Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Kaatı”yı yaşatmaya çalışıyorlar

27 yıldır geleneksel Türk süsleme san'atlarıyla uğraşan ve çok sayıda eserin sahibi Yurdagül Özsavaşçı, belki pek çok kişinin bilmediği, Osmanlının önemli tasvir ve süsleme san'atları arasında yer alan kaatıyı yaşatan ustalardan biri.

Özsavaşçı, 27 yıl önce eşinin kendisini Süheyl Ünver’in nakışhanesine götürdüğünü ve kaatı’yı orada öğrenmeye başladığını söyledi. Kaatıyla 27 sene önce sadece hobi olarak ilgilenmeye başladığını vurgulayan Özsavaşçı, ‘’İlk zamanlar tezhip, minyatür, kaatıyla amatör olarak ilgileniyordum. Ancak, daha sonra bu san'atlar içinde harmanlanınca, kendi kendime, ‘neden öğrendiklerimi açığa çıkarıp başkalarıyla paylaşmayayım’ dedim.

Artık hem üretiyorum, hem de isteyenlere ders veriyorum’’ dedi. “Kaatı, Osmanlı döneminde saray içinde ve bazı kesimlerde yüzyıllar boyunca yaşatılmış bir tasvir san'atıdır’’ diyen Özsavaşçı, şunları kaydetti:

‘’Osmanlı döneminde, İslâm’ın resmî yasakladığı gerekçesiyle,tezhip ve minyatürün yanında kaatı san'atına ağırlık verilmiştir. Bir tasvir ve süsleme san'atı olan kaatıyla saray hayatı, savaşlar, kıyafetler ve dönemin özellikleri tasvir edilmiştir. Kaatıda, hazırlanmış ebru kâğıtlarına çizilen tasvirler, özel aletlere kesilir ve çıkarılan parçalar, oluşturulmak istenen görüntüye uygun olarak renkli zemin üzerine yapıştırılır. Kaatı, kâğıt oymacılığı olarak tanımlanır, ancak deri ve ahşap da kullanılır. Osmanlı desenlerinde daha çok koyu renkler kullanılırken, Selçuklu motiflerinde renkler turkuaz ağırlıklıdır.’’

Özsavaşçı, kaatının, diğer tasvir san'atlarından ayrı düşünülemeyeceğini, hat, tezhip ve minyatürlerin bir süsleme san'atı olan kaatı ile renklendirildiğini, bütünleştiğini ve böylece daha estetik bir görünüme kavuştuğunu dile getirdi.

Kaatının günümüzde pek bilinmediğini ifade eden Özsavaşçı, ‘’Bizim kendimizi dünyaya ifade etmek için çok güzel değerlerimiz var. Bizim tarihimiz, özümüz geleneksel san'atlardan ayrılamaz. Biz onlara ne ölçüde sahip çıkarsak o derece önem kazanırız’’ diye konuştu.

Beyşehirli olan Özsavaşçı, emekli sosyal hizmetler uzmanı ve İstanbul’da yaşıyor. Özsavaşçı’nın, Konya Vergi Dairesi Başkanlığı hizmet binasındaki Nejat Altan Tufan Sanat Galerisi’nde bulunan resim sergisinde, tezhip, hat, minyatür ve kaatı çalışmaları da yer alıyor. 18 Eylül’de açılan sergi Ramazan ayı sonuna kadar gezilebilecek.

09.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müsbet hareket modeli

  Güle oynaya bilgi

  Kur’ân bülbülleri yarıştı

  “Kaatı”yı yaşatmaya çalışıyorlar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004