Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Lübnan’da yine provokasyon

Lübnan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel'in suikastle öldürülmesini değerlendiren Lübnan’daki BM Barış Gücünün eski Sözcüsü Timur Göksel, olayın büyük bir provokasyon olduğunu söyledi. Göksel, “Bu çok ciddî bir suikast. Öldürülen genç bakan Lübnan’ın en bilinen Hıristiyan ailelerinden birine mensup. Ailesinden çok sayıda kişiyi suikaste kurban vermişti” dedi. BM Güvenlik Konseyi önceki gün yaptığı toplantının ardından bir başkanlık bildirisi yayınlayarak Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’e düzenlenen suikasti ve Lübnan’ı istikrarsızlığa düşürme çabalarını kınadı.

BM Güvenlik Konseyi önceki gün yaptığı toplantının ardından bir başkanlık bildirisi yayınlayarak Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’e düzenlenen suikasti ve Lübnan’ı istikrarsızlığa düşürme çabalarını kınadı. Ayrıca Konsey, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastini araştırmak üzere kurulması planlanan özel nitelikteki mahkemeye ‘’yeşil ışık’’ yaktı. Bildiride, Güvenlik Konseyi bir ‘’özgürlük ve siyasi bağımsızlık sembolü ve yurtsever’’ olan Cemayel’in öldürülmesini kınadı ve Cemayel’in ailesine, Lübnan halkına ve hükümetine baş sağlığı diledi. Güvenlik Konseyi’nin, Lübnan’ı suikastler ya da terörist saldırılar yoluyla istikrarsızlığa sokma çabalarını da kınadığı bildiride, konseyin bu suikastin Lübnan hükümeti ve halkının ülkede demokrasiyi güçlendirme, Lübnan hükümetinin otoritesini tüm ülkeye yayma ve yeniden yapılanma çabalarına muhtemel etkileri konusunda endişeli olduğu kaydedildi. Bildiride ‘’Güvenlik Konseyi, Lübnan’daki tüm tarafları ve bölgedeki ülkeleri Lübnan’daki durumun daha da bozulmasını önleme amacıyla sorumlu davranmaya davet ederek, tüm devletleri ilgili BM kararları çerçevesinde terörizmle mücadelede tam işbirliğinde bulunmaya çağırıyor’’ denildi.

Bildiride, Konsey’in, Lübnan hükümetinin Cemayel ve diğer suikastleri işleyen, planlayan ve suikastlere parasal yardımda bulunanları adalete teslim etme konusundaki kararlılığından ve taahütünden memnun olduğu belirtilerek, Konsey’in bu amaçlarla Lübnan hükümetini desteklemeye kararlı olduğu kaydedildi. Lübnan’ın toprak bütünlüğünü, tam egemenliğini ve siyasi bağımsızlığını sağlama konusunda kabul edilen tüm BM kararlarına uyulması gereğine dikkat çekilen bildiride, konseyin meşru ve demokratik yollarla seçilen Lübnan hükümetini desteklemeye devam edeceği bildirildi.

MAHKEME

Bu arada aynı toplantıda Konsey, Refik Hariri suikastini araştırmak üzere kurulması planlanan özel nitelikteki mahkemeye de ‘’yeşil ışık’’ yakarak bu konuda hazırlanan bir mektubu BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a yollamaya karar verdi. Mektupta, Annan’ın konuyla ilgili olarak hazırladığı rapor ışığında, Lübnan hükümetinin mahkemenin kurulmasına olumlu bakmasından memnuniyet duyulduğu belirtilerek Konsey üyelerinin raporda ek olarak sunulan taslak anlaşma ve mahkemenin taslak tüzüğünü onayladığı dile getiriliyor. Konseyin mektubunda, mahkemenin masraflarının yüzde 51’inin devletlerin gönüllü katkılarıyla, yüzde 49’unun da Lübnan hükümeti tarafından karşılanmasının uygun olduğu ifade ediliyor. Konsey bu bağlamda mektupta BM Genel Sekreteri Annan’dan Lübnan hükümetiyle birlikte, Lübnan anayasasına uygun bir şekilde mahkemenin kurulmasına yönelik anlaşmanın sonuçlandırılması amacıyla nihai adımları atmasını beklediğini belirtiyor.

Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’e düzenlenen suikastı kınadı. Merkel, Federal Meclis’te yapılan 2007 yılı bütçe tasarısıyla ilgili oturumda yaptığı konuşmada, Cemayel’e karşı girişilen saldırının “haince bir cinayet” olduğunu belirterek, “Biz bağımsız bir Lübnan’ın oluşturmasını istiyoruz. Şiddeti de tüm gücümüzle önlememiz lazım” dedi.

Bu arada, İran, Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in öldürülmesini kınadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, Cemayel’in öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, cinayetin, “Lübnan’daki gelişmelerin barışçıl ve demokratik bir ortama doğru giden süreçte” işlendiğine dikkat çekti. Lübnan’ın istikrara doğru hareket ettiği bir dönemde bütün siyasi gurupların anlayışla hareket etmeleri ve gerginlikten kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Hüseyni, “Böyle bir dönemde bu suikast düzenlendi. Bu saldırı kesinlikle Lübnan düşmanları tarafından yapılmıştır” dedi. Hüseyni, “Bu saldırı özellikle Lübnan’ın ulusal bir uzlaşmaya varmasını ve direniş zaferini istemeyenler tarafından yapılmıştır” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Lübnan’ın önceki gün suikasta kurban giden Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in naaşı, doğduğu köye getirildi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lübnan’da yine provokasyon

  Paris: Şam’a güvenimiz kalmadı

  Nejad: Büyük başların boynuzunu kırmalı

  Bush’un kızını hem soydular, hem dövdüler

  Bush ile Malikî görüşecek

  Guantanamo’da Türk görevliler

  Rusya’da yine sokak ortası cinayeti

  Ürdün kabinesi istifa etti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004