Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yaz ishalinden korunun

Sıcakların artması ile birlikte hava şartlarına bağlı çeşitli hastalıklarda vatandaşların korkulu rüyası olmaya başladı. Uzmanlar, özellikle yaz ishaline karşı vatandaşları uyarıyor.

Bursa Şevket Yılmaz Hastahanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Uzmanı Dr. Tamer Özekinci, özellikle 0 - 2 yaş grubundaki çocuklarda yaz aylarında ishalin sık sık meydana geldiğini bunun da hızlı sıvı kaybı sebebiyle ölümlere sebep olduğunu söyledi.

Dr. Özekinci, ishalin tedavisine gidilmeyip uzaması halinde ise çocukta beslenme yetersizliği ve büyüme geriliğine yol açtığına işaret etti.

Genellikle küçük çocuklarda unlu ve nişastalı besinler kullanmanın, beslenme bozukluğuna sebep olduğu gibi bağırsaklarda sulu dışkılanmayı artırdığına dikkat çeken Dr. Özekinci, "İshalli çocuklara, hastalığı artırır endişesiyle su ve sulu besinlerin verilmemesi, ağızdan sıvı tedavisi üzerinde durulmadan antibiyotik ve antidiyareyik içeren ilâçların yazılması, hastahaneye yatırılan hastaların çoğuna damardan sıvı tedavisi uygulanması, ishalin daha da uzamasına, ağırlaşmasına sebep olur. Hatta buna bağlı farklı hastalıkları da beraberinde getirebilir. Çünkü, ishalli çocuğa gereksiz verilen antibiyotikler iştahı azaltabilir ve bağırsak florasını bozarak ishal süresini uzatabilir" uyarısında bulundu.

Dr. Özekinci, içerisinde amino asitlerin yer aldığı pirinç unu gibi gıdaların bağırsaklarda rahatsızlığın düzelmesini hızlandırdığını patatesin ise haşlanıp verildiğinde bileşimindeki nişastanın ise su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastalara faydalı olduğunu kaydederek, "Haşlanmış patatesin yoğurt ile karıştırılması çok daha iyi sonuç vermektedir. Şeftali ve elmada bulunan pektin, bağırsak hareketlerini yavaşlatmaktadır" dedi.

Dr. Özekinci, ateşi çok yüksek, karın ağrısı ve krampları çok fazla, dışkısı kanlı olan, sıvı kaybı bulguları gözlenen ve en geç iki gün içinde düzelmeyen ishal durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

/ BURSA

03.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, Filistin için devrede

  Karadeniz sele teslim

  Gül: İsrail ve Filistin barış için çaba sarf etmeli

  Emri siviller verir

  İttifak arayışında hüsran

  Baykal: TMK yetersiz

  Arınç: Müzakereler kesilmez

  Medya olumlu adımları da görsün

  Samsun’lu öğrenciler Paris’te

  Alman Melanie İslâmiyeti seçti

  Yaz ishalinden korunun

  DYP’den dostluk ve kardeşlik şöleni

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004