06 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Amerika’nın yeni füze deposu: Körfez ülkeleri


A+ | A-

İran’ın nükleer program ısrarına karşı Amerika’nın başlattığı, dört Körfez ülkesine balistik füze savunma sistemi kuracağını açıklaması ve ayrıca körfeze yerleştireceği gemilerine Patriot füzeleri yerleştireceği haberleri, Körfez’deki havayı iyice ısıttı. Amerika Merkez Komutanı General David Petraeus, her ülkeye ikişer tane olmak üzere sekiz Patriot füze bataryasını Körfez bölgesine kurduklarını söylüyor.

Ahmedinecad bu dört ülkeden birisi olan Katar veliaht prensine bu konuda şöyle demiş:

“Batılılar bölgedeki ülkeler arasında dostane ilişkiler istemiyorlar. Onların hayatı ihtilâf ve güvensizlik üzerine kurulu. Düşmanlar kendi siyasal ve ekonomik sorunlarını çözmek için bütün bölgeyi savaş ateşine atmak istiyorlar”.

Bu sözler bir gerçeğin ifadesi elbette. Amerika’nın bölgedeki nüfuzunu kaybetmeme ve hamisi olduğu İsrail’i koruma telâşı, barış ödülü sahibi Obama’yı bölgeyi füzelerle doldurmaya itiyor. Yemen meselesinde de görüldüğü üzere, bölge ülkelerini ayırmanın yeni yöntemini de Şiî-Sünnî ayrılığını körükleme olarak belirledi.

ABD İran’a doğrudan saldırmayı göze alamıyor. Zira nükleer tesisler bir çok yerde ve çok derinlerde. Ayrıca koruma kalkanlarıyla korunuyor. Bu yüzden bir yandan balistik füze savunma sistemleri kurarak, bir yandan da BM Güvenlik Konseyi’nden yeni yaptırım kararı çıkarmaya çalışacak, İran’ı baskı altında tutmaya çalışıyor. Ancak Rusya ve Çin, bu talebe ihtiyatlı yaklaşıyorlar.

Aslında İran’ın nükleer programı ve füzelerinden en çok korkan İsrail. Ortadoğu’yu çok iyi gözlemleyen uzmanlardan olan George Friedman, İsrail’in bütün şehirlerini vurabilecek 2000 km menzilli Şahap füzelerinden, bu ülkenin çok korktuğunu o yüzden Amerika’ya baskı yaptığını belirtiyor. Yazara göre “İsrail İran’ın nükleer programının yok edilmesini istiyor, ama bunu yapan kendisi olmak istemiyor”. Ancak Bush yönetiminin aksine Obama İran’ın nükleer programını saldırı yoluyla yok edebileceğine inanmıyor. Bu yüzden de en etkin silâhın savunma sistemi oluşturmak olduğunu düşünüyor. Böylelikle körfez ülkelerinin kendisine bağımlılığını da arttırmayı planlıyor.

Körfez ülkelerinin içinde bulunduğu durumun üzücülüğünü fark ediyor musunuz? Bölgeden binlerce kilometre uzaklıkta bir süpergüç yalnızca o bölgedeki varlığını sürdürmek için, Körfez’i silâh deposuna çeviriyor; Müslüman ülkeleri birbirine düşürmeye çalışıyor; ama bu ülkelerin karşı koyma iradesi yok. Bu füzelerin kontrolünün yerleştirildiği ülkelerde olmayacağı; ama sahte bir alarm durumunda bu füzelerin ateşlenmesi halinde, İran’ın verdiği karşılığın hedefinin bu ülkeler olacağını biliyoruz.

İran’ın barışçıl amaçlı nükleer program peşinde olduğu konusunda bizim de kuşkularımız var. Nükleer silâhlanmadan komşusu olarak ülkemizin de zarar görmesi ihtimali her zaman var. Bu yüzden İran’ı bu programı silâh üretme amacıyla kullanmaktan caydırmak herkesin yararına. Öbür yandan Amerika’nın İsrail’i korumak ve bölgedeki hegemonyasını güçlendirmek için, bölgeyi cephaneliğe çevirmesi asla kabul edilebilecek bir durum değil.

Umarız bölge ülkeleri bu işin kendi hayırlarına olmadığını anlar ve tarihlerinde ilk kez süper güce karşı tavır koyarlar. İran da son açıklamasının ardında durur ve uranyum karşılığı nükleer yakıt anlaşmasını kabul eder. Aksi halde bütün bölge her an tutuşmaya hazır cephanelik olmayı sürdürecektir.

06.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (05.02.2010) - Domuz gribi mi yoksa küresel oyun mu?

  (04.02.2010) - Obama kemerleri sıkıyor: Ay yolculuğu iptal!

  (03.02.2010) - BM Genel Sekreterinin Kıbrıs ziyareti

  (02.02.2010) - Dünyanın geleceği Afrika’da

  (01.02.2010) - Ermeni yol haritası çıkmazda mı?

  (30.01.2010) - Avrupa Parlamentosu 2009 Yılı Türkiye İlerleme Raporu Taslağı üzerine ( 2 )

  (28.01.2010) - İstanbul Forumundan Londra Konferansına

  (27.01.2010) - Bir Türk AKPM Başkanı olunca!

  (26.01.2010) - Dikkat FBI telefonunuzu dinliyor

  (25.01.2010) - Irak radyasyon cehennemi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl