Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

“Ivır zıvır çetesi” değil



Selçuklu döneminde şehzadeleri yetiştiren âlim şahsiyetlere denirmiş Atabeyler.

Osmanlı’da bunun adı “lala” olmuş.

Selçukluların yıkıldığı dönemde, Musul ve Kerkük’te bağımsızlıklarını ilân edip, Türkmen bölgelerinin muhafazasını üstlenmişler.

Belki de o yüzden, kendilerine, ”Atabey Gerillaları” adını veren örgüt mensupları, tüm organizasyonlarını Irak Türkmen Cephesi’nin ajandasına kaydetmişler.

* * *

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın evinin bulunduğu bölgenin ayrıntılı krokisi. İrfan Baştuğ Caddesi’nden sağlı sollu oto galerileri, Alpaslan Türkeş Parkı, elektrik trafosu dikkatle belirlenmiş. Başbakan’ın evinin bulunduğu binaya çıkan sokaklar işaretlenmiş, evin üzerine ise çarpı işareti konulmuş.

Yedek kuvvetlerin bekleyeceği bölge de işaretlenmiş. Tam bir suikast krokisi.

Örgütün toplanma yeri ise, tam yeraltı çetelerinin çalışma yöntemlerine göre belirlenmiş. “Bir ilânla Küçük Esat Bağlar Caddesinden, Horasan Sokağa kadar yürünecek. Sağ el ile selâm verilirken, siyah poşet sola alınacak…”

Düşünsenize günün birinde Bağlar Caddesi’nden geçiyorsunuz, sağ ellerindeki poşeti sol ellerine alan insanlar, sağ elleriyle selâm verdikten sonra, birbirlerine parola yerine geçecek cümlelerle hitap ediyorlar. Bunun sadece filmlerde olacağına düşünenlerdenseniz yanılıyorsunuz.

Atabeyler Çetesi kendilerine bir de istihbaratçı alfabesi oluşturmuşlar. Şifreli konuşmalar bu alfabeye göre deşifre edilecek.

Tam bir yeraltı örgütü çalışması…

Bağlar Caddesi’nde, Bağlar-Güvenlik önünde başlayacak bu toplanma.

Bu tür çeteler, her biri için bu tür toplanma yerleri belirlemiş olabilir. Yani bu işi sadece Atabeyler Çetesi ile sınırlı görmemek gerek. Amblemleri; Türk bayrağından çıkan her bir okun ucundaki 16 Türk bayrağı. Peki, bu 16 sayısı, sadece bayrak mı, yoksa 16 ayrı çetenin varlığı anlamına mı geliyor? Biz 11 biliyorduk, ama sayıları artmış olabilir.

Bu, varlığını korumaya çalışan bir etnik ya da kültürel topluluğun çabası olsa anlaşılır. Ama bu silâhlı bir terör örgütünün yapılanması. Hem de C-4 patlayıcıların, patlayıcı üretiminden kullanılan ham maddelerin, el bombalarının, bomba atarlar ve tabancaların ele geçirildiği bir örgüt.

Ankara’nın Eryaman semtinde ortaya çıkarılan işte böyle bir örgüt. Aralarında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli bir yüzbaşı ve astsubay yer alıyor. Diğerleri ise, emekli subay ve astsubaylar. 3-4 eve yapılan baskınlarla ele geçiriliyorlar.

Sauna Çetesi’nde ele geçirilen Yüzbaşı Nuri Bozkır da Özel Kuvvetler Komutanlığındandı. Ayrıca Bozkır’ın “ATA Ocakları” ile de irtibatlı olduğu biliniyordu. Danıştay saldırganlarının da içkilerini içen, vatan millet nutukları atan ülkücü-ulusalcı oldukları da ortaya çıkmıştı.

“Atabeyler Çetesi”nin elemanları da yine Özel Kuvvetler de çalışıyor, ya da emekli olmuş isimler. Adı üstünde gerilla faaliyetlerine uygun olarak yetiştiriliyorlar. Ekibin Türkmen figürlerini kullanmalarından, Irak Türkmen Cephesi’nin ajandasının üzerinde çalışmalarından Kuzey Irak’ta görev yapan ekipten oldukları anlaşılıyor. Ancak işin ilginç tarafı, başımıza çuval geçirenlere karşı değil, Başbakan Erdoğan’a karşı bir tertip içinde olmaları.

Ayrıca Uğur Mumcu ve Bahriye Üçok başta olmak üzere, birçok aydının aracının altına konulan ya da postayla gönderilen C-4’lerin patlaması sonucu hayatını kaybettiği unutulmamalı.

* * *

Atabeyler Çetesi’nin tüm elemanlarının emekli ya da muvazzaf asker olması ilk kez karşılaşılan bir durum.

Sauna Çetesi’nden Yüzbaşı Nuri Bozkır gibi, bunlar da Özel Kuvvetler’den.

Çetenin toplanma yeri olarak belirlediği “Bağlar-Güvenlik” size tanıdık geliyor mu? Sauna Çetesi’nde polislikten atılma eski Başkomiser Kamer Topsakal vardı. Şimdi hatırladığınızdan eminim. Topsakal, Sauna Çetesi ile çalışmadan önce, Bağlar Caddesi’ndeki Ulubey Güvenlik’te çalışıyordu. Topsakal’ın meslekten ihraç edilmesine yol açan olay ise, PKK ile ilgili Almanya’da bir dosyayı soruşturuyordu. Bu soruşturmayı ATA Ocakları’nın eski Genel Başkanı Ayhan Parlak’a verdiği için meslekten ihraç edildi.

Ayhan Parlak ise, Danıştay saldırısı ile ilgili olduğu ileri sürülen firarî tek isimdi, o da dün göz altına alındı.

Sauna’nın Tamer’inin eski şirketi Ulubey Güvenlik, Atabeyler Çetesi’nin buluşma noktası oluyor. Topsakal, Danıştay saldırısında ismi geçen Parlak sebebiyle meslekten ihraç ediliyor.

Gördünüz mü, birbirleriyle nasıl irtibatlılar?

Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor, Türkiye’de ne oluyor?

El Kaide türü, birbirinden bağımsız, ancak aynı amaca matuf bir oluşumla karşı karşıyayız. C-4’lü, el bombalı, çeşitli çapta silâhlarla “ıvır zıvır iş yapmak için” bir araya gelmiş, “ıvır zıvır çetesi” olmadıkları kesin…

02.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.06.2006) - İktidar kulisinden izlenimler

  (31.05.2006) - Plân...

  (30.05.2006) - Takvim ve rüzgâr

  (29.05.2006) - Elele bir milât olmalı...

  (26.05.2006) - Ahtapotun kolları

  (25.05.2006) - Maç ortada

  (24.05.2006) - Gayr-i nizamî güç

  (23.05.2006) - Cemal Tural’dan Danıştay’a

  (22.05.2006) - Foyaları meydana çıktı

  (19.05.2006) - Dönüm noktası olabilir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004