Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Medya olumlu adımları da görsün

Avrupa Müslümanları Konferansında konuşan Mısır Müftüsü Şeyh Ali Cuma, birlikte çalışarak belli değerleri oluşturmak gerektiğinin altını çizerek, “Bu yönde çalışmalarımız var. Ama medya olumlu yönde atılan adımları yeterince ele almıyor. Daha ziyade yanlış anlamalar, çelişkiler üzerinde duruyor” dedi.

Ceylan Otel’de gerçekleştirilen ve iki gün süren Avrupa Müslümanları Konferansı’nda konuşan Mısır Müftüsü Şeyh Ali Cuma, herkesi hoşgörü ve işbirliğine davet ettiklerini belirtti. “Dünya üzerinde gerçek anlamda aklıselimliğe ve Allah’ın yoluna çağırıyoruz. Çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız dünya için bu gerekli” dedi. Hiçkimseden kimseye tahakküm olmaması gerektiğini de dile getiren Cuma, başkalarının özel haklarına saygı istediklerini söyledi. Birlikte çalışarak belli değerleri oluşturmak gerektiğinin altını çizen Cuma, “Bu yönde çalışmalarımız var. Ama medya olumlu yönde atılan adımları yeterince ele almıyor. Daha ziyade yanlış anlamalar, çelişkiler üzerinde duruyor. Biz yüreklerimizi açmış durumdayız, başkalarının da açmasını bekliyoruz. Peygamberimiz bir hadisinde ‘Başkalarına merhamet gösteren Allah’ın rahmetini kazanır’ buyuruyor. Allah’tan gelecek merhametin gerçekleşmesi için önce bizim kendi aramızda merhameti gerçekleştirmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

Ceric: “Masumların öldürülmesi önlenmeli”

“Bugün İslâm doğru, samîmî bir inançtır. Barış siyasetini taşır. İlerleme fikrine sahip, her çeşit düşünceye açıktır. Musevi ve Hıristiyanlıkla ortak değerlere sahiptir. İslâmfobi sahibi kişiler gözünde ise İslâm olduğundan farklı görünür. Onlara göre İslâm durağan, statik bir dindir” diyen Bosna Müftüsü Dr. Mustafa Ceric de Filistin’le ilgili sorumuza şu şekilde cevap verdi: “Filistin İsrail meselesi askerî güçle mi çözülecek ya da görüşmeler, diyalog yoluyla mı çözülecek? Tabii ki askerî bir çözüm olmayacak, ben ondan eminim. Tek çözüm görüşmeler yoluyla, diyalog yoluyla ve uluslar arası camia bu meseleyle daha yakından ilgilenip masum insanların öldürülmesini önlemek durumundadır. İster İsrail tarafında, ister Filistin tarafında olsun, masumlar her zaman masumdur.

Dünya Srebrenitza’daki katliamı unutmadı. Uluslar arası mahkemelerde, Lahey Adalet Divanı’nda bu meseleyle ilgili bir dava açıldı biliyorsunuz. Tabiî ki Miloseviç de mahkemeye getirildi. Tarihte ilk defa bir devlet başkanı o mahkemede yargılandı. Karadiç ve Ladiç mahkemede değil, ama birgün onlar da getirilecektir. Srebrenitza hatırasını kıyamet gününe kadar aklımızda tutacağız.

Bosna’da biz birşey biliriz, probleminiz sizin probleminizdir. Başkasından yardım beklemek pek doğru değildir. En iyi yardım sizin kendi kendinize yapacağınız yardımdır. Zayıflara kimse acımaz, dolayısıyla güçlü olmak zorundasınız. Ancak o zaman herkes size saygı gösterir.”

Müslüman kimliğini kabul etmek

Toplantıda ‘Kimlik’ konusunu ele alan Dr. Muhammed Mestiri de “Kimliğin içe kapanması siyasî olarak kötü yönetilmenin sonucudur. Avrupada asimilasyon, inkâr, kenara kıyıya itme durumları hâlâ devam ediyor. Müslümanların kimliğini kabul etmek için siyasî irade yok. Görünür hale geldiği andan itibaren siyasî irade Müslüman kimliğin varlığını kabul etmek istemiyor.

Radikalizm de siyasi bir sıkıntının ifadesidir. Bununla birlikte radikalizmden ilk zararı Müslümanlar görüyor. İfade özgürlüğü İslâm dünyasında da tehdit altına giriyor” şeklinde konuştu.

Eleştirel olmalıyız

Hasan El Benna’nın torunu Prof. Dr. Tarık Ramazan da, Avrupada Müslümanların11 Eylül öncesinde de zorluklarla karşılaştıklarını ifade ederek, “Kendi toplumumuz içinde ve diğer toplumlarla ilişkilerimizde karşılaştığımız zorluklar var. Postmodern sanayileşmiş toplumda Allah’a ait olma kavramını nasıl geliştirebileceğimiz sorusunu cevaplamalıyız. Kritik, eleştirel, sorgulayıcı yapıya sahip olmamız gerekir. Peygamberimiz İslâmı öğretirken etrafındaki insanlar ona soru soruyorlardı. Biz de çocuklarımıza camiye git, imamı dinle değil, ona soru sor demeliyiz” dedi. Ramazan, Müslümanlar olarak duygusal hareket etmememiz gerektiğini de vurguladığı konuşmasında Müslümanların özgüven içinde yapıcı pozitif söylemlere sahip olması gerektiğini ifade etti.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

03.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, Filistin için devrede

  Karadeniz sele teslim

  Gül: İsrail ve Filistin barış için çaba sarf etmeli

  Emri siviller verir

  İttifak arayışında hüsran

  Baykal: TMK yetersiz

  Arınç: Müzakereler kesilmez

  Medya olumlu adımları da görsün

  Samsun’lu öğrenciler Paris’te

  Alman Melanie İslâmiyeti seçti

  Yaz ishalinden korunun

  DYP’den dostluk ve kardeşlik şöleni

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004