12 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

KRİZE, DAYANIŞMA İLE DİRENİYORUZ

GENİŞ aileden çekirdek yapıya geçişe rağmen Türk toplumunun yapısındaki birlik ve dayanışma kültürü, sosyal yardımlaşma vakıfları, sivil toplum kuruluşları, hemşehri derneklerinin desteklerinin, bütün dünyada etkili olan ve Türkiye’de de yansımasını bulan küresel ekonomik krizde ‘’tampon görevi’’ gördüğü bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, Batı ülkelerinde ‘’her koyun kendi bacağından asılır’’ misali kriz dönemlerinde akrabalar ve eş dost arasında yardımlaşma duygularının koptuğunu, oysa Türk toplumunda bunun tam tersi durum yaşandığını söyledi. Türk toplumunun genelinde aile yapısının güçlü olduğunu, ‘’ekmeğin bölüşülmesi’’ kültürünün sürdürüldüğünü anlatan Gümüş, bu durumun da krize karşı direnci arttırdığını, gerçekleştirilen yardımlaşmanın ayrıca moral ve motivasyon sağladığını anlattı. Sağlam toplumsal yardımlaşma geleneğine de dikkati çeken Gümüş, Türk aile yapısındaki birlik ve dayanışma kültürünün yanı sıra vakıfları, sivil toplum kuruluşları, hemşehri derneklerinin desteklerinin de ‘’tampon görevi’’ işlevi ile krizin oluşturacağı olası yıkımın etkisini zayıflattığını kaydetti. Gümüş, memleketlerini bırakıp şehirlere gidenlerin doğup büyüdükleri yerlerle bağlarını koparmadıklarını ifade ederek, ‘’Otogarlarda kırsaldan gelenleri yanlarında çantalar dolusu gıda maddesiyle görürüz. Bunlar arasında kurutulmuş çorbadan, bulgura, una kadar her şey vardır. Bunlar pahalı şehir hayatında dar gelirlilerin bütçelerine önemli katkı sağlıyor. Etkin bir hısım, akraba ekonomisi oluşuyor’’ dedi. Şehirlerde hemşehrilik duygularının daha da güçlendiğine dikkati çeken Gümüş, ‘’Geniş aileden çekirdek aileye geçiyoruz, ancak, bireylerin çevrelerindeki ailenin yanı sıra bir de bu yapı daha da gelişerek hemşehri halkası oluşuyor. Böylelikle işsize, muhtaca, askere gidecek, evlenecek gence, okuyacak çocuklara sahip çıkılıyor’’ diye konuştu.

AİLE BAĞLARI SOSYAL

PATLAMAYI ÖNLÜYOR

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş da ekonomik krize bağlı olarak her alanda başgösteren olumsuz tablonun, toplumda güçlü olan aile bağlarından dolayı sosyal patlamaya dönüşmediğini savundu. Türkiye’deki anne, baba, kardeş gibi akrabalık bağlarının krize karşı ‘’zorunlu dayanışmayı’’ beraberinde getirdiğine de işaret eden Şaban Baş, ‘’İşsizliğin sürekli arttığı, ekonomik göstergelerin her geçen gün daha da bozulduğu bir ortamda insanlar hayatlarını sürdürebilmenin yollarını arıyor’’ dedi. Şaban Baş, bir umut arayışıyla şehirlere göçenlerin yanı sıra hayal kırıklığı yaşayıp köylerine geri dönenlerin de olduğuna dikkati çekerek, ‘’Krizden dolayı büyük şehirlerden kırsala doğru yoğun bir göç yaşandığı biliniyor. Türk insanı, krize karşı aile fertleriyle birlikte direnmeye çalışıyor. Endişemiz, krizin boyutlarının baba ocağını da etkiler hale gelmeden akılcı bir şekilde önlenmesidir’’ diye konuştu.

12.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasetin dili kutuplaşmaya götürüyor

  GÜL: KİM YAPARSA YAPSIN BU BİR PROVOKASYONDUR

  Genelkurmay kapısı “meslek liseli”lere kapalı

  Saldırı, açılımı engellemeye yönelik

  Bülent Arınç: Bize düşen görev, failleri bulmak

  Kaçmaz, savunmasını verdi

  B, C, D, E planlarımız var

  İş dünyası katılım sürecine iyi hazırlanmalı

  Şemdinli'de çatışma: 3 yaralı

  6. Alevî Çalıştayı, 17 Aralık'ta yapılacak

  MADEN OCAĞI MEZARLARI OLDU

  Kar yolları kapamaya başladı

  Bağcılar Belediyesi’nden asker ailelerine maaş

  SGK, ilâçtaki katkı payını kademelendiriyor

  Ardahan buz tuttu

  Şiddetli yağış Bodrum’u vurdu

  Fırtına, deniz ulaşımını aksattı

  Yasağa kızdı, minare yaptı

  KRİZE, DAYANIŞMA İLE DİRENİYORUZ

  Gözünden su çıkarıyor

  Poşetler, carettaları boğuyor

  Ceza yeme, kayısı ye

  Ormanlara yılbaşı koruması

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl