yaptığı o talihsiz konuşmanın İslâm dünyasında yol açtığı derin tepkileri yatıştırma niyetiyle bir irtibatı var mı, bilmiyoruz. Öyleyse, bunu da olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirmek gerekir.

Esasen o konuşmadan sonra Vatikan Müslümanlara sıcak mesajlar vermeye itina gösterdi.

Bu bağlamda, Vatikan çıkışlı “Avrupa Allah’ı Müslümanlarla hatırladı, bu sebeple onlara teşekkür borçluyuz;” “Aileyi ve ahlâkî değerleri korumak için Müslümanlarla işbirliği yapmalıyız” ve “Faizsiz bankacılık, küresel krizi aşmak için çıkış yolu olabilir” mesajları bilhassa önemli.

Vatikan’ın minare yasağına karşı sergilediği net tavır da, bu zincirin yeni bir halkası olarak, dünyanın şiddetle ihtiyaç duyduğu Müslüman-Hıristiyan dayanışmasına yeni bir katkı sunuyor.

Minareye yasak krizinin getirdiği bir diğer olumlu gelişme, AB’nin farkını ortaya çıkarması.

Avrupa’nın tam orta yerinde olduğu halde AB üyesi olmayan İsviçre’deki bu kriz üzerine Brüksel’in birliğe vücut veren temel hukuk ve demokrasi kriterleri ekseninde ortaya koyduğu tavır, net bir şekilde din özgürlüğünden yana oldu.

Böylece, yakın zamanlara kadar Türkiye’deki dindarları AB’den soğutmak için yapılan “AB üyesi olursak ezan sesi kısılacak” gibisinden propagandaların da asılsızlığı gözler önüne serildi.

Din özgürlüğü de dahil olmak üzere, temel hak ve hürriyetler üzerine bina edilen bir yapıda bu özgürlükleri daraltacak ve kısıtlayacak bir girişimin destek bulup kalıcı olamayacağı görüldü.

Nitekim bugün Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok yerleşim yerinde minareli camiler yükseliyor ve sayıları da giderek çoğalıyor.

Onun için, İsviçre’de düşük bir katılımla gerçekleşen referandumda, ülkedeki Müslümanların sayısına aşağı yukarı denk bir fark ile kabul edilen, ama gerek iç hukuk mekanizmaları, gerekse AİHM yoluyla iptali girişimleri şimdiden başlatılan minare yasağından hareketle genelleyici suçlamalar yapmaktan kaçınılması ve tam tersine, bu olayın, İsviçre ve Avrupa halklarına İslâmın korkulacak bir din olmadığını anlatma fırsatı olarak değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Referandum öncesinde yasaktan yana tavır alan partilerin yürüttüğü “anti-İslâm” propagandanın menfî izlerini silmek ve insanları “doğru İslâm”ın müşfik yüzüyle tanıştırmak için, bu anlamda pozitif bir kampanyaya çok ihtiyaç var.

Onun için, bazı Müslümanların evvelce karikatür krizinde düştüğü provokasyon tuzaklarından kesinlikle uzak durularak, işin bu ciheti üzerinde yoğunlaşılması ve minare krizinin müsbet bir tebliğ vesilesi olarak görülmesi icab ediyor.

Minare yasağından söz açılmışken, fazla uzağa gitmeden, kendi ülkemizin yakın tarihindeki bazı minare düşmanlığı örneklerini de hatırlayalım.

Bunlardan biri, İstanbul’un fethinden sonra beş asır cami olarak hizmet veren Ayasofya’nın korsan bir kararname ile müzeye çevrildiği günlerde, mabedin cami hüviyetini tamamen tahrip etmek için minarelerinin yıkılmasının da gündeme gelmesi ve merhum İ. Hakkı Konyalı’nın, Yeni Asya'da yazdığı üzere, “Yıkarsanız kubbe de çöker” diyerek bu menfur girişimi engellemesi.

Bir diğeri, 1996’da Teoman Koman döneminde Jandarma Genel Komutanlığının kışlalarda yeni cami yapımını, mevcut cami ve mescitlerde ezan okunmasını yasaklayıp, boş bidonlardan yapılan minarelerin yıkılmasını emreden yazısı.

28 Şubat’ın bu genelgeden 11 ay sonra patlak verdiğini hatırlatarak bu bahsi şimdilik bitirelim.

03.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.11.2009) - Kurban Bayramınız mübarek olsun

  (26.11.2009) - Ankara ekseni mi?

  (25.11.2009) - Statüko ve AKP

  (24.11.2009) - Kemalizm ve AKP

  (22.11.2009) - Kurbana doğru

  (21.11.2009) - Türklüğe de suikast

  (20.11.2009) - İslâm ve Türkler

  (19.11.2009) - Yanlış ortak payda

  (18.11.2009) - Tarihî ikaz

  (17.11.2009) - Atatürk’le açılım olur mu?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl