20 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Süleyman KÖSMENE

Muhtelif konular


A+ | A-

Bulgaristan/Veliko Tarnova şehrinden Aras Uzunov: “İnsanı ile, kültürü ile tarihi ile.... Aslında her yanı, her şeyi ile mükemmel olan Türkiye’den dün Bulgaristan’a, Veliko Tarnovo’ya Allah’ın izniyle kitaplar ulaştı! Bizleri düşündüğünüz için ne kadar duygulandığımızı sizlere anlatmam çok zor! İşte İslâm’ın güzelliği bütün Müslüman cemaatin bütünleşmesindedir! Allah Yeni Asya’da çalışan ve emeği geçen herkesten razı olsun! Allah Türkiye’yi ve Türk insanını her konuda başarılı kılsın ve başımızdan hiçbir zaman eksik etmesin! Biz kitaplarınıza doyamayız. Bize kitap göndermek isteyenlere adresimi yeniden hatırlatayım. Adresim: Bulgaria, gr. Veliko Tarnovo, ul. Chernorizec Hrabar 54 Aras Uzunov. (E-mailim: [email protected]) Bulgaristan’dan selâmlar.”

Bulgaristan’dan Aras Uzunov’a kitap gönderen okuyucularıma teşekkür ediyorum. İlgilenenler için yukarıda adres mevcuttur. Allah razı olsun.

***

İstanbul’dan Taner Kara: “Babaannem bana bir muska yaptırmıştı, kısmet ve iş bulabileyim diye. Açıkçası muska olayına pek inanmam, ibadetimi yapan bir gencim. Takarken duâ ederek Allah’ım her şey sendendir bununla olacak her türlü günah ve şirkten sana sığınırım diye duâ ederek taktım. Bir süre sonra içime sinmedi ve çıkardım bir daha takmadım, tekrar tövbe ettim. Şu anki durumum nedir acaba? Açıkçası korkuyorum, Allah affetmeyip şirk kabul ederse, sonum cehennemlik olacak diye. En doğrusunu Allah bilmekle beraber beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.”

Tevhid ehline yakışan iş, her işinde doğrudan Allah’a güvenmek, doğrudan Allah’a duâ etmek ve doğrudan Allah’tan yardım istemektir. Tevhid ehlinin bu yolu, içinde doğru şeyler yazıyor da olsa, muska yazdırıp boynuna asmaktan çok daha etkilidir. Çünkü muska yazma ve asma işinde, işi tamamen muskaya bağlamak ve neticeyi muskadan bilmek gibi tevhid inancı açısından bir tehlike de söz konusudur ki, işin gerçekleşse ve kısmetin açılsa bile bu tehlike insana mânevî yönden sıkıntı verir.

Öte yandan, tesiri Allah’tan bilmek şartı ve niyetiyle, içinde doğru şeyler yazdığından emin olunan muska boyna asılabilir. Bunda da bir sakınca yoktur.

Lâkin sizin, “Tevhid inancıma zarar gelir mi?” gibi bir endişeyle muskayı çıkarıp doğrudan Allah’a yönelmiş olmanız da, inşâallah Allah katında makbuldür. Bu hareketinizle Allah’ın rahmetini, mağfiretini ve inayetini inşâallah üzerinize celp etmiş olmanızı umuyorum.

Muska takmış veya takmamış fark etmez, “doğrudan Allah’a yönelen” için inşâallah ahirette sıkıntı yoktur.

***

Rüveyda Alkor: “Fıkıhta nesep konusunda anlayamadığım bir husus var. Bir insan kendi annesini inkâr eder, ‘Beni doğuran kadın bu değil, gerçekte beni doğuran kadın başka birisi’ derse (o kadının aslında annesi olduğunu bildiği halde yalan söyleyerek veya gerçekten o kadının annesi olmadığına inanarak yapsa bu ikrarı) artık o insanın kendi annesiyle olan nesep bağı ortadan kalkar mı? Artık annesinin evlâdı sayılmaz mı? Aynı şekilde babası için ‘Bu adam benim babam değil’ derse babasıyla olan nesep bağı bitmiş mi olur? Artık o adamın evlâdı sayılmaz mı dinimize göre?”

Anne ve babaya neseben bağlı olmak bir inanç meselesi değil, biyolojik bir vakıâdır. Bunu inkâr etmekle kişi sadece günah işlemiş olur, ya da nihayet boş konuşmuş olur. Ama annesine veya babasına olan intisabına zarar vermiş olmaz. Gerçek annesi veya babası bilinmiyorsa, gerçekçi biçimde, mesela DNA gibi testlerle araştırılır ve ortaya çıkarılır. Ortaya çıkınca da, anne ve babanın veya evlâdın kusuru ne olursa olsun, gerek anne ve baba, gerekse çocuklar kusur araştırmasına gitmeden birbirlerini affetmeli ve bir şekilde kopmuş olan rahmet bağını yeniden kurmalıdırlar.

***

Haluk Dindar: “Ben zekâtımı öz kardeşime verebilir miyim? Kendisi öğrenci. Bu konuda beni bilgilendirmenizi rica ederim.”

Evet; zekâtınızı öz kardeşinize verebilirsiniz. Bunda hiçbir sakınca olmamakla beraber; daha makbule geçer. Kardeşlik, sıla-ı rahm ve akraba sevabı da alırsınız.

Allah kabul etsin. Âmin.

20.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (19.05.2010) - Bir ceza, bin hikmet

  (18.05.2010) - Tabiat Risâlesi’nin cihadı

  (17.05.2010) - Şuur ve iman şuuru üzerine

  (16.05.2010) - Hz. Peygamber’e (asm) salât ve selâm etmek

  (12.05.2010) - Neyi, nasıl okuyalım?

  (11.05.2010) - Sekîne duâsı üzerine

  (10.05.2010) - Ruh Rabbimin emrindedir

  (09.05.2010) - Cennet-mekân annelerimize

  (07.05.2010) - Din kardeşliği

  (05.05.2010) - Bid’at sünnetin zıttıdır

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım