12 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

MADEN OCAĞI MEZARLARI OLDU

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 19 işçinin vefat ettiğinin anlaşılması, yakınlarının umutlu bekleyişlerini hüzünle sonlandırdı. Olayın duyulmasının ardından bölgeye gelen işçi yakınları, yağışa rağmen sabaha kadar arama-kurtarma çalışmalarını büyük bir heyecan ve umutla izledi. İşçi yakınları, ocakta mahsur kalanların tamamının vefat ettiğinin açıklanmasından sonra büyük bir üzüntü yaşadı. Bakan Ömer Dinçer, ‘’Sanıyorum işçi arkadaşlarımızın bulundukları yerden çıkartılması geç zamanlara kadar sürecek’’ diye konuştu.

Madende facia: 19 işçi öldü

BURSA'NIN Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçük sonrası mahsur kalan 19 işçi vefat etti.

Grizu patlaması, Mustafakemalpaşa ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik İşletmesi’nde önceki gün saat 19:30 sıralarında oldu. 19 işçi yerin yaklaşık 220 metre altında mahsur kaldı. Ancak patlama sonucu oluşan göçük, işçilere ulaşılmasını engelledi. Çevre illerden ve diğer maden ocaklarından yardım ekipleri kurtarma çalışmalarına katıldı. Çalışmalara katılan 7 işçi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Hava şartları da çalışmalara engel oldu. İşçilerin kurtarılması için Zonguldak’tan çağırılan ekibin gelmesi beklendi. Ancak ekibi taşıyan helikopter yoğun sis dolayısıyla iniş yapamadı. Geri dönen helikopterdeki kurtarma ekipleri patlamadan saatler sonra karayolu ile Bursa’ya hareket etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de hava şartları sebebiyle olaydan yaklaşık 7.5 saat sonra Ankara’dan Bursa’ya geldi. Bakan Dinçer, patlamanın etkisiyle ocaktaki tahkimatın tamamen çöktüğünü belirterek, o sebeple çalışmaların temkinli bir şekilde sürdürüldüğünü bildirdi. Dinçer, ‘’Sanıyorum işçi arkadaşlarımızın bulundukları yerden çıkartılması geç zamanlara kadar sürecek. Uzman ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Zonguldak’tan gelen ekip de çalışmalarını sürdürüyor’’ diye konuştu. Dinçer, olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü belirtti. Bir gazetecinin, ‘’İşçilerden tamamen umut kesildi mi?’’ yönündeki sorusuna Dinçer, ‘’Evet, maalesef görünen o ki yaşamlarını yitirdiler’’ cevabını verdi.

KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

MADEN ocağında mahsur kalan 19 işçinin isimleri şöyle: Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

GÖÇÜK DİNAMİT PATLATILMASI SONRASI

OLMUŞ

BURSA Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçüğün, bir dinamit patlatılmasının akabinde meydana geldiğini söyledi. Harput, dün akşam saat 19.30 sıralarında meydana gelen olaya ilk olarak firmanın kendi kurtarma ekiplerinin müdahale ettiğini, sonrasında Sivil Savunma Müdürlüğü, AKUT, Kütahya, Balıkesir Dursunbey ve Manisa Soma’dan gelen ekiplerin kurtarma çalışmalarına dahil olduğunu bildirdi. Harput, ‘’Ocakta yapılan çalışma sırasında bir dinamit patlatılmasının akabinde malûm göçük meydana gelmiş. Olayın meydana geldiği yer de 220 ila 250 metre derinlikte’’ dedi.

54 yılda, 2 bin 687 kişi öldü

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü istatistik verilerinden alınan bilgiye göre, kömür ocaklarında 1955-2009 yıllarındaki iş kazalarında 2 bin 687 işçi öldü, 326 bin 321 işçi yaralandı. Söz konusu yıllarda kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Armutçuk, Amasra, Karadon ve Üzülmez kömür ocaklarında ‘’göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmesi ile metan gazı ve karbondioksit boğulmaları’’ gibi kazalar oldu. Verilere göre, Kozlu üretim bölgesinde 1992’i de 263 madencinin vefat ettiği grizu faciası, Türkiye’de en fazla can kaybı yaşanan iş kazası olarak tarihe geçti. Aynı yıl, grizunun yanı sıra diğer kazalarla birlikte 277 işçi vefat etti, 5 bin 214 işçi de yaralandı. Havza madenlerinde belirlenebilen en eski ölümlü iş kazası 1875’de Ahmet Ağa adlı kişinin vefat ettiği kaza olarak kayıtlara geçti. Taşkömürü kurumunda bu yılki kazalarda 5 işçi öldü, 2 bin 657 işçi yaralandı. Şehirdeki özel kömür ocaklarında ise 3 işçi öldü, 1118 işçi de yaralandı. Kaçak ocaklarda da 4 kişi vefat etti.

UMUT, YERİNİ HÜZNE BIRAKTI

BURSA'NIN Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 19 işçinin vefat ettiğinin anlaşılması, yakınlarının umutlu bekleyişlerini hüzünle sonlandırdı. Olayın duyulmasının ardından bölgeye gelen işçi yakınları, yağışa rağmen sabaha kadar arama-kurtarma çalışmalarını büyük bir heyecan ve umutla izledi. İşçi yakınları, ocakta mahsur kalanların tamamının vefat ettiğinin açıklanmasından sonra büyük bir üzüntü yaşadı. Maden ocağı çevresinde toplanan işçi yakınları, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

‘Meclis Araştırması Komisyonu’nun kurulduğu gün göçük

MADENCİLİK sektöründeki sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir “Meclis Araştırması Komisyonu” kurulması kararlaştırıldı. Kararın Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği gün ise Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte 19 işçi göçük altında kaldı. Resmî Gazete’de karar şöyle duyuruldu: “Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına, bu araştırmayı yapacak Komisyonun 16 üyeden kurulmasına, Komisyonun çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Kâtip Üye seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına, Genel Kurulun 3/12/2009 tarihli 26’ncı Birleşiminde karar verilmiştir.”

12.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasetin dili kutuplaşmaya götürüyor

  GÜL: KİM YAPARSA YAPSIN BU BİR PROVOKASYONDUR

  Genelkurmay kapısı “meslek liseli”lere kapalı

  Saldırı, açılımı engellemeye yönelik

  Bülent Arınç: Bize düşen görev, failleri bulmak

  Kaçmaz, savunmasını verdi

  B, C, D, E planlarımız var

  İş dünyası katılım sürecine iyi hazırlanmalı

  Şemdinli'de çatışma: 3 yaralı

  6. Alevî Çalıştayı, 17 Aralık'ta yapılacak

  MADEN OCAĞI MEZARLARI OLDU

  Kar yolları kapamaya başladı

  Bağcılar Belediyesi’nden asker ailelerine maaş

  SGK, ilâçtaki katkı payını kademelendiriyor

  Ardahan buz tuttu

  Şiddetli yağış Bodrum’u vurdu

  Fırtına, deniz ulaşımını aksattı

  Yasağa kızdı, minare yaptı

  KRİZE, DAYANIŞMA İLE DİRENİYORUZ

  Gözünden su çıkarıyor

  Poşetler, carettaları boğuyor

  Ceza yeme, kayısı ye

  Ormanlara yılbaşı koruması

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl