Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

İntihar üzerine



Selma Hanım: “Çok sevdiğim bir yakınım intihar etti. İntihar eden kesinkes Cennet yüzü göremez mi? Âyet ve hadisler ışığında konuyu aydınlatır mısınız?”

Öncelikle acınızı paylaşır, taziyetimi bildirir, sabr-ı cemil niyaz ederim. Hayat kimi zaman böyle acı sürprizlerle üzerimize yıkılır. Fakat ne büyük şansımız var ki, imanımız, İslâm’ımız, teslim ve tevekkülümüz en acılı anımızda tesellî kaynaklarımızdır.

İnsanın kendi kendini öldürmesi, içinde isyanı da taşıyan bir büyük günahtır. Allah, ehl-i imanı büyük günahların ağına düşmekten korusun. Âmin. Fakat intiharın gerçek tespiti her zaman mümkün olmayabilir. Bu konuda bilgilerimiz çoğu zaman zannîdir. İntihar zannettiğimiz bir ölümün gerçekte bir kalp sektesi ile gelmediğine hiç kimse garanti veremez. Böyle müessif vakıalarda, ölümün intihara mı, yoksa dâhilî veya haricî bilinmeyen her hangi bir hastalığa mı dayandığını çok net bilemeyiz. Zahirde intihar görüntüsü olsa bile, gerçekte intihar olmadığına dair bir ihtimal varsa, bu ihtimale ağırlık vermenin ve intihar olmadığını düşünmenin hiçbir sakıncası yoktur.

Kaldı ki gerçek intihar bile olsa, bunu Rabb’i ile kendisi arasında bırakmalı; biz, cenazeyle ilgili bize düşen görevlerimizi yapmalıyız. Namazını kılmalı, onun için diğer cenazelere neler yapıyor ve okuyorsak, yapıp okumalıyız. Onun için rahmet duâsı okumalı, mağfiret talep etmeli, bağışlanmasını dilemeli, günahlarının affını istemeliyiz. İslâm rahmet dînidir. Onu diğer cenazelerle bir saymayı, rahmet dini olan dînimizin tavsiyelerine ve ilkelerine daha uygun düşer.

İbn-i Semûre’nin (ra) anlattığına göre, adamın biri okuyla kendini öldürdü. Peygamber Efendimiz (asm) onun namazını kılmadı, fakat sahabelerin kılmalarını da yasaklamadı. Bir rivayete göre, “Arkadaşınızın cenaze namazını kılınız” buyurdu.1 Âlimlerin çoğunluğuna göre, Peygamber Efendimiz (asm) ümmetini intihar cinayetinden alıkoymak için namaz kılmamıştır. Sahabelerin kılmalarına izin vermesi ise, intihar edenin cenaze namazının kılınabileceğini gösterir. Nitekim fakihlere ve ehl-i sünnet âlimlerine göre hayatına kast eden bir kimse, bu çirkin hareketiyle dinden çıkmış olmaz. Katl günahı kendisine aittir. Binaenaleyh namazı kılınır, kendisi için duâ edilir.

Cabir (ra) anlatmıştır: Cahiliyet devrinde Tufeyl bin Amr ed-Devsî’nin bir kalesi vardı. Tufeyl bin Amr ed-Devsi, Peygamber Efendimiz’e (asm) geldi ve kendisini korumayı taahhüt ederek, “Yâ Resûlallah! Sana kötülük yapacaklardan, seni koruyacak olanların yanına, güvenilir bir kaleye gelir misiniz?” dedi. Fakat Allah Medine’ye hicreti emrettiğinden, Peygamber Efendimiz (asm) Devsî’nin bu teklifini kabul etmedi.

Nihayet Peygamber Efendimiz (asm) Medine’ye hicret ettiği zaman, Tufeyl bin Amr ed-Devsi de kavminden birisiyle Medine’ye hicret etti. Fakat Medine’de hastalandılar ve sıkıntı çektiler. Bilhassa Tufeyl bin Amr’ın arkadaşı, hastalıktan çok elem ve acı duymaya başladı. Nihayet bir gün keskin bir bıçakla kendi parmak eklemlerini kesti. Parmaklarından aşırı kan fışkırması ve kan kaybı sebebiyle de öldü.

Sonra Tufeyl bin Amr (ra) onu rüyasında güzel bir sûrette, fakat eli sarılı olduğu halde görmüş. Ona:

“Rabb’in sana ne yaptı?” diye sormuş. O da:

“Peygamberinin yanına hicret ettiğim için Rabb’im bana mağfiret buyurdu, beni bağışladı” diye cevap vermiş. Bu sefer Tufeyl bin Amr (ra):

“Neden seni iki elin sarılmış görüyorum?” diye sormuş. Adam da:

“Bana, ‘Kendi vücudundan bozduğun şeyi düzeltmeyiz!’ denildi” diye cevap vermiş.

Tufeyl bin Amr (ra) bu vakıayı ve rüyasını Resûlullah’a (asm) anlattı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (asm):

“Allah’ım! İki eli için de mağfiret eyle” diye duâ buyurdu.2

Allah’tan ümit kesilmez. Hiç kimse için Cennet yüzü görmez denemez. Diyemeyiz. Çünkü Allah’ın rahmeti vardır ve kâinata hâkimdir. Allah ile kulu arasına girilmez. Bize düşen ölen yakınımız için duâ etmek, Cenâb-ı Allah’tan o yakınımızın bağışlanmasını dilemektir. Allah ölenlerimizin taksiratını ve günahlarını bağışlasın. Âmin.

Dipnotlar:

1- Nesâî, Cenâze, 68

2- Müslim, Cenâze, 37

30.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.11.2006) - Kısa kısa

  (28.11.2006) - Besmelenin anlamı nedir?

  (27.11.2006) - Muhtelif sorular

  (26.11.2006) - Camilerimiz evlerimiz olmalı

  (24.11.2006) - Muhtelif sorular

  (23.11.2006) - Şifa âyetleri ve şifa duâları

  (22.11.2006) - Namazla dirilelim

  (21.11.2006) - Ashab-ı Kehf’ten günümüze- 2

  (20.11.2006) - Yardım ve iyilikte sınır yoktur

  (19.11.2006) - Ashab-ı Kehf’ten günümüze-1

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004