18 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Rusya ve Çin İran’a yaptırım uygulayabilir mi?


A+ | A-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun günübirlik Tahran ziyareti, Amerika’nın yeniden alevlendirmeye çalıştığı İran ateşinin tavını düşürmeyi amaçlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un Katar’daki temasları, Amerika’nın Çin ve Rusya ile görüşmeleri de hep aynı hususta düğümleniyor: İran’a karşı uygulanacak yaptırımları belirlemek ve Güvenlik Konseyi’nden karar çıkarmak.

Dikkatinizi çekiyor mu bilmiyorum, ne zaman Batı ile İran arasında uzlaşma havası doğsa, şartlar biraz yumuşasa, İran’dan ipleri koparacak bir açıklama geliyor. En son nükleer yakıt karşılığı zenginleştirilmiş uranyumun başka bir ülkede depolanması konuşulmaya başlandı. Fransa, Türkiye ve Rusya bu konuda olumlu yaklaşan müstakbel emanetçiler olarak ortaya çıktı. Beklenmedik bir zamanda İran uranyumu yüzde yirmi zenginleştirme programını başlattığını ilân etti. Sanki Amerika’nın ekmeğine yağ çalmak ister gibi.

Amerika da bu fırsatı bekliyormuş gibi hemen, İran’ın komşularına füze savunma sistemleri yerleştirmeye, İran’a karşı yaptırıma yaklaşmayan Çin ve Rusya’ya baskı yapmaya başladı. Rusya en büyük silâh müşterisi ve sivil amaçlı nükleer malzeme alıcısı olan İran’a karşı sert bir tavır takınmak istemiyor. Çin de en çok petrol ve doğal gaz aldığı (2004 yılında yirmibeş yıllık anlaşma yaptılar) ve çok miktarda tüketim malı (bilgisayar sistemleri, elektrikli ev aletleri ve hatta otomobil) sattığı İran’la arasını bozmak istemiyor. Çin’in İran’a sattığı mallar arasında önemli bir miktarını da yine silâh ve mühimmat satışları oluşturuyor. Her iki ülkenin ayrıca ABD’nin yanında görünmemek için bir çok sebebi var.

Bugüne kadar BM Güvenlik Konseyi’nde İran aleyhine yaptırımları büyük ölçüde engelleyen ve uygulanan ambargolara katılmayarak, İran’a çıkış yolları sağlayan bu iki ülke, şimdi neden Amerika ile birlikte hareket etsin?

Rusya’nın yeni on yıllık askerî stratejisinde en önemli tehdit NATO’nun doğuya doğru büyümesi. Özellikle de eski Sovyetler Birliği ülkelerinden yeni NATO üyeleri doğmasını asla istemiyor. Rusya’nın bu hassasiyetini bilen Clinton NATO’nun bütün başvurulara açık olması gerektiğini savunuyor. Böylece Rusya’yı ikna etmede en önemli koz NATO olacak. Yani Amerika, İran’a karşı NATO kozunu kullanıp, işi uluslar arası bir işbirliği imiş gibi göstermek için BM Güvenlik Konseyi’nden de karar çıkaracak. Çin’e karşı ise; Amerikan ekonomisini ayakta tutan Çin kredilerinin geri ödemesinde aksama kozunun kullanılması yeterli.

Peki neden?

İran’ın nükleer programı Amerika’yı neden bu kadar rahatsız ediyor? Daha doğrusu rahatsız eden gerçekten nükleer program mı?

Pakistan, Hindistan ve İsrail’in sahip olduğu nükleer güce, İran’ın da sahip olması çok da önemli değil aslında. Aslında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın söylediği gibi dünyada nükleer silâhları kullanma dönemi bitti. Çünkü herhangi bir ülkenin bu tür bir silâhı kullanmasının, bütün ülkeleri etkileyebilecek sonuçlar doğuracağı bir dünyada yaşıyoruz. Bu riski kimse göze alamaz. Yaygara koparan, kendisi nükleer silâha sahip olmasına karşın, İran’ın bu güce sahip olmasını önlemeye çalışan İsrail bile aslında İran’ın bu silâha sahip olsa dahi onu kullanamayacağını biliyor.

Asıl mesele Amerika’nın bu bahane ile İran’ın bölgedeki gücünü azaltmak ve bölgedeki kalıcılığına hukukî zemin oluşturmak istemesi. İran da bu konuda ABD’ye bahane vermek için elinden geleni yapıyor. Böyle bir durumda Türkiye’nin arabuluculuğundan olumlu bir sonuç çıkması zor görünüyor.

Umarız bu tuhaf güç gösterileri ve sinsi politikaların bedelini masum insanlar ödemez.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (17.02.2010) - Orams dâvâsının Kıbrıs’taki etkileri

  (15.02.2010) - Marca’da bebekler ağlıyor!

  (12.02.2010) - Cumhurbaşkanı Gül Bangladeş’e geçerken

  (11.02.2010) - Yalnızlaşan Bosna’ya dost eli

  (10.02.2010) - Ermeni Tasarısı yine gündeme gelirken

  (09.02.2010) - Hindistan gezisi

  (08.02.2010) - NATO İstanbul’da karar verdi: Daha çok savaş!

  (06.02.2010) - Amerika’nın yeni füze deposu: Körfez ülkeleri

  (05.02.2010) - Domuz gribi mi yoksa küresel oyun mu?

  (04.02.2010) - Obama kemerleri sıkıyor: Ay yolculuğu iptal!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl