Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevat ÇAKIR

Bir milyon varil



Bir akrabamı ziyaret dönüşü, yakın bir otobüs durağına kadar kendileriyle arkadaşlık yapabilme isteğime karşılık “Arabanız yok mu?” sorusuyla karşılaştım. “Hayır, artık toplu taşıma araçlarını kullanıyorum” dedim. Dolayısıyla sohbetimiz enerjide tasarruf konuları üzerinde devam etti.

Muhatabım ABD’ye gittiği için oradaki aşırı tüketimden bahsetti. “Her şeyi bir defa kullanıp atıyorlar. O kadar ki, çay içerken iki adet naylon bardak kullanıyorlar. Oradaki tüketimi görünce bunlar dünyayı bitirecek diye insan korkuyor” dedi.

Aşırı tüketimle ilgili olarak Ali Bulaç da şunları yazmıştı: “Öncelikle; dünyamızın gelişmiş ve sanayileşmiş Batılılar düzeyinde bütün insanları yaşatmaya elverişli bir gezegen olmadığını anlamak lâzım. Eğer bütün ülkeler, Batı Avrupa standartlarında enerji tüketecek olurlarsa, bir kaç hafta içinde atmosfere karışacak zehirlerle bütün canlılar ölecek. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerin potansiyel imkânları ve kaynakları ise, bu tüketim hızına ancak bir kaç on sene dayanabilir.”1 Tekrar araçlara döndüğümüzde hava kirliliğinin yüzde 60-70’inden araçlar sorumludur. Gürültü kirliliği, lastiklerden kaynaklanan kirlilikler vardır. Eğer hususî araçlar yerine toplu taşıma araçları tercih edilirse enerjiden de ciddî tasarruf yapılabilir.

Dünya Enerji Ajansının araştırmasına göre petrolde tasarrufa gidilebilirse yılda bir milyon varil kazanılır. Her gereksiz frene basmak bir damla daha fazla yakıt demektir. Her hız aşımı yani doksan km/saat üzerindeki artış yakıtı yüzde yirmi-otuz artırmaktadır. Keyfe, zevke göre araç kullanmalar, hız tutkunlarının araç kullanmaları bugünki sefih medeniyetin oyuncaklarının bütünü tüketim üzerine kurulmuştur. Tek kişilik araçlar, altı silindirli araçların bütünü bu sarmalın bir parçası. Nasıl ki nimetler içerisinde iken iktisat yapılması gerekiyor.

Araba sahiplerinin de arabaları olduğu halde yalnız başlarına iken toplu taşıma araçlarını kullanmaları iyi bir iktisat örneğidir. Nitekim iktisatta bir zirve olan Said Nursî Hazretlerinin enerjiyi kullanmadaki hassasiyeti, tüketim çılgını olmuş asrın insanı için çok önemli bir örnek teşkil etmektedir. Çünkü o mangala konulan kömürlerin fazlasını bile mangaldan çıkarttırıyordu. İnsanların rahatı ve güvenliği için bu düşünce yapısına uyulması gerekmektedir. Yoksa insanlar aşırı tüketimden dolayı kendi ürettikleri çöplüklerde boğulacaktır.

‘Çöp’izm

ABD’de ortaya çıkan freegganizm, Britanya’da da hızla yayılıyormuş. Grubun şiarı, ihtiyaçlarını çöpten karşılayarak kapitalist döngüyü kırmak. Grubun üyelerinden Ash, “Yediğim her şey çöplerden, bu benim için mantıklı bir hayat tarzı seçimi. İsraf edilen şeyleri kullanmak kadar tabiî bir şey olamaz”2 diyor.

Freeganlar, başkalarının attığı şeyleri değerlendirerek yaşayan bir grup. Sistem, müsrifliği göstermek için süpermarket çöplerine atılan yiyeceklerle beslenmeyi teklif ediyor. Ve böylece her yıl binlerce insan açlıktan ölürken yapılan bu savurganlığa dikkat çekmek istediklerini söylüyorlar.

Dipnotlar:

1- Din ve Modernizm, s. 28, Ali Bulaç

2- Radikal, 27.5.2006

12.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.05.2006) - Fıtrî çizgide yaşamak

  (22.05.2006) - Sular akar biz de bakarız

  (01.05.2006) - Bir yeşil dostunu kaybettik

  (20.04.2006) - “Dikine yaşam”

  (04.04.2006) - “Yeşil gol”

  (13.03.2006) - Sudan bahaneler

  (15.01.2006) - Nur Dağı

  (08.01.2006) - Yılbaşı çöplüğü

  (01.01.2006) - Köpek ve ibadet

  (19.12.2005) - Kar duâsı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004