12 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

GÜL: KİM YAPARSA YAPSIN BU BİR PROVOKASYONDUR

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 7 askerimizin şehit olduğu olayın faili meçhul kalmayacağı sözünü veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şöyle konuştu: “Bu işin zamanı, yeri, yapılış şekline baktığınızda çok alenî bir provokasyon ve bir plan var ortada. Yanlış da anlaşılmasın provokasyon deyince hemen terör örgütünün dışındakiler akla gelir onu söylemek istemiyorum.” Cumhurbaşkanı Gül bir soru üzerine de liderleri toplayabileceğini söyledi.

KÜRT AYDINI BURKAY DERİN YAPIYA DİKKAT ÇEKTİ

İsveç’te yaşayan Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay, son şehit haberlerini değerlendirirken çarpıcı açıklamalarda bulundu. Burkay, yaşanan acı olayların arkasındaki “derin yapıya” işaret etti. Öcalan’ın “33 eri biz öldürmedik; saldırıyı üstlenmek zorunda kaldık” dediğini anlatan Burkay, bundan önceki pekçok olayın PKK’ya üstlendirildiğini iddia etti. Burkay, DTP'nin de bu süreçte iyi bir sınav vermediğini belirterek, oyuna gelinmemesini istedi.

SALDIRI KÜRT-TÜRK ERGENEKONU ORTAK

YAPIMI

Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkanı Şerafettin Elçi de saldırıyla, demokratik açılımı baltalamak ve bir Türk-Kürt çatışmasına zemin hazırlamanın hedeflendiğini söyledi. Elçi, saldırıyı Türk-Kürt Ergenekon’unun birlikte organize ettiğini ileri sürdü. Elçi, Türkiye’de ne zaman ülkenin önünün açılması, hukukun üstünlüğü ve demokratikleşme konusunda bir gelişme yaşansa bu tür olayların ortaya çıktığını söyledi.

GENELKURMAY: PKK ÜSTLENDİ, İDDİALAR

KASITLI

Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise, Tokat’taki saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini belirtti. Öte yandan, eylemi yapanlar arasında adı geçen DHKP-C örgütü Reşadiye eylemine katılmadığını açıkladı. Örgüt açıklamasında “Söz konusu eylem, tarafımızdan gerçekleştirilmemiştir. Eyleme herhangi bir şekilde katılımımız olmamıştır” dedi.

Gül: Liderleri toplayabilirim

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Tokat da, 7 askerimizin şehit edilmesi olayının kesinlikle faili meçhul kalmayacağını belirterek, “Türkiye gergin bir dönemden geçmektedir. Liderleri Çankaya Köşkü’nde toplantıya çağırabilirim” dedi.

Resmi bir ziyaret için Arnavutluk’ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisini takip eden bir grup gazeteciye önemli açıklamalar yaptı. Tokat da, 7 askerimizin şehit edilmesi olayının kesinlikle faili meçhul kalmayacağını belirten Gül, “ Bu işin zamanı, yeri, yapılış şekline baktığınızda çok aleni bir provokasyon ve bir plan var ortada. Yanlış da anlaşılmasın provokasyon deyince hemen terör örgütün dışındakiler akla gelir onu söylemek istemiyorum. Ama dikkati çekmek isterim; Bunun yeri hem coğrafi olarak yeri hem mevkii olarak yeri Anadolu’nun ortasındaki bir mevki olarak yeri hem yapılış şekli hem zamanı çok açık. Türkiye bu oyunlara gelmemesi lazım. Bu işin üstesinden muhakkak kalkmamız lazım. Türkiye gergin bir dönemden geçmektedir. Liderleri Çankaya Köşkü’nde toplantıya çağırabilirim. Bunun açıkçası bir ön çalışmasını yapacağım. Tabi ki yapmayı düşünüyorum. Olabilirliğini görürsem beraber de yapmayı düşünüyorum” diye konuştu.

Herkesi sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağıran Cumhurbaşkanı Gül,” Herkes ama herkes ağzından çıkanı kendi kulağı bir dinlesin. Ayrım yapmadan söylüyorum, herkesin ağzından çıkanı kulağı dinlesin” dedi.

