20 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hüseyin GÜLTEKİN

Dine hizmette en önemli unsur hangisidir?


A+ | A-

Din-i mübine hizmet için neler gerekli? Hangi imkânlar, hangi unsurlar, hangi fırsatlar olmalı ki, iman Kur’ân hizmetinde bulunalım? Kimimize göre maddî noktada fakir ve yoksula yardım edilebilir. Eleman yetiştirmek için okullar, yurtlar açılır... v.s. Kimine göre de dine hizmet edebilmenin en etkili metodu kuvvetli bir medyadır. Bol tirajlı gazete, kitap ve dergilerle, güçlü radyo ve tv kanallarıyla dinimizin hak ve hakikatlerini muhtaç insanlara kolayca iletebiliriz. Bazılarına göre de insanların ilim tedrisinde bulunacakları, dayalı-döşeli, geniş ve ferah mekânlar din-i mübine hizmet için önemli imkânlardır.

Dine hizmet için en önemli ve öncelikli imkân ve unsurun cevabına geçmeden önce Hz. Ömer (ra) ile bazı Sahabe-i Kiram arasında geçen bir konuşmayı dinleyelim isterseniz:

Bir ilim meclisinde Hz. Ömer (ra) orada bulunan sahabelere şöyle bir suâl soruyor: “Biliyorum ki sizler din-i mübine hizmet etmek istiyorsunuz. Bunun için Yüce Allah (cc) duanızı kabul buyursa idi ne isterdiniz?”

Hz. Ömer’in (ra) bu sualine; sahabelerden birisi, Allah’tan bir sandık dolusu altın isteyeceğini; bir diğeri, Allah’tan bir sahra dolusu koyun isteyeceğini; bir diğer sahabi de dine hizmet etmek için Allah’tan bir sandık dolusu gümüş isteyeceğini söylemiş.

Verilen bu cevapları sessizce dinleyen Hz. Ömer’e (ra) bir sahebe: “Ya Ömer, dine hizmet etmek için sen Allah’tan ne isterdin?” deyince, Hz. Ömer (ra): “Eğer Cenâb-ı Hak benim duâmı kabul edip de istediğimi verecek olsaydı, sizin gibi öyle sandıklar dolusu altın veya gümüş veya sahralar dolusu koyun filan istemezdim. Ben Allah’tan dine hizmet için adam isterdim, adam” diyor ve ekliyor: “Ebû Ubeyde gibi, Ebu Zer gibi, Muaz İbni Cebel gibi adamlar isterdim.”

Evet, dine hizmet için, para da lâzım, servet de lâzım, kuvvetli bir medya da gerek; dayalı döşeli, geniş mekânlar da lâzım... Ama illâ ki adam lâzım, adam... Kudsî dâvâya candan inanan ve onun yoluna baş koyan adamlar lâzım... Hayatını dâvâsına vakfeden ve bu uğurda her türlü zorluğu, meşakkati göğüsleyerek, her çeşit fedakârlığı göze alacak hizmet erleri lâzım. Bediüzzaman ve saff-ı evvel talebeleri gibi hayatını dâvâsına severek fedâ edecek hadimler gerek... Dine hizmet yolunda ehl-i himmet insanlar olmadıktan sonra dünya servetine sahip olsanız, elinizde en güçlü radyo televizyon kanalları bulunsa, geniş ferah mekânlarınız bulunsa ne işe yarar? Ve siz bunlarla dine ne gibi hizmetlerde bulunabilirsiniz?

Yıllar önceden Bediüzzaman’ın “Akdamar adasında on senede elli adam yetiştirsem, İslâmı dünyaya hâkim kılarım” iddialı ifadesinden de, dine hizmette “adam” unsurunun yerini başka hiçbir şeyin tutamayacağını anlıyoruz. O da, tıpkı Hz. Ömer (ra) gibi, dine hizmet için, sandıklarla altın, gümüş veya başka şeyleri değil, “ehl-i himmet ve ehl-i hizmet insanlar” istiyor. Akdamar gibi küçücük bir adacıkta elli adamla İslâmiyeti dünyaya hâkim kılacağını iddiâ ediyor.

Akdamar adacığında çeşitli manilerden dolayı bu iddiâsını gerçekleştirme imkânını bulamayan Bediüzzaman, yıllar sonra Barla’da “İslâmı dünyaya hâkim kılarım” iddiasını gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Onun Barla’da dine hizmet için maddî hiçbir imkânı olmadığı gibi önüne sıradağlar gibi setler, engeller konmuştu malûm zihniyet tarafından. Ayrıca yalnızdı, yaşlıydı, hastaydı o. Dine hizmet edebilmek için elini atacağı, sırtını dayayacağı dünyevî anlamda hiçbir şeyi yoktu onun. Maniler, engeller saymakla bitmeyecek kadar çoktu.

Ama işte onun, Hz. Ömer’in ifadesiyle “dine hizmet için adamları” vardı. Sayıları pek azdı ama onlar inandıkları bu ulvî dâvâ uğrunda, hayatlarını dâvâlarına feda edercesine Üstadlarının etrafında kenetlenmişlerdi.

İşte Bediüzzaman bütün imkânsızlıklara rağmen Barla’da sayıları iki elin parmakları kadar olan talebeleriyle iki odalı bir köy evinde tarihte belki de emsâli görülmemiş bir biçimde cihad-ı maneviyeyi başlatmış ve İslâmın hak ve hakikatlerini dünyanın dört bir yanına duyurma başarısını göstermiştir.

20.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.12.2009) - Nurlara talebe olmanın getirdiği mükellefiyetler

  (06.12.2009) - Günahlardan korunmanın en tesirli çaresi; azimetle amel

  (29.11.2009) - Kusurlarımızı görmek basîretin; itiraf etmek kemâlâtın işaretidir

  (22.11.2009) - Hizmette ileri olmak

  (15.11.2009) - Bazı hassasiyetlerimizi muhafaza edelim

  (08.11.2009) - Meşveret-i şer’iye, her sıkıntının ilâcı

  (01.11.2009) - Hata ve kusurların hayırlısı olur mu?

  (25.10.2009) - Evvelâ Allah’ın rızası

  (18.10.2009) - Tesanüd şart

  (11.10.2009) - Boş zaman yoktur; boşa geçirilen zaman vardır

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl