16 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Geriye gidiş…


A+ | A-

Yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanı Gül’ün Hindistan yolunda havada “Yeni anayasa için bu Meclis fırsatı kaçırdı” sözleriyle başlayan ve sonradan düzeltmesiyle de dinmeyen tartışmalar değişik boyutlarda sürüyor.

Buna göre, İçişleri Bakanlığı uhdesinde birkaç “komisyon kurulması”yla yetinilecek. Birkaç maddelik değişikliklerle “açılım”, kadın ve çocuk hakları, işkence, kamu denetçiliği, pozitif ayırımcılık, insan haysiyeti, kişisel veriler” başlıklarıyla sınırlandırılacak...

AB’nin istediği başta yargı reformu, demokratik eğitim, inanç ve ifâde özgürlüğü olmak üzere Türkiye’yi demokrasi ve özgürlükler standardına ulaştıracak düzenlemeler, yine “tartışmalı maddeler” diye erteleniyor.

Özetle “açılımlara aynı şevk ve istekle devam edecek misiniz?”sorusuna Başbakan’ın “açılımlar”ın ilkini ve esasını teşkil eden “Kürt açılımı”nı ve fiyaskoyla sonuçlanan “Ermeni açılımı”nı “teğet” geçmesi, iktidarın “açılım” zâfiyetini açığa çıkıyor.

Ve peşpeşe akamete uğrayan “açılımlar”a dair Erdoğan’ın, “Ruhban okulu çalışmamız sürüyor, açılmaması beni rahatsız ediyor” cümlesi, “açılım”dan neyi anladığını ortaya koyuyor…

EMASYA’NIN YERİNE KDGM…

İptal edilen Emniyet-Asayiş Yardımlaşma Protokolü “EMASYA”nın yerine âcilen Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın (KDGM) ikamesi, bunun ilk göstergesi.

Görünen o ki Genelkurmay Başkanı’nın daha önce “Protokole gerek yok, zaten aynı işlevi gören kanun var” dediği ve hükûmetin en son 2005’te yinelediği EMASYA, yine İl İdaresi Kanunu 11/d’ye dayandırılarak İçişleri bünyesindeki KDGM perdesinde devam ettirilecek.

Zira 28 postmodern darbe sürecinde oluğu gibi yüzbinlerce vatandaşın “irticacı” diye fişlenip mağduriyetine âlet edilmesine; başta inanç ve eğitim hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin “suçlanması” istismarına hiçbir ciddî bir tedbir alınmış değil.

Yedi yıldır düzeltilmeyen—EMASYA’nın dayandırıldığı—Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB) de benzer kırılma alâmetleri görülüyor. Gül’ün “Kırmızı Kitap şart” demesi ve “çeşitli kuruluşların görüşleri toplanıp kaleme alınır” hatırlatması bunun işâreti.

Yeni “belge”nin de MGK Genel Sekreterliği’nce başta MİT, Emniyet ve Genelkurmay olmak üzere çeşitli kurumların görüşleriyle oluşacağı ve yeniden MGK’nın onayıyla hükümetin önüne konulacağı anlaşılıyor. Tıpkı “bölücülük” ve “aşırı sol”la birlikte “irtica”ın “iç tehdit ve düşman” sayıldığı mevcut MGSB’nin MGK’dan gelen haliyle 20 Mart 2006’daki Bakanlar Kurulunda kabul edilip yürürlüğe konulması gibi…

Başbakan’ın yeni MGSB hakkında “bazı değişiklikler”in güncelleneceğini belirtip,” Biz bunu MGK’de istişare eder, Bakanlar Kurulunda konuşuruz” sözleri de aynı anlama geliyor…

Doğrusu, Başbakan’ın, “demokratikleşme”ye zemin hazırlayacak, siyaseti demokratikleştirecek, AB’nin baştan beri önemle önerdiği “siyasî partiler ve seçim kanunu”nu ağzına almaması, “seçim barajının inmesi”ne bile “Türkiye hazır değil, yüzde 10 barajı geçerli” sözüyle karşı çıkması, AKP’nin “demokratikleşme vizyonu”nu su yüzüne çıkarıyor.

“DAR MİNİ PAKET”TE DE

KARARLILIK YOK!

Bu “vizyon”la, darbe dönemi sorumluları her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî ve hukukî sorumluluk ileri sürülmesini yasaklayan, darbeleri ve darbecileri koruyup kollayan 12 Eylül darbesi ürünü 28 yıldır yürürlükteki “geçici 15. madde”nin anayasa’dan ayıklanmasına Başbakan, “Bırakın bu sulu şakaları” diye reddediyor.

Darbelere gerekçe gösterilen, askerlerin bile “gerekirse kaldırılsın!” dediği TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddenin kaldırılmasını bir başka döneme bırakıyor.

“Katsayı” dayatmasını “çirkin” ve “haksız” buluyor; lâkin hâlen bir milyon altıyüz bin meslek lisesi öğrencisinin hakkını gasp edip mağdur eden haksızlığa karşı, Danıştay’ın “gerekçe” gösterdiği Yükseköğretim Kanunu 45. maddesini değiştirmeye yanaşmıyor. Akıbeti meçhul kısırdöngüde çözümü yine YÖK’ün yönetmeliklerine havale ediyor.

Bu arada Millî Eğitim Bakanlığınca ilköğretimde felsefe müfredatından sırf dini çağrıştırdığından “hikmet”e dair ünite kaldırılıyor; sosyoloji kitabından “din eğitimi-öğretimi ile din ve vicdan hürriyeti” bölümü çıkarılıyor.

Neticede “yeni anayasa”yı gündemden çıkaran AKP iktidarı, “demokratikleşme”yi ötelemesinin ötesinde, sözünü ettiği “dar mini paket”te bile kararlılık gösteremiyor. Kuşa çevrilen “mini paket”, siyasî partilerin kapatılmasının zorlaştırılması benzeri oldukça yetersiz bazı kısmî değişikliklerle kalıyor.

Başbakan’ın “cemevlerine ibâdethâne statüsü”yle çıkmazdaki “Alevî çalıştayı” ile “çalışmalarımız var” dediği “Roman açılımı” örneğiyle geçiştirmesi, demokratikleşmede geriye gidişin ikrarı…

Yarım-yamalak, yamalı, eksik ve aksak değişikliklerle demokratikleşmenin olmayacağı ortada. O halde hâlâ halkı oyalamanın maksadı nedir?

16.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (15.02.2010) - Demokratikleşme fırsatı da heba edildi

  (13.02.2010) - Müfredattan “din ve vicdan”ı tasfiye...

  (12.02.2010) - Hükûmet’ten YÖK’e, YÖK’ten yine Danıştay’a havale…

  (11.02.2010) - “Katsayı” nakaratı…

  (10.02.2010) - “Ermeni açılımı”nda çekilme sinyalleri…

  (09.02.2010) - “Kavga”nın gölgesinde…

  (08.02.2010) - “Ankara’nın tahrik siyaseti”

  (06.02.2010) - Gaz, paslaşma ve cayma…

  (04.02.2010) - EMASYA, MGSB ve AKP

  (03.02.2010) - “Açılım”ın asıl çıkmazı…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl