19 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Bayat isnad” üzerine (1)


A+ | A-

Bediüzzaman hakkında öteden beri yeltenilen bir “iftira” da, “Hıristiyanların Cennete gideceği” ve Çanakkale’de Mehmetçiğe karşı savaşan “Anzaklar’ın şehid sayıldığı” yalanı…

Gerçi bu “bayat isnad”ı en son bir televizyon programında telâffuz eden Cübbeli Ahmet Hoca, “Bediüzzaman Hazretlerinin Hıristiyanlar, tarikatlar, şehitlik, İsevîlik ve Hz. İsa’nın nüzûlü hakkındaki görüşlerini tam mânâsıyla bilmiyordum; bu konularla ilgili olarak, daha ziyade başkasının naklettiği bilgilere dayalı olarak konuştum. Kendi görüş ve kanaatimi değil, başkaların görüşüdür” itirafında bulunarak “nakillerin yalan ve yanlış şeyler olduğunu” söyledi; “hatam varsa, özür dilerim” diye bir radyo programında itiraf etti. Bir mânâda hatadan dönme fazileti gösterdi.

Meselenin doğrusunu yerinden okuyarak gördüğünü, Bediüzzaman’ın “fetret ve hidâyet”le ilgili tesbitlerinin, Ehl-i Sünnet itikadına göre bir yanlışlık, bir aykırılık söz konusu olmadığını, yazdıklarının hiçbirinin İmam–ı Eşârî’nin târif ettiği itikadî ölçü ve prensiplere ters düşmediğini ve hepsinin hak ve hakikat olduğunu belirtti.

Medyaca zaman zaman ısıtılıp piyasaya sürülen “yakıştırma”nın ifsad şebekelerince istifhamlar meydana getirme amacıyla istimal edilmesine karşı Bediüzzaman, diğer isnadlar gibi bütün bu iftiralara bizzat cevap vermiş.

Eserlerinden okunduğunda, “isnad”ın her yönüyle bir iftira ve yakıştırma olduğu sırıtmakta. Bile bile aynı iftirayı ısıtıp piyasaya sürenlerin içyüzleri deşifre olmakta…

MAZLÛMLAR, MÂSUMLAR HAKKINDA…

Öncelikle şunu belirtelim. Bediüzzaman’ın altı bin sayfayı aşkın Risâle-i Nur Külliyatında, hiçbir eserinde, lâhika, mektup ve hatırasında “Anzaklar”a dair hiçbir ifâde yok.

Bediüzzaman’ın dikkat çektiği, İkinci Dünya Savaşı esnasında özellikle mâsumların-mazlûmların başına gelen dehşetli felâketler hakkındadır. “Musibet-i beşeriyeden (insanlığa gelen musîbetlerden) biçârelere gelen felâketler, helâketler, sefâletler, açlıklar”ın mânevî ve kaderî izâhıdır. “Beşerin zâlim kısmının cinâyetinin neticesi felâketten vefât eden ve perişan olanlar” kaydı, bunun ifâdesidir. (Kastamonu Lâhikası, 79-80)

Buradaki tasnife dikkat edildiğinde Bediüzzaman, öncelikle bütün bir kıt’anın yerle bir edildiği, milyonlarca sivil ve mâsum insanın katledildiği savaşta, “çoluk çocuğa acıyarak” ve “şiddetle rikkatime (acıma ve merhamet duyguma) dokundu” diyerek elim şefkate bir merhem olarak izâh eder.

Onun içindir ki, zâlimlerin cinâyetlerinin neticesinde gelen felâketten vefat edenlere ve perişan olanlara dair “eğer on beş yaşına kadar olanlar ise, ne dinde olursa olsun şehit hükmündedir” dinî hükmü aktarır. Mâsum çocukların ve mazlûmların Müslümanlar gibi büyük mânevî mükâfatlarının olduğunu ve musîbeti haklarında hiçe indirdiğini belirtir.

Yine zâlimlerin zulüm ve cinâyetiyle katledilen “on beşinden yukarı olanlar, mâsum ve mazlûm ise, mükâfâtı büyüktür, belki onu Cehennemden kurtarır” hakikatini, Kur’ân’ın ve İslâm âlimlerinin açık fetva ve görüşleriyle iletir.

