26 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Irak iç savaşın eşiğinde!


A+ | A-

Türkiye, ABD’yi memnun edemediği başta “İran’la uranyum takası ve arabuculuğu” olmak üzere bir yığın iç ve dış gelişmeyle uğraşırken, yanıbaşında Amerikan işgali altındaki Irak’ta kargaşa devam ediyor.

Binlerce teröristin yuvalandığı Irak, tam bir iç savaş sürecinde. “İntihar eylemi” süsü verilen lâkin “intihar eylemcileri”nin bulunmadığı bombalama ve patlamalarda yüzlerce Iraklı can veriyor, yaralanıyor. Başta Bağdat olmak üzere, Irak şehir ve kasabalarında terör ve anarşi devam ediyor.

Türkiye ile ABD’nin “stratejik müttefikliğin” resmen ilân edildiği ve “teröre karşı istihbarat paylaşım” ile her türlü destek sözünün verildiği 5 Kasım 2007’de Beyaz Saray’da Bush’la başbaşa görüşmesinde Başbakan Erdoğan’ın bizzat talebinin üzerinden iki buçuk yıl geçti. Daha sonra Kuzey Irak’ın da ayrı bir ülke imiş gibi katıldığı “ABD-Türkiye-Irak’ın üçlü mekanizması”nın bir yararı görülmüyor.

Irak hükûmetinin peşinen gücünün yetmediğini bildirmesine karşı ABD, kontrolündeki Kuzey Irak’taki ve Kandil dağlarındaki terörü tasfiye sözünü bir türlü yerine getirmiyor. PKK’nın irtibat büroları açık duruyor. Ankara’nın defalarca Washington’dan iadesini istediği ellerini kollarını sallayarak serbestçe gezen terörist elebaşıların hiçbiri teslim edilmedi…

IRKÎ VE MEZHEBÎ TEFRİKAYLA

Kısacası, Irak kaos ve kargaşanın kıskacında. 7 Mart’ta seçimler yapıldı; lâkin etnik ve mezhebî ayırım kotası kontenjanıyla yapılan seçimlerde de iç barış sağlanamadı. Seçimlerin üzerinden seksen gün geçtiği halde hâlâ hükûmet kurulmuş değil.

325 sandalyeli mecliste 91 sandalye kazanan İyad Allavi’nin Irak koalisyonu ile 89 vekil çıkaran Nurî Mâliki’nin hukuk devleti koalisyonu da hükümet için gerekli çoğunluğu sağlayamıyor. Washington, Allavi ile Mâliki’ye dönüşümlü başbakanlık öneriyor.

Bir yandan itiraz üzerine seçim sonuçlarını inceleyen özel mahkeme, seçimleri kazanmış 52 adayın oylarını “Baas yönetimi ile bağları bulunduğu” gerekçesiyle iptalini isterken, yılan hikâyesine dönen hükûmetin kurulmasında bir türlü uzlaşma sağlanamıyor.

Özetle Irak’ı işgalle fitne ateşinin içine atan işgalci ABD, ırkî ve mezhebî parçalanma ve bölünme üzerine kurduğu “iftirak sistemi”nden bütün senaryolara rağmen göstermelik de olsa güdümünde “yerli” bir hükûmet çıkaramıyor.

Karmaşa o denli ki Amerikalılar bile çözemiyor. Daha önce koskoca Irak’ın başına Talabani gibi bir aşiret reisini Cumhurbaşkanı yapan ABD, yine etnik ve mezhebî ayırım üzerine Irak yönetimini tanzim etmek, makamları dağıtmak plânında. Bu “tefrika plânı”yla Amerikan silâhlı kuvvetler başkomutanlığı, Allavi’nin cumhurbaşkanı olarak güvenlikten sorumlu olması ve bazı kilit bakanlıkların Sünnî Araplara verilmesine karşı Başbakanlığın Maliki’ye bırakılmasını ve Meclis Başkanlığının Kürtlere verilmesini istiyor! “Kullanma miâdı dolan” ve artık “işi biten” Talabani’nin, yerel rakibi Barzani’nin isteğiyle devre dışı kalacak ve Bağdat’tan uzaklaştırılmasını teklif ediyor. (Barış Beydoğan, Irakhaber, 25.4.2010)

Görünen o ki Irak’ı daha baştan Arap-Kürt-Türkmen gibi ırkî farklılıklar üzerine bölen, “Sünnî Arap-Şîi Arap”, “Sünnî Türkmen-Şîi Türkmen” gibi mezhebî çekişmeler üzerine ayrıştıran işgalciler, Irak’ı kavga ve kargaşaya itmekle kalmıyor. Dünyanın en zengin ve verimli petrol rezervlerinin yer aldığı ülkenin kuzeyini Kürtlere, ortasını Sünnî Araplara, güneyinin Şîi Araplara peşkeş çekip etnik ve mezhebî bölünmeye ve parçalanmaya zemin hazırlıyor…

“ZÂLİMLERİN KILIÇLARIYLA

KURTULUŞ OLMUYOR”

Ayrıca bir Türkmen şehri olan Irak petrolünün beşte birinin çıkarıldığı, Kerkük’ü peşmergelere vermekle, “stratejik ortağı” Türkiye’nin “kırmızı çizgileri”ni pervasızca çiğniyor.

İşgalin başında tapu ve nüfus dairelerinin işgalciler kontrolünde tâlân edilmesinin, atanan Kürt vali ve peşmergelerden oluşan şehir konseyinin emr-i vakileriyle Türkmen çoğunluğun baskı ve zulümle göçe zorlanıp yüzbinlerce peşmergenin iskan edilmesinin amacı bu...

Dahası, güneydeki “Şîi oluşum”la, bölgede Sünnîlere karşı İran nüfuzunu genişletmekle “Şîi kuşak” oluşturmaya ve “Büyük Ortadoğu Projesi” gereği İslâm dünyasında bir Sünnî-Şîi çatışmasını alevlendirmeye uğraşıyor.

Bunun içindir ki Irak’ta seçimlerin galibi eski Başbakan Allavi, İngiliz Guardian ve İspanyol El Mundo gazetelerine, açık açık “Irak’ın mezhep savaşının eşiğinde iç savaşa sürüklendiği”ni bildiriyor.

“Seçimlerden sonra çok tehlikeli yeni bir iç savaşa doğru sürüklenmenin başlangıcında terör ve şiddetin tırmanış dalgası içindeyiz; şiddet devam ederse iç savaşa itiliyoruz” diye yakınıyor. Her defasında yüzlerce sivilin katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı Irak’ta daha korkunç şiddet olaylarının meydana gelmesinden korktuğunu söylüyor.

Etnik ve mezhebî tahrikle kan dâvâsına dönüşen olayların ortasında Irak’ın bölünüp parçalanmaya hızla sürüklendiğini haber veriyor…

Neticede, bölgeyi ateşe veren işgalci “zâlimlerin kılınçlarıyla ferah, ferec (kurtuluş), sürur gelmiyor.” İşgalcilerin “muhtariyet-özerklik” paravanında “meyl-i iftirak marazı”nı tahrikle, ırkî ve mezhebî ihtilâf ve ayırımları kışkırtma plânından barış ve özgürlük çıkmıyor.

Irak’ın kanlı hal-i pür melâli ortada…

26.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.05.2010) - “Açılım”a ne oldu?

  (24.05.2010) - Siyasetin ıslâhı…

  (21.05.2010) - Zorlama te’villerle…

  (20.05.2010) - Nutuklarla kalınmamalı…

  (19.05.2010) - “Gençlik bayramı!”

  (18.05.2010) - “AKP’nin ilkleri” e-listesi… (2)

  (17.05.2010) - “AKP’nin ilkleri” e-listesi… (1)

  (16.05.2010) - 12 Eylül’de “12 Eylül”!

  (14.05.2010) - “Kaset karambolü”nde “Karabağ kumpası!”

  (13.05.2010) - “Cambaza bak” ve İsrail OECD’de...


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.