Burkay, ‘derin yapı’ya dikkat çekti

İsveç’te yaşayan Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay, son şehit haberlerini değerlendirirken çarpıcı açıklamalarda bulundu. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile yaptığı bazı konuşmaları aktaran Burkay, yaşanan acı olayların arkasındaki “derin yapıya” işaret etti. Geçmiş yıllardaki tecrübelerine dayanarak, son olayların arkasındakilere ve oynanan tezgâha dikkat çeken Burkay, artık halkın bu oyunlara gelmeyeceğini ve birlik içinde bunların aşılabileceğini kaydetti.

Burkay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, son gelişmeleri değerlendirirken “Ne zaman çözüm konuşulsa bir yerlerde patlamalar oluyor” değerlendirmesine katıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Reşadiye olayı da bana göre bir provokasyon. Başbakan da aynısını söylemiş ve ‘Tertip ve provokasyon’ demişti. Benim bunda hiçbir kuşkum yok. Olay, 1993’deki 33 askerin öldürülmesi olayına aynen benziyor. Biliyorsunuz, o dönemde de bir yumuşama süreci vardı ve Özal eliyle başlatılmıştı. Silahların susturulması amaçlanıyordu, Kürt sorununa bir çözüm bulunması amaçlanıyordu. Hem iç hem de dış kamuoyunda umutlar belirmişti. Gerçekten de çok iyi bir ortam oluşmuştu. O süreç 33 askerin ölümüyle birlikte bıçak gibi kesildi. O zaman da bu olayın bir provokasyon olduğunu düşünmüştüm ve nitekim bizim o dönemde Öcalan ile bir protokolümüz vardı, telefon irtibatımız da vardı. Önemli durumlarda birbirimize telefon açabiliyorduk. Bu olaydan sonra ben kendisine telefonla bu 33 askerin öldürülmesi olayını sormuştum ve bu olumlu havanın, 33 askerin öldürülmesiyle birlikte bozulduğunu söylemiştim. Bunu niye yaptıklarını sorduğumda bana aynen şunları söyledi: ‘Benim de haberim yok ama sahip çıkmak zorunda kaldım’ Bu sürece zarar verdiğini söyledim ona. O da sahiplenmek zorunda kaldıklarını ifade etmişti. Saldırılardan onun bile haberi yoktu. Ama neticede o zamanki yumuşama dönemi bıçak gibi kesilmişti. Özal da çözüm yanlısı bir insandı ama o provokasyon ile çözüm kesintiye uğradı. Evet, şimdi benzer bir durum var. Aktütün’de de, Dağlıca’da da aynı oynandı, benim kanım oydu. Böylesine acımasızca oyunlar oynanıyor, yumuşamayı sabote etmek için.”

‘Saldırı Kürt-Türk Ergenekonu ortak yapımı’

TOKAT'IN Reşadiye ilçesinde 7 askerin şehit düştüğü saldırıya her kesimden tepki yağıyor. Katılımcı Demokrasi Partisi(KADEK) Genel Başkanı Şerafettin Elçi, saldırıyla, demokratik açılımı baltalamak ve muhtemel bir Türk-Kürt çatışmasına zemin hazırlamanın hedeflendiğini söyledi. Saldırının bugüne kadarki PKK eylemlerinden farklı olduğuna dikkat çeken Elçi, saldırıyı Türk-Kürt Ergenekon’unun birlikte organize ettiğini iddia etti. Ergenekon ile PKK’nın birlikte çalıştığını ilk dile getiren isim olan Elçi, Türkiye’de ne zaman ülkenin önünün açılması, hukukun üstünlüğü ve demokratikleşme konusunda bir gelişme yaşansa bu tür olayların ortaya çıktığını söyledi. Elçi, ülkedeki kargaşa ortamından medet uman hem Türk kesiminde hem de Kürt kesiminde insanların mevcut olduğunu ifade ederek, KADEK liderinin, bu güçlerin Ergenekon çatısı altında amaç birliği içinde birlikte çalıştıklarını söylediğini aktardı. Öcalan’ın cezaevi şartlarının bahane edilerek çıkan olayların yanı sıra Tokat’taki saldırının demokratik açılımdan duyulan rahatsızlıktan kaynaklandığını aktaran Elçi, şunları söyledi: “Aralarında organik bağ olma ihtimali çok yüksek. Adeta çıkar birliği etrafında toplumu germede bir çıkar biriliği var. Hatta bir çatıma ortamı hazırlama düşüncesi var. Bazıları Kürt rahatsızlığını gerekçe göstererek varlık nedeni yapıyor. Devlet Kürtlerin haklı ve meşru taleplerini karşılar ve onlar da ‘bu devlet bizim de devletimiz devlete sahip çıkalım’ deme noktasına geldikleri anda bu tür şiddet yanlılarının gereği kalmaz. Yani toplumdan beslenen damarları tıkanır. Dolayısıyla PKK sempatizanlarının sebep olduğu taşkınlıklarla özellikle Reşadiye’deki pusunun aynı merkezden çıktığını düşünüyorum. Bunlar yapılan planların uygulamasıdır. Tam bir provokasyondur. Kitlesel çatışmalara varabilecek bu olay, hem amaç olarak hem uygulama olarak iyi planlanmış. Zamanlaması çok önemli. Türk ve Kürt kesiminin Ergenekonunun koordineli çalıştığını gösteriyor.” Elçi, DTP’nin de bu süreçteki tavrını eleştirdi. DTP’nin bir umut olarak görüldüğünü ancak bu tarihi fırsatı kaçırdığını savunan Elçi, bu partinin Kürtlerin temsilcisi yerine PKK’nın ve Abdullah Öcalan’ın sözcülüğüne soyunduğuna dikkat çekti.

Genelkurmay: PKK üstlendi, iddialar kasıtlı

GENELKURMAY İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 7 askerin şehit edildiği saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini söyledi.Pekin, saldırıyla ilgili bugüne kadar maksatlı, ön yargılı ve haksız çeşitli yorumlar yapıldığını savundu. Pekin, Genelkurmay’daki Basın Bilgilendirme toplantısında teknik tespit imkanlarından faydalanılarak, bu olayın Tunceli bölgesinde bulunan terörist gruba bağlı özel güç birliğine ait 5-6 kişilik bir grup tarafından yapıldığını, yapılan incelemede eylem talimatının Tunceli bölgesinden sorumlu terörist tarafından verildiğinin belirlendiğini ancak eylemle ilgili Zap bölgesinde bulunan “HPG” karargahına da rapor verildiğinin tespit edildiğini bildirdi. Korgeneral Pekin, Reşadiye’deki ilçesinde meydana gelen saldırıyla ilgili bugüne kadar maksatlı, ön yargılı ve haksız çeşitli yorumlar yapıldığını savundu. Korgeneral Pekin, saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini ifade ederek, eylemi gerçekleştiren teröristler ile bağlı olduğu terörist grup arasında 8-9 Aralık 2009’da yapılan telsiz konuşmalarındaki seslerin analizlerinden, eylemi yapan ve eylem talimatını veren teröristlerin tespit edildiğini söyledi.

12.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasetin dili kutuplaşmaya götürüyor

  GÜL: KİM YAPARSA YAPSIN BU BİR PROVOKASYONDUR

  Genelkurmay kapısı “meslek liseli”lere kapalı

  Saldırı, açılımı engellemeye yönelik

  Bülent Arınç: Bize düşen görev, failleri bulmak

  Kaçmaz, savunmasını verdi

  B, C, D, E planlarımız var

  İş dünyası katılım sürecine iyi hazırlanmalı

  Şemdinli'de çatışma: 3 yaralı

  6. Alevî Çalıştayı, 17 Aralık'ta yapılacak

  MADEN OCAĞI MEZARLARI OLDU

  Kar yolları kapamaya başladı

  Bağcılar Belediyesi’nden asker ailelerine maaş

  SGK, ilâçtaki katkı payını kademelendiriyor

  Ardahan buz tuttu

  Şiddetli yağış Bodrum’u vurdu

  Fırtına, deniz ulaşımını aksattı

  Yasağa kızdı, minare yaptı

  KRİZE, DAYANIŞMA İLE DİRENİYORUZ

  Gözünden su çıkarıyor

  Poşetler, carettaları boğuyor

  Ceza yeme, kayısı ye

  Ormanlara yılbaşı koruması

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl