Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kosova yine diken üstünde

Sırbistan’da, eski Yugoslavya’nın dağılmasından sonraki ilk anayasa için yapılan referandumdan ‘’evet’’ oyu çıktı. Bu arada Sırbistan’da yeni anayasının yapılan referandumlarla kabul edilmesi, Kosova’daki Sırplarda büyük memnuniyete sebep oldu. Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça kentinin Sırp tarafında toplanan Sırplar referandum sonuçlarını kutladılar.

Sırplar, “Kosova Sırbistan’dır”, “Ratko Mladiç”, “Vatanı Vermeyiz” şeklinde slogan attılar. Sırbistan’ın yeni anayasasında Kosova, Sırbistan sınırları içinde gösteriliyor. Kosova’nın nihaî statü müzakerelerinde Sırbistan heyetinin üyesi Marko Yakşiç, referandumun müzakerelere zarar veremeyeceğini savunurken, Sırp siyasiler, sonucun müzakereler doğrudan yansıyacağını vurguluyor.

Bu arada Kosova Başbakanı Agim Çeku, önceki gün Kosova’nın bağımsızlığı konusundaki kararsızlığın 1999 yılında ortadan kaldırıldığını, birkaç ay içinde de uluslar arası toplulukla birlikte Kosova’nın devlet şekli konusunda karar alınmasını beklediklerini söylemişti.

Sırbistan anayasasıyla ilgili referandumun sonucu konusunda, Kosova’daki siyasî liderler şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.

Sırbistan’ın yeni anayasasıyla ilgili referandumun Kosova’da da yapılmasına karşı çıkan Kosovalı liderler, Kosova’daki Sırpları referanduma katılmamaya çağırmıştı.

Devletin seçimde gözlemcilik yapmasını kabul ettiği Sırbistan Özgür Seçim ve Demokrasi Merkezinin (CESİD) açıklamasında, yeni anayasaya ‘’evet’’ diyenlerin oranının yüzde 51.6 olduğu belirtildi.

Özgür Seçim ve Demokrasi Merkezi sözcüsü Zoran Luciç’e göre, yaklaşık 6,6 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede referanduma katılım oranı yüzde 53.5 oldu. Luciç, açıklamasında, seçmenlerin büyük bölümünün anayasayı onayladığını belirterek, ‘’bu kesin sonuç değil, ancak çok güvenilir bir sonuç’’ dedi.

‘’Kosova’nın Sırbistan’ın ayrılmaz bir parçası’’ olduğunun vurgulandığı anayasanın kabul edilmesi için, oy verenlerin en az yüzde 50’sinin ‘’evet’’ oyu kullanması gerekiyordu. Referandumu izleyen Demokrasi Merkezi, oy kullanan seçmen sayısının 3,5 milyondan fazla olduğunu, bunun da referandumun geçerli olması için gereken oydan 100 bin daha fazla olduğunu açıkladı. Sırbistan Meclis Başkanı Predrag Markoviç, oylamaya katılan seçmenlerin demokratik devlete olan güvenini ortaya koyduğunu söyledi. Markoviç, yeni anayasanın 5 Kasım 2006 günü, Halk Meclisi’nde ilân edileceğini de bildirdi.

Muhalefetteki Liberal Demokrat Partisi ise oylamada çok sayıda usûlsüzlükler olduğuna dikkat çekti. Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, sandık başında yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın yeni anayasa ile daha önemli, istikrarlı ve barış içinde tarihsel yeni bir döneme ayak atacağını açıklamıştı.

/ PRİŞTİNE

31.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Provokasyonların parası kimden?

  Kosova yine diken üstünde

  Ahmedinejad: Direneceğiz

  Pırvanov 5 yıl daha görevde

  Pakistan’da El Kaide operasyonu ölü sayısı 80

  Bağdat yine kan gölüne döndü

  Enfal duruşması yeniden başladı

  Demokratlar Bush’a baskı yapmayacak

  Kuzey Kore füze denemesi yaptı

  Katsav kendini savundu

  Sarkozy’ye şiddeti tahrik suçlaması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004