Mazlûmların imdadına koşanların, insanlığın huzur ve selâmeti için ve “esasat-ı diniye” dediği dinin esaslarını, semâvî dinlerin ortak mukaddeslerini ve insanlığın hukukunu muhâfaza için mücadele edenlerin bu felâkete duçar olmaları halinde, “o fedakarlığın mânevî ve uhrevî neticesi”nin büyük olduğunu ve hatta şerefe vesile yapıp sevdireceğini kaydeder.

“RABLERİ KATINDA MÜKÂFATLARI VARDIR…”

Bediüzzaman’ın bu tesbiti, şüphesiz her şeyden önce serapa hakikat ve adâlet olan Kur’ân’ın beyânıyla da sabittir. “İman edenler ile Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve yıldızlara ve meleklere tapan Sâbiîlerden kim Allah’a ve âhiret gününe gerçekten iman ederek güzel işler yaparsa, onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlar için hiçbir korku yoktur; onlar mahzun da olmayacaklardır” (Bakara Sûresi, 62) âyetinin tefsiridir.

Buna istinaden, “Böyle musibetlerde kâfir de olsa hakkında bir nev'i merhamet ve mükâfât vardır ki, o musibet ona nispeten çok ucuz düşer. Böyle musibet-i semaviye mâsumlar hakkında bir nevi şehâdet hükmüne geçiyor” gerçeğini nazara verir.

Sahih hadislere dayanarak, “madem âhirzamanda Hazret-i İsâ’nın (a.s.) din-i hakikîsi hükmedecek, İslâmiyetle omuz omuza gelecek. Elbette şimdi, fetret gibi karanlıkta kalan ve Hazret-i İsa’ya (a.s.) mensup Hıristiyanların mazlumları, çektikleri felâketler onlar hakkında bir nevi şehadet denilebilir” cümlesi bu mânânın açık tasrihidir.

Anlamı açık cümlelerinin kasten ya da bilmeyerek yanlış yorumlanması üzerine, “Dinsizler tarafından öldürülen mazlûm ve dindar Hıristiyanların âhirzamanda bir nevi şehid hükmünde olabileceği” ifâdesiyle açıklaması da bunun içindir. (Şuâlar, 304)

Ayrıca, “musîbetlerin, müstebit büyük zâlimlerin cebir ve şiddetleri altında musibet çeken musîbetzelelere, hususan ihtiyarlara, fakirlere ve zayıflara, medeniyetin sefâhetinden ve küfranından ve felsefenin dalâletinden ve küfründen gelen günâhlara keffâret ve yüz derece kâr olduğu” şerhi, bütünüyle Ehl-i Sünnet ve Cemaat’in itikat imamları İmam Mâturîdî ve İmam Eş’ârî’nin görüşlerine uygundur.

Kaldı ki isnadların aksine Bediüzzaman, bu musîbetlerin sözkonusu felâkete mâruz kalan zâlimlere, insanlığın perişaniyetini hazırlayan gaddarlara ve “hodgâm (çıkarcı) alçak insî şeytanlar” diye tanımladığı kendi menfaati için insanlık âlemini ateşe verenlere tam müstehak ve İlâhî adâlet olduğunu belirtir. Ancak, müstehaklara âfetler ve felâketler geldiğinde mâsumların da yandığını, bunlara acımanın da İslâm’ın rahmeti ve merhameti gereği olduğunu açıklar. (Kastamonu Lâhikası. 48-49)

İşte Bediüzzaman’ın, “cânilerin cezalarından zarar gören mazlûmlar hakkında gizli bir merhamet var” dediği ve bilhassa zâlim ve gaddarların cinâyetiyle gelen felâketlere mâruz kalanlar hakkında Kur’ân’a ve Sünnete göre yaptığı “mânevî taksimat”ın mânâsı budur…

19.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (18.02.2010) - “ABD-İslâm Dünyası Forumu”ndaki çarpıklık

  (17.02.2010) - AB’ye rest değil, ikna…

  (16.02.2010) - Geriye gidiş…

  (15.02.2010) - Demokratikleşme fırsatı da heba edildi

  (13.02.2010) - Müfredattan “din ve vicdan”ı tasfiye...

  (12.02.2010) - Hükûmet’ten YÖK’e, YÖK’ten yine Danıştay’a havale…

  (11.02.2010) - “Katsayı” nakaratı…

  (10.02.2010) - “Ermeni açılımı”nda çekilme sinyalleri…

  (09.02.2010) - “Kavga”nın gölgesinde…

  (08.02.2010) - “Ankara’nın tahrik siyaseti”

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl