Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

DYP, siyaset ve sonrası



DYP’nin silkinmeye başladığını, uzun süren siyasî fetretinin çözüldüğünü görüyoruz. DYP, kendine yakışan bir vizyon hareketine hazırlanıyor. Kurumsal parti felsefesinin kodlarına hakim ve bugünü doğru sentezleyecek bir alt yapının bileşenlerini topluyor.

Halkın sesi ve duyusu olma basireti, onunla bütünleşme süreci, tabanının sessiz tepkisini ölçme duyarlılığı, yeni siyasî aktörlerin ev ödevleri olarak algılanabilir. Değişen seçmen profili, demokrasi öncelikli bireyi inşa hedefi, toplumsal hareketlerin tarih ve bilim ortaklığında geleneklerin dili olan değerlerle şekillenmesi, halkın kozasında örülü bir hazinenin keşfidir.

Halkın hakka uzanan niyetini ve sırtı pek yaşama arzusu ile eğitim, sağlık hizmetleri gibi temel insanî donanımlarını karşılama taahhüt ve samimiyetini denizin büyük dalgalarını kıyıya vuran azmi ile gerçekleştirme iradesini ortaya koyacak siyasetin panoraması hayata taşınmalı.

“Şehirde olan köyde olmalı” yaklaşımı devam ettirilmeli. Başta bilişim olmak üzere özel istihdam alanlarını özendirecek projeler gençlikle paylaşılmalı. Demokratik bilincin şuuru verilmeli.

Geçmişin asaletini, günümüzün idrakinde geleceğin bilgi yönetimine ve yönetişimin birliktelik sinerjisine taşınmalı. Sağduyulu tabanını aktifleştirecek; öncü, tutarlı, enerjik ve temiz yüzü toplumu gülümseten gayyur insanlar sahaya sürülmeli. Arazinin çetin şartlarında demokrasi havariliğini, ülkenin dalga dalga pozitif enerjisine dönüştürecek modern “çarıklı erkânlarını” bulmalı.

Bunlar kolay bulunmuyor. Bulunan da mütevazı olmanın nezaketi içinde kenarda durabiliyor. Didişmeyi ve dar kadroların kontrollü çizgisini aşan yetenekler, bazen yapıya ağır gelebilir. Ancak bu başarılmalı.

Zor maratonun iyi bir koşucusu olmak, ağır tonajlı bir aracın bitmeyen yolculuk eziyetinden daha hafiftir.

DYP, AB sürecinde birey ve demokrasi söylemini yaşatmalı. Ezberi bozacak yeni açılımların adresi olmalı. Paradoksal görüntülerin düz mantığından, analitik yaklaşımların sentezci ruhuna ve muhakemenin kuşatıcı belleğine dün ulaştığı gibi, bugün de o noktanın ötesine geçmeli.

Yeni siyaset; tecrübenin korkusuna, bilginin misyonsuzluğuna, akademik yerelliğin tutucu baskısına, değişimin algı riskine ve konumlanmış statükonun ihtiyat söylemlerine teslim olmamalı.

Siyasetçi imajı; yüksek sevdanın hizmet aşkı ile hayallerinin rüyasını gören ve halkın isteklerine elbise diken bir terzi maharetinde, ulvi hislerin şartsız vakarına sahip olmalı.

Değişen dünyanın dinamiklerini, coğrafyamızın mirasına uygun kullanırken, yenilenme ve ötekini doğru okuma sağduyusunu korumalı. Algı sistemi, farklılıkları yönetme becerisi içinde iletişimin açık kanallarında düşünen, konuşan, üreten ve beraberce yaşamayı mutluluğunun parçası kabul eden bir niyeti tahakkuk ettirmeli.

İlmin verileri, siyasetin ilkeli duruşu ve yorumu ile halkın tercihlerine sunulan farklı bakış açısının yansımalarını vermeli. Bürokrasi, siyaseti yönetmemeli. Bürokrasi ve bürokratik bilgi, kaptan kılavuza yardımcı olmalı, ancak siyasi inisiyatifin sivil alanına müdahale etmemeli.

Müzakerelerini, amaç tutarlılığı içinde seslendiren ve gelişmenin basamaklarını sistemleştiren bir sürecin dinamik etkisi içinde yaygınlaştırmalı.

Pozitif, sempatik, hoşgörülü, eğitimli, sistemli ve vizyoner katkılı bireylerin ülkeye hizmet duygusunu aşılayacak bir marifet okulu gibi altyapıdan takımlar yetiştirilmeli. Uzun bir geleceğin doğru bir adımını atmak, bugünün kısa metrajlı beklentilerini karşılamaktan daha kalıcıdır.

Aksiyon sahibi, ön şartsız demokrat, siyasetin bilge duruşuna, demokratik cesaretine haiz ve yeni insan psikolojisini bilen insanlar aranıp bulunmalı. Siyasetin temizlenmeye, temiz insanların da siyasete olan ihtiyacı karşılıklı desteklenmeli.

Halkın Gandi’si, siyasetin duayeni, demokratlığın adresi, ülkenin gönül dalgası olmak, tarih yazmaktır. İktidar olmak, başkan olmak, bir dönem etkin olmak mümkün olabilir. Ancak tarih yazanların bir farkı vardır:

Yetkiyi, kendi nefsine ve çevresine yakın tutma daralmışlığına hiçbir zaman girmediler. Geleceğe ve sonrasına inanarak, tarihin şeref tablosuna bir imza attılar.

Siyasetin demokrat çizgisi, bu şansı ve dönüşümü yakalama istidadındadır. Gerisi iradedir. Strateji, hedef ve planların yaşatılması, iradenin sivil ve samimi tetiklemesidir.

08.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.06.2006) - Açık toplum, şeffaf yönetim

  (06.06.2006) - DYP'de toparlanma

  (01.06.2006) - İrade, zihin, his ve lâtife

  (31.05.2006) - Konya’daki sivil inisiyatif

  (30.05.2006) - Düzenleyici devlet

  (27.05.2006) - Cevabı aranacak sorular

  (25.05.2006) - Sivil toplumun yerel dinamikleri

  (24.05.2006) - Sivil toplumun yerel dinamikleri

  (23.05.2006) - Demokratik süreç ve direnç lâzım

  (18.05.2006) - İnsan onuru, kanunun kanunu olmalı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004