Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İşte fakirin iftar sofrası

Geleneklerimizde özel yeri olan ve bir çok yemek çeşidinin bulunduğu öğün olarak bilinen iftar sofrası, asgarî ücretli ailelerde ‘’mucize formüllerle’’ kuruluyor. Yapılan araştırmaya göre, geçim sıkıntısı çeken asgari ücretli aileler ramazanla birlikte sofralarını sakatatçılardan ve pazarlardan aldıkları ucuz ürünlerle zenginleştirmeye çalışıyorlar.

Aylık 380.46 YTL alarak geçinmeye çalışan asgarî ücretliler, iftar sofrasında ucuza mal edilebildiği için sebze yemekleriyle, sahurda ise iftar için hazırlanan, fakat bitmeyince yeniden ısıtılarak sunulan ‘’temcit pilavı’’ ile ramazanı geçiriyor.

Dar gelirli 4 kişilik bir aile, iftar sofrasını en az 4.50 YTL’ye mal edebiliyor. Pazardan aldığı patates, soğan, domates ve yağ ile sebze yemeği yaparak iftar sofrası oluşturmaya çalışan dar gelirli aileler, 75 YKr’ye bir paket dört kişilik hazır çorba, 1.50 YTL’ye etsiz sebze yemeği, 0.75 YTL maliyetle pilav, 1 YTL’ye tanesi 25 YKr olan tulumba tatlısında 4 tane ve tanesi 25 YKr olan fırın ekmeğinden 2 tane alıyor.

Osmanlı döneminde iftar sofrasından artan pilavın sahurda tekrar ısıtılarak servis edilmesi ile Türk dünyasında yer edinen ‘’temcit pilavı’’ ise sahur sofrasının vazgeçilmezi oluyor. Çok sayıda aile akşam yemeği için kilogramı 3 YTL yerine 1.60 YTL’den satılan kırık pirinçle hazırladığı pilavı bolca pişirerek sahurda temcit pilavı olarak tüketiyor.

Fakirin en lüks yemeği ucuz balık

İftar yemeğinde bir kilogram et almak için neredeyse 1 günlük yevmiyesi olan 12.682 Ykr’yi feda etmek zorunda kalan asgarî ücretliler, sofralarını pazarlardan ve sakatatçılardan aldıkları kırıntılarla zenginleştirmeye çalışıyor. Geçim sıkıntısı çeken aileler, kilogramı 10-15 YTL arasında değişen kırmızı et yerine kilogramı 75 YKr olan tavuk kırıntı diye bilinen çok az etli tavuk kemikleri veya fiyatı 5-6 YTL arasında değişen ve sakatatçılarda satılan yağlı ve kemikli ‘’pöç’’ diye bilinen etlerle yemeklerine farklı lezzet katmaya çalışıyor.

İftar sofrasında balık eti tatmak isteyen dar gelirli aileler, kilogramı 1.50-2 YTL arasında değişen mercan ve sardalya balıkları ile alternatif sofra hazırlayabiliyor. İftarda balık sofrası, balığın yanına alınan ekmek, salata ilâveleri ile yaklaşık 5 YTL’ye mal ediliyor.

/ MERSİN

27.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Atatürkçü dernekte “vatan haini” kavgası

  ASKERİN İŞİ GÜVENLİK

  Militarist yapı yeniden öne çıkartılıyor

  Gül: Bush PKK için söz verdi

  Erdoğan: Tarama süreci bitti

  Etkili yağış uyarısı

  Ağar: Sendikalar yok sayıldı

  Bardakoğlu: Papa İstanbul'a hoş gelecek

  Baykal’ın villasında keşif

  TBMM heyetine mayın tuzağı

  Kan konusunda tek yetkili Kızılay

  Mumcu, ‘boyun fıtığı’

  Kaçakları taşıyan tekne battı: 5 ölü

  Feshanede mehterli Ramazan açılışı

  İşte fakirin iftar sofrası

  Okul polisi görev başında

  Trafik kazalarına sarı ışık freni

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004