Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Masallar unutulmasın

Çeşitli ülkelerde yaptığı çalışmalarla Türk masallarını derleyen Yazar Yücel Feyzioğlu, masalların öneminin kavranamadığını belirterek, Türk dünyası masalları için kapsamlı tanıtım çalışmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Feyzioğlu, masalların kültürel kimlik ve ulusal karakter oluşturma işlevi bulunduğunu kaydetti.

Feyzioğlu, ‘’Çocuklarımız daha hayata başlarken kendi kültürünün ABC’sini öğrenemiyor ve kendine olan güvenini kazanamıyor. Büyüdükleri zaman da kültürünü öğrendikleri ülkelere hayranlık duyuyor, kendi ülkesi içinde bir uzlaşma kültüründen yoksun oluyorlar’’ dedi.

‘’Türk dünyası masalları için kapsamlı bir tanıtım çalışmasına ihtiyaç var’’ diyen Feyzioğlu, şunları kaydetti:

“Çünkü ülkemizin birçok yerinde çocuklara, (Bizim masallar hangileri?) diye sorduğumda Batı masallarını sayıyor, bizden de sadece Keloğlan’ı biliyorlar. İşin diğer yanı bizim masalları öğretmenler de tanımıyor. İsterseniz bir okula girin, ‘Şengülüm ile Mengülüm’ü, ‘Yartı Kulak’ı, ‘Gülnarcan’ı, ‘Cırttan’ı, ‘Çilbik’i, ‘Er Tapıldı’yı, ‘Dilsiz Kız’ı, ‘Pıspısa Hanım’ı, ‘Şirince Şeşen’i, ‘Ziyat Batur’ ‘Ayıkulak’ı duydunuz mu? diye sorun, hayal kırıklığına uğrayacaksınız.’’

Masalların çocuğun bağımsızlığını kazanmasına yardım eden, dili geliştiren bir araç olduğunu ifade eden Feyzioğlu, bilim adamlarınca kabul gören tezlere göre, masalların korkuyu öğretme ve yenme işlevi bulunduğunu, çocuğun kafasındaki karmaşayı düzene sokma ve hayal gücünü besleme ve üretici yeteneği geliştirme işlevi olduğunu bildirerek, mesleğe yönlendirme ve başka kültürlerle köprü kurma, iyimser insan yetiştirme gibi etkiler taşıyan bir eğitim aracı olduğunu dile getirdi.

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  733 yıl öncesine yolculuk

  YASEM seminerleri büyük ilgi gördü

  “Yüzük kardeşliği” bozuldu

  Tescilleme devam ediyor

  Masallar unutulmasın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004