Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Zor zamanda şeyhe sığınmak



Türkiye’nin gerçeklerinden habersiz olanlar, attıkları her adımda batağa biraz daha saplanmış oluyorlar. İşlerin kolay halledilme imkânı varken, yanlışta ısrar ve inad edenlerin, “Amerika’yı yeniden keşif yürüyüşüne çıkanlardan” ne farkı var?

Atılan fitne tohumları ve ekilen rüzgârlar sebebiyle ‘fırtına’ biçilen bir dönemdeyiz. Hemen her gün, hatırlatmaktan hicap duyduğumuz ‘tecavüz’ hadiseleri yaşanıyor. Yapılan çirkinlikler o derece ayyuka çıkmış ki, insanlar hadiseleri tahlil edip, ‘Bütün bunların sorumlusu kim?’ sorusunu dahi akıllarına getiremiyor.

Şırnak’ta yaşanan çirkin bir hadise sonrası, infiale gelen halkı teskin etmek için devreye ‘şeyh’in girmesi, Türkiye’yi ‘idare edenler’e bir şeyler hatırlatmalı. İsterseniz önce “Sapığa linci, panzerdeki şeyhin konuşması önledi” başlığıyla verilen haberi kısaca hatırlatalım: Şırnak’ta 2 kız çocuğuna tecavüz ederek öldüren ve 6 çocuğu da benzer şekilde rahatsız ettiği iddiasıyla tutuklanan bir ‘sanık’ ilçe halkı tarafından linç edilmek istenmiş. Hastahane kapısına toplanan halk, “Sapığı bize verin, linç edelim” diye sloganlar atmış. Polis ve asker, halkı teskin etmekte yetersiz kalınca devreye Baki Kutlu isminde, bölgede ‘şeyh’ olarak bilinen imam-hatip girmiş. Başında sarığıyla polis panzerinin/aracının üzerine çıkan ‘şeyh,’ halkı sükûnete çağırmış ve hadise daha fazla büyümeden önlenmiş. (Akşam, 5 Aralık 2006)

(Aynı haber, pek çok gazetede yer aldı. Ancak, hadisenin bu yönüne yeteri kadar dikkat çekilmedi.)

Bu ve benzeri hadiseler Türkiye’de ilk defa yaşanmıyor. Halkı Müslüman olan Türkiye, her zaman ‘din âlimleri’ni dinlemiş ve onlara değer vermiştir. Buna benzer hadiseler Kurtuluş Savaşı yıllarında da olmuştur. En bilinen örneği, Sütçü İmam örneğidir ki, Cuma günü camide hutbe okurken; “Vatanımız işgal altındayken biz burada kalamayız” diyerek düşmana bayrak açmıştır. Aynı şekilde, savaş sırasında bütün Türkiye’de düşmanla mücadele edenlerin başında din alimleri/hocalar bulunmuştur.

Daha yakın tarihlere gelirsek, Erzurum’da yaşanan benzer bir infialde, Naim Hoca (Gölleroğlu) halkı teskin etmiş ve linç hadiselerinin önüne geçmiştir. Benzer hadiseleri sıralamak mümkün, ama gerekli mi?

Bütün bu örnekler, dine, din eğitimine ve gerçek âlimlere olan ihtiyacı göstermiyor mu? İşte Türkiye’yi ‘idare edenler’in yanılgısı bu noktada ortaya çıkıyor: Dini ve dindarları dost bilmemek... Her defasında ‘irtica’ yaftasıyla millete öncü olabilecek din âlimlerini kötülüyor, engel olmanın yolunu arıyorlar. Oysa, gerçek din âlimlerinden ancak fayda gelir.

Türkiye’nin geneli böyle olduğu gibi, bilhassa Güneydoğu’ya bu konuda daha fazla dikkat etmek gerekir. Yine tarihten kısa bir hatırlatma yapalım: Bediüzzaman, Beytüşşebap’ta halkın ‘isyan’ ettiğini öğrenir. Sebebini sorar. “Kaymakamımız namaz kılmıyordu; öyle dinsizlere nasıl itaat edeceğiz?” derler. “Halbuki, bu sözü söyleyenler de namazsız, hem de eşkıya idiler.” (Tarihçe-i Hayat, s. 125)

Bu sebepledir ki, din ve İslâm; toplum hayatıyla mezc edilmeli ve onun birleştirici özelliğinden istifade edilmelidir. Yoksa, Şırnak’taki şeyhi polis panzerinin üzerine çıkartıp halkı teskin için hitap ettirmek ve (mesela) Fatih’teki şeyhi polis panzerinin içine hapsetmek çare değildir!

Türkiye’yi ‘idare edenler’ en önce bunun farkına varmalıdır...

07.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.12.2006) - Dünyayı kandıranlar kim?

  (04.12.2006) - Buna ‘inanca saygı’ denir

  (03.12.2006) - Sahip olduğumuz değerleri tanıyalım

  (02.12.2006) - Hem ahlâklı, hem sağlıklı

  (01.12.2006) - Ağaçları keselim, siteleri dikelim!

  (30.11.2006) - “Ahir zaman”da Takva

  (29.11.2006) - Tartışa tartışa düzelecek

  (28.11.2006) - “İslâmın kapısı” Açe

  (22.11.2006) - Silâha değil, eğitime yatırım

  (21.11.2006) - Bir nesil yok ediliyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004