Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

733 yıl öncesine yolculuk

Bu yıl 1-17 Aralık’ta düzenlenecek Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’nde Mevlânâ ve Mevlevilikle ilgili sergiler açılacak ve Selçuklu dönemi giysilerinin tanıtılacağı özel bir defile sunulacak.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mevlüt Bektaş, 733. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’ne yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü büyük bir yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Bu yıl ilk kez 18 gün sürecek törenlerde 23 sema programının yanı sıra birçok faaliyetin yer alacağını vurgulayan Bektaş, özellikle Mevlânâ ve Mevlevilik konulu çeşitli sergiler ile özel Selçuklu Kıyafetleri defilesinin törenler için Konya’ya gelen turistlerin yoğun ilgisini çekeceğine inandıklarını bildirdi.

1-17 Aralıkta açılacak Dünya Mevlevihaneleri Sergisi’nde fotoğraf san’atçıları Fevzi Şimşek, Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı’nın yaklaşık 1 yıl süren çalışmalarının ürünü 50 fotoğrafın yer alacağını kaydetti.

Serginin Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır, KKTC, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Kırım, Macaristan ve Bosna Hersek’te bulunan 14 mevlevihanenin çeşitli fotoğraflarından oluşacağını dile getiren Bektaş, ayrıca sergide yer alan fotoğrafların bir kataloğunun da edinilebileceğini söyledi.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDAKİ

MEVLEVî SANCAKLARI...

Törenler çerçevesinde Mevlevî Sancakları Sergisi’nin de açılacağını ifade eden Bektaş, “Burada, Konya, Girit ve Çanakkale’deki mevlevihanelerinde bulunan 6 alay sancağı sergilenecek” dedi.

Bektaş, Mevlevî Kıyafetleri Sergisi’nde ise Mevlevî kültüründeki tennure, hırka, sikke ve mest gibi birçok giyim eşyasının törenlere katılanlar tarafından görülebileceğini bildirdi.

SELÇUKLU DÖNEMİ GİYSİLERİ DEFİLESİ

Bektaş, Millî Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ise törenlere özel olarak hazırlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Müdürlük Mevlânâ’nın yaşadığı dönemde giyilen Selçuklu kıyafetleri ve Mevlevî giysileri üzerinde desen, dikiş ve renk dağılımını içine alan geniş bir araştırma yaptı. Daha önce hiçbir yerde görülmeyen bu kıyafetler, törenler kapsamında yapılacak ‘Anadolu, Evrensel Hoşgörünün Yurdu’ konulu defilede sahne gösterisi şeklinde sunulacak. Bu defilenin 2007 Dünya Mevlânâ Yılı kapsamında yurt dışında da sunulmasının planlandığını öğrendik. Bu defile törene katılanların ilgisini çekeceğini tahmin ediyoruz.” Bektaş, sema konulu resim sergilerinin yanı sıra ney, keçe, hat, tezhip, ebru ve özel günler için basılan pul sergilerinin açılacağını bildirdi.

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  733 yıl öncesine yolculuk

  YASEM seminerleri büyük ilgi gördü

  “Yüzük kardeşliği” bozuldu

  Tescilleme devam ediyor

  Masallar unutulmasın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004