Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Vergide kaçak sürüyor

Vergide yüksek oranlı kayıp ve kaçak devam ediyor. Maliye Bakanlığı da, sorunun ortadan kaldırılması için “Vergi Güvenlik Müessesesini’’ yeni yılda uygulamaya koymaya hazırlanıyor. İncelemeye alınan mükelleflerin devlete 3 milyar 724 milyon 148 bin YTL gelir beyan ettiği, 1 milyar 426 milyon 598 bin YTL’lik gelirin ise gizlendiği anlaşıldı.

Vergide yüksek oranlı kayıp ve kaçak devam ediyor. Maliye Bakanlığı da, sorunun ortadan kaldırılması için ‘’Vergi Güvenlik Müessesesini’’ yeni yılda uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Alınan bilgiye göre, Maliye Bakanlığı’nın merkezi denetim birimlerinden Hesap Uzmanları Kurulu, bu yılın 5 aylık döneminde 571 vergi incelemesi gerçekleştirdi. İncelemeye alınan mükelleflerin devlete 3 milyar 724 milyon 148 bin YTL gelir beyan ettiği, 1 milyar 426 milyon 598 bin YTL’lik gelirin ise gizlendiği anlaşıldı.

Hesap Uzmanları, 2002 yılı başından, 31 Mayıs 2006 tarihine kadar geçen dönemde ise 9 bin 93 adet vergi incelemesi yaptı. Bu incelemelerde de, mükelleflerin vergi idaresine 24 milyar 152 milyon 229 bin YTL gelir beyan ettiği, buna karşılık 27 milyar 847 milyon 260 bin YTL’lik gelirin devletten kaçırıldığı ortaya çıktı. Denetimden geçen mükelleflerin gerçekte 51 milyar 999 milyon 490 bin YTL olan gelirlerinin sadece 24 milyar 152 milyon 229 bin YTL’sinin vergisini ödemesi, sadece bu mükellefler nezdinde bile devleti milyarlarca YTL’lik vergi kaybı ile karşı karşıya bıraktı.

Hesap uzmanlarının 4,5 yıllık denetimlerinde her 100 YTL’lik kazancın 46,5 YTL’sinin vergisinin verildiği, 53,5 YTL’nin ise kaçırıldığı gözler önüne serildi.

Bu arada Maliye Bakanlığı da, gelir ve kurumlar vergisinde asgari ücretin dahi altında kalan beyanlar ile yüksek oranlı kayıp ve kaçakların önüne geçilmesi için harekete geçti.

Bu çerçevede, daha önce yeni Gelir Vergisi Kanunu ile getirilmesi planlanan vergi güvenlik müesseseleri, söz konusu Kanunun yasalaşmasının zaman alacağı düşünülerek, 8-10 maddelik özel bir yasal düzenleme ile hayata geçirilecek.

Maliye Bakanlığı’nda çalışmaları süren yeni vergi güvenlik müessesesi, gider bildirimi esasına dayanacak. Maliye Bakanlığı, beyan ettiği gelir ile yaptığı harcamalar arasında uyum bulunmayan mükelleflere dönük inceleme yetkisi alacak.

Bilgi İşlem Merkezine gelen kredi kartı harcamaları, gayrimenkul ve araba alımları ile bankalar ve diğer finans kuruluşları nezdinde yapılan işlemler sonucunda yüksek harcaması bulunanların, vergi beyanlarına bakılacak. Düşük beyana karşılık, yüksek harcama yapanlara, ‘’Tamam harcadın... Ancak harcama yaptığın bu paraların vergisini ödedin mi’’ diye sorulacak.

Vergide ciddî bir güvenlik boşluğu var

Hayat standardı ve nereden buldun müesseselerinin kaldırılmasının ardından, vergide ciddî bir güvenlik boşluğu meydana geldiğini belirten bir Maliye Yetkilisi, şu değerlendirmede bulundu: “Günümüzde çok kazanan birçok meslek grubunun ortalama beyanları, asgarî ücretle çalıştırdıkları işçilerin dahi altında kalıyor. Vergi inceleme sonuçları da, vergi kayıp ve kaçağının boyutlarını ortaya koyuyor. Bu şartlarda yeni bir güvenlik müessesesinin devreye sokulması şart. Ancak bu ne bir kelle vergisi, ne de hayat standardının geri getirilmesi anlamını taşıyor. Tamamen harcamaları dikkate alan bir sistem getirilecek. Harcamalar üzerinden mükellefe gidilecek. IMF’nin de ısrarla istediği bu düzenlemenin yılbaşından önce yasalaşması ve 2007 başında uygulamaya girmesi planlanıyor.’’

/ ANKARA

07.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vergide kaçak sürüyor

  Özelleştirmenin kur farkı keyfi

  Yolsuzlukla mücadelede ileriye gittik

  Vorkink: Kayıt dışı Türkiye’nin önünde engel

  Dış borç haftası

  Gelirler, büyüme oranları kadar artmadı

  Piyasaların gözü ilerleme raporunda

  Gaz vurgununa EPDK el attı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004