20 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

İmanî devalar


A+ | A-

Üstad, Denizli hapsi mektuplarından birinde, “Ben bu fecirde her birinize karşı bir acımak hissettim. Birden, Hastalar Risalesi hatıra geldi, tesellî verdi” dedikten sonra “Evet, bu musîbet dahi içtimaî bir nevi hastalıktır. O risaledeki ekser imanî devalar, bunda da vardırlar” diye devam ediyor (Şuâlar, s. 495).

Demek ki, bu risaledeki imanî devalar, bilinen maddî hastalıkların dışında, insanı sıkıntıya sokan diğer bilumum hallere karşı da bunalan ruhları ferahlatacak tesellî mesajlarını ihtiva ediyor.

Onun için, bu eseri sadece grip, nezle veya başka bir hastalık sebebiyle yatağa düştüğümüzde değil, şu veya bu sebeple bunaldığımız her an okumamız gereken bir başucu kitabı olarak sürekli elimizin altında bulundurmamız gerekiyor.

Esasen, Risale-i Nur’un tamamı bu nitelikte.

Nitekim çağın özelliklerini sıralarken “hasta, gaddar ve bedbaht asır” ifadelerini kullanan Üstad (Kastamonu L., s. 144), “Biz Kur’ân’dan mü’minler için şifa ve rahmet olan şeyi indiriyoruz” mealindeki İsra Sûresi 82. âyetin tefsirinde, Risale-i Nur’u “bu asrın manevî ve müthiş hastalıklarına şifa” olarak niteliyor (Şuâlar, s. 1084).

“Kur’ân, iman edenler için bir hidayet rehberi ve şifadır” mealindeki Fussilet Sûresi 44. âyetin tefsirinde de “Şu şifalı âyet çok zamandır benim dertlerimin şifası ve ilâcı olduğu gibi, eczahane-i kübra-yı İlâhiye olan Kur’ân-ı Hakîmin tiryakî ilâçlarından, Risale-i Nur eczalarının kavanozlarından alarak belki bin manevî dertlerime bin kudsî şifayı buldum ve Resaili’n-Nur şakirtleri dahi buldular” (a.g.e., s. 1081) ifadeleri yer alıyor.

Aslında Risale-i Nur’daki tesirin sırrı, içindeki devaları yazarın önce kendi nefsinde tatbik edip, yeni tabirle “test ve onay” sürecinden geçirdikten sonra umumun istifadesine sunmasında saklı.

Külliyatta konunun farklı ve derin boyutlarına ışık tutan birçok bahis var. Onlardan biri de şu:

“Yazılan eserler, risaleler, ekseriyet-i mutlakası, hariçten hiçbir sebep gelmeyerek, ruhumdan tevellüd eden (doğan) bir ihtiyaca binaen, ânî ve def’î olarak (bir anda) ihsan edilmiş. Sonra bazı dostlarıma gösterdiğim vakit demişler: ‘Şu zamanın yaralarına devadır.’ İntişar ettikten (yayıldıktan) sonra ekser kardeşlerimden anladım ki, tam şu zamandaki ihtiyaca muvafık ve derde lâyık bir ilâç hükmüne geçiyor.” (Mektubat, s. 637)

Bu mânâyı tamamlayan bir diğer ifade:

“Hususan doğrudan doğruya ihtiyaca binaen ve yaralarına devaen Kur’ân-ı Hakîmin esrarından (sırlarından) manevî ilâçlar alınsa ve tecrübe edilse, elbette o ulûm-u imaniye (iman ilimleri) ve edviye-i ruhaniye (ruhanî devalar), ihtiyacını hissedenlere ve ciddî ihlâs ile istimal edenlere (kullananlara) yeter, kâfi gelir.” (a.g.e., s. 599)

Ve Üstadın saff-ı evvel talebeleri içinde iki öncü ismin, Hulûsi Beyle Sabri Efendinin örnek vasıflarından söz ederken vurguladığı şu husus da yine aynı çerçevede dikkatimizi celb ediyor:

“Ben kendi nefsimde tecrübe ettiğim ve eczahane-i mukaddese-i Kur’âniyeden aldığım ilâçları, onlar da kendi yaralarını hissedip o ilâçları merhem suretinde tecrübe ediyorlar. Aynı hissiyatımla mütehassis oluyorlar.” (Barla L., s. 49)

Bu ifadelerin devamında da, söz konusu iki öncü ismin şahsında tüm Nur Talebelerinin taşıması gereken çok önemli bir vasıf vurgulanıyor:

“Ehl-i imanın imanlarını muhafaza etmek gayreti, en yüksek derecede taşımaları ve ehl-i imanın kalbine gelen şübehat ve evhamdan (şüphe ve vehimlerden) hâsıl olan yaraları tedavi etmek iştiyakı, yüksek bir derece-i şefkatte hissetmeleri.”

İşte Risale-i Nur hizmetinin özü, hulâsası, özeti bu. Onun için, bu hizmete ömrünü vakfetmiş iman ve ihlâs kahramanları, müşfik birer hekim hassasiyeti ile insanlara muhatap oluyor; hayatın her alanında inançsızlıktan kaynaklanan hastalık ve yaraları tedavi edecek imanî devaları yerine ulaştırma idealiyle, sonu gelmeyen bir manevî seferberliği ilânihaye devam ettiriyorlar.

Nesilden nesile taşınan bir bayrak yarışı gibi.

20.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.12.2009) - Danıştay, AKP, alkol...

  (18.12.2009) - Açılımlar ve anayasa

  (17.12.2009) - Beş kayıp yıl

  (16.12.2009) - Yargıyı kim yıpratıyor?

  (15.12.2009) - Açılımdan OHAL’e mi?

  (13.12.2009) - Muzır mâniler

  (12.12.2009) - Seçim olursa

  (11.12.2009) - Açılımdan kaosa mı?

  (10.12.2009) - İkna timleri

  (09.12.2009) - Demokrasiye pusu

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl