Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Yaşayan değerimiz: Mehmet Âkif



Bundan birkaç yıl önceydi sanırım. Yer, Taceddin Dergâhı; İstiklâl Marşı’nın yazıldığı yer. Mehmet Âkif’i anma dolayısıyla toplanmış minik ve büyük yürekler hep birlikte Ankara’nın yüksek yerlerinden birinin en mütevazı yerinde bulunan bu mânâ yüklü yapıda Âkif’i dillendiriyor mısralarda. Minik yüreklerin dilinden bir çağlayan olup akan “İstiklâl Marşı” ve mümtaz şâirlerimizin dilinde şahlanan “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiir, bir yankı olup gökkubbede çınlıyordu sanki. Hemen herkes bir araya gelerek, yeni Âkiflerin doğuşunu müjdeleyecek fecri bekleyen gözcü rolündeydi sanki.

İmanla yoğrulmuş ahlâkın duygu ve düşünce imbiğinden süzülmüş parıltılarıydı ortada rakseden. Ve bu raks, “Şi’r için gözyaşı derler; onu bilmem, yalnız / Aczimin giryesidir bence bütün âsârım / Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem / Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım / Oku, şâyed sana bir hisli yürek lâzımsa / Oku, zira onu yazdım, iki söz yazdımsa” deyişlerinin hisli yürek çarpıntıları eşliğinde, uhrevî bir âhengi yaşatıyordu sanki: Saf, temiz, parlak ve bir o kadar da ışıltılı…

Bu tablo çoğumuz için çok da şâirane gelebilir. Yahut hele, “Mehmet Âkif’in şiirleri sadeleşmeli mi, sadeleşmemeli mi?” gibi soruların yer yer ortaya çıktığı bu hengâmda, sözünü ettiğim ortam pek de gerçekçi gelmeyebilir. Ama son günlerde şâhit olduğum olaylar, söylediğimin Mehmet Âkif için az bile olduğunu, en azından toplumun büyük çoğunluğunun da bu görüşte olduğunu bana gösterdi.

Evet, yetmişinci vefat yıldönümü dolayısıyla yapılan faaliyet bu açıdan sevindirici. Açıkoturumlar, belgesel-film gösterileri ve şiir dinletisi gibi faaliyetlerden bahsediyorum. Özellikle okullar arasında düzenlenen şiir dinletisi yarışmasının birinde karşılaştığım manzara, beni tarifi imkânsız duygular içinde bıraktı. Ezberlenemez, anlaşılması zor olduğundan okunamaz, diye tereddüt içinde kaldığımız nice şiirler, körpe dimağlardan pınar olup aktı. Meselâ “Necid Çöllerinde” şiiri, peygamber sevgisinin şâirâne duyuşunu tattırdı bize âdeta. “Çanakkale Şehitlerine” şiiri, nasıl bir emanet aldığımızın en açık göstergesiydi. Yüreğimizi alıp hudut boylarına kadar götürdü. “Seyfi Baba” manzum hikâyesi, açlık ve sefalet içindeki hayatın mısralardaki gözyaşlarıydı sanki. “Küfe”, vefat eden bir babanın ardından hayatın ağır yükü altında ezilmişliğin verdiği ruh ıztırabını yaşattı. Bu kadar şiirin arasında, “Âtiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak” diye başlayan şiir ise, hayatın çalkantıları içinde güzel nağmeler peşinde koşan gönül telimizi bambaşka bir yönden titretmeye yetti. Hele, “Davransana… Eller de senin, baş da senindir” sözlerinden sonra utana sıkıla başımı eğip de tembellikten kambura dönmüş sırtımı koltuğa yaslama ihtiyacı hissetmişken, “His yok, hareket yok, acı yok… Leş mi kesildin?” sözleri bir balyoz gibi bütün duygu ve düşünce dünyamı târümâr etmeye yetmişti. Bu sözler, geri kalmışlığın ve yerinde saymanın yanında, şuursuzca sürülen hayatın orta yerine şaklayan bir şamardı sanki.

Şimdi bundan birkaç yıl önce ile son günlerde yaşadıklarımı karşılaştırdığımda, her ne kadar olumsuzluklar bir ur gibi etrafımızı sarmış da olsa, Âkif’le parlayan olumlu gelişmelerin hiç kesintiye uğramadan ilerlemesi beni sevindiriyor. Dün olduğu gibi, bugün de daha fazla değerlendirilme imkânı buluyor Âkif. Âsım’ın nesli tadında boy gösteren fidanlar âdeta, “Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince / Günler şu heyulayı da er geç silecektir / Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma / Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?” diyen Âkif’in sesine ses veriyor sanki.

Kim ne derse desin, Namık Kemal’in dediği gibi: Yere düşmekle, cevher kadir ve kıymetten düşmez…

24.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.12.2006) - “Yalan da var, hılaf da...”

  (03.12.2006) - Değişmece bunlar!

  (26.11.2006) - İç muhasebe günü: 24 Kasım

  (19.11.2006) - Mucizeyle iç içeyiz

  (19.11.2006) - Mucizeyle iç içeyiz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004