Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Çeçenistan'daki işkenceyi yazdırmadılar

Moskova’da önceki gün öldürülen muhalif kadın gazeteci Anna Politkovskaya, son olarak Çeçenistan’daki işkence konusunu yazacaktı. Politkovskaya’nın çalıştığı Novaya Gazeta’nın başyazar yardımcısı Vitali Yaroşevski, “Anna pazartesi baskısı için yazı getirecekti” dedi.Başyazar Dimitri Muratov da kadın gazetecinin Çeçenistan’daki işkenceyi gösteren çok önemli fotoğraflarının olduğunu belirtti.

Başyazar, Politkovskaya’nın makalesinin bitmiş halinin ellerinde olmadığını da belirterek, “Makalenin bazı bölümlerine sahibiz, bunları elbet yayınlayacağız” diye konuştu. Çeçenistan savaşını sert dille eleştiren gazetecinin mermilerle delik deşik cansız bedeni dün bulunmuştu. Politkovskaya, Çeçenistan ile ilgili birkaç kitaba imza atmış ve yurt dışında ödüller kazanmıştı.

Bu arada, Rusya’nın önde gelen gazetecilerinden Anna Politkovskaya’nın öldürülmesi üzerine Avrupa Konseyi, cinayetin hızla ve ikna edici biçimde soruşturulması çağrısı yaptı.2003 AGİT basın ve demokrasi ödülünü alması dahil, gazetecilik alanında bir çok başarıya imza atmış olan Politkovskaya’nın öldürülmesiyle ilgili olarak bir açıklama yapan Avrupa Konseyi genel sekreteri Terry Davis, demokrasinin güçlü bir sesinin kaybedilmiş olduğunu söyledi. Rusya gazeteciler birliği başkanı Oleg Panfilov da açıklamasında, ‘’Rusya’da dürüst gazetecilikten bahsedildiğinde her zaman aklıma ilk olarak Politkovskaya’nın ismi gelirdi’’ dedi. Panfilov, Politkovskaya’nın sık sık tehdit aldığını kaydetti. New York merkezli Gazetecilerin Korunması Komitesi başkanı Joel Simon da açıklamasında, Politkovskaya için, ‘’o, bu mesleğin içindeki bir çoğumuz için bir kahramandı’’ dedi.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, akşam saatlerinde öldürüldüğü açıklanan Rus muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın, yaptığı iş sebebiyle öldürüldüğünü açıkladı. Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan bir bildiride, Rusya’nın Çeçenistan savaşını takip eden ve Rus yönetimine ağır eleştiriler yönelten dünyaca ünlü gazeteci Anna Politkovskaya’nın (40) işi dolayısıyla öldürülmüş olabileceğine inandıklarını açıkladı. Örgütün bildirisinde, olaydan büyük üzüntü duyulduğu, Rus yönetiminden tarafsız bir yaklaşımla olayın faillerinin bulunmasını ve uluslararası hukuka uygun biçimde yargılanmalarının sağlanması istendi. Bildiride Uluslararası Af Örgütü Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth Politkovskaya’dan, “Rusya, cesur ve kendini insan haklarına adamış, haksızlığa ve şiddete karşı gelen büyük bir gazetecisini kaybetmiştir” cümleleriyle bahsetti.

/ MOSKOVA

09.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çeçenistan'daki işkenceyi yazdırmadılar

  Irak ceset kaynıyor

  Blair’in yardımcısından başörtüsüne destek

  Sarkozy Türkiye’ye yine karşı çıktı

  Japon-Çin zirvesi

  Tayland’da 3 Müslüman öldürüldü

  Kurnaz’ın iddiaları doğrulandı

  Amerika’da Demokratlar yükselişte


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004