Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Nasrettin Hoca rezaletine tepki

Antalya’da bir san'at derneğinin Antalya Plajları’nda turist çekmek amacıyla Nasreddin Hoca’yı kullanmasına ve bunun basında yer almasına Akşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu, Akşehirliler adına büyük tepki gösterdi.

Başkan Baloğlu, yaptığı yazılı açıklamada Nasreddin Hoca’nın; günlük hayatta yaşanan olaylara farklı bir gözle bakarak değerlendirdiğini ifade ederek “O; hikmetli sözleri, kıssaları, ince zekâsı ve bilge kişiliği ile de tüm dünyanın tanıdığı ve örnek aldığı bir kişilik haline gelmiştir. Nasreddin Hoca, Akşehirli ve Akşehir’de medfun olmasına rağmen o, tüm dünyanın sahiplendiği önemli bir kişiliktir. O’nun hayatına ve kıssalarına baktığımızda da, Seyyid Mahmut Hayrani, Seyyid Hacı İbrahim Veli ve Mevlâna Celâleddin Rumi gibi büyük âlimlerle ilmi münasebetlerini görüyoruz.” diye konuştu.

Ancak son günlerde basında çıkan, bir sanat derneğinin Antalya Plajları’nda turist çekmek amacıyla Nasreddin Hoca’yı kullanması haberini, çok çirkin bir davranış olarak karşıladıklarını belirten Başkan Baloğlu, “Bu davranış, Hocamızın ne ilmi kişiliği ile ne de hayat tarzı ile uyuşmayan bir davranıştır. Temsili Nasreddin Hoca olmak herkesin üstlenebileceği bir görev değildir. Başına takılan kavuğun ağırlığını da taşımak kolay değildir. O’nun felsefesini ve ilmini, özünde tanımayan kişiler o kavuğun altında ezilip küçülürler. Nitekim üzülerek belirtiyoruz ki, bu davranışın bir tiyatro grubu tarafından yapılması da işin ayrı bir ayrı bir ayıbıdır.” dedi.

Başkan Baloğlu , ayrıca “Görüyoruz ki; öz değerlerimize sahip çıkarak kültür mirasımızı doğru şekilde yeni nesillere aktarmaya çalışanların yanında; bunca emeği, gözünü kıpmadan harcayanlar da var. Türk Halkı olarak bizler; ne Nasreddin Hocamızın ne diğer Türk Büyüklerimizin ne de kültürel varlıklarımızın bu şekilde sömürülmesine izin vermeyeceğiz” diyerek, bu davranışı büyük bir nefretle kınadıklarını ve bu konuda Türk halkından da gerekli duyarlılığı beklediklerini kaydetti.

Recep BOZDAĞ

13.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nasrettin Hoca rezaletine tepki

  Dolmabahçe’de “Dolmabahçe Sarayı” sergisi

  Tarık Buğra hatırasına hikâye yarışması

  “Aşk imiş her ne var âlemde”

  Yeni reklâmcılar işbaşında


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004