Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müzakerelerde önümüz açıldı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB ile ilişkilerde müzakerelerin netlik kazanarak hızlanması açısından önemli gelişmelerin yaşandığını ve teknik olarak fasılların tümünde artık Türkiye’nin önünün açıldığını vurgulayarak, belirsizliklerin ortadan kalktığını ifade etti.

Bakan Babacan, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak için geldiği İsviçre’nin Davos kasabasında, soruları cevaplandırdı. AB ile ilişkilerde müzakerelerin netlik kazanarak hızlanması açısından önemli gelişmelerin yaşandığını ve teknik olarak fasılların tümünde artık Türkiye’nin önünün açıldığını vurgulayan Babacan, belirsizliklerin ortadan kalktığını ifade etti. Babacan, şöyle devam etti:

‘’Sekiz fasılda da AB Komisyonu bize raporları verecek ve benchmark varsa onları bildirecek, AB Dönem Başkanlığı da Türkiye?nin, sekiz fasılda da, fasılların açılması için ne yapması gerekiyorsa onları artık bize bildirecek. Aralarında artık bir uzlaşma sağlandı. Daha önce, dondurulan sekiz fasılla ilgili Komisyonun tamamen durması ve hiç bir şey yapmaması riski vardı, şimdi artık öyle olmayacak. Bu sekiz fasılda, odaklanmış bir şekilde çalışmamızı kolaylaştıracak. Kıbrıs ile ilgili ek protokolün sekiz fasılla teknik olarak nasıl ilişkilendirileceği ve bu fasıllarla ilgili açış kriterlerinin bildirilip bildirilmeyeceği konusunda belirsizlikler vardı. Artık bundan sonra belirsizlikler ortadan kalkmış oldu. AB ile ilgili son günlerdeki gelişmeler çok önemli, Rumların, ekonomik ve parasal politikalar fasılı konusunda Türkiye’ye ön şart getirelim gibi itirazları vardı, belliki bu sorunları kendi aralarında halletmişler ki, ön şartsız olarak AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) ekonomik ve parasal politikada müzakerelerin açılmasına imkan verdi. COREPER toplantısında ekonomik ve parasal politikayla ilgili Türkiye’den müzakere tutum belgesini sunması istendi. AB’de, 15 Aralık’taki kardan sonra, bize sözlü olarak yapılacağını söyledikleri şeylerin basamak basamak yapıldığını görüyoruz. O günden bugüne üç ayrı fasılla ilgili müzakere davet mektubunu almış olduk.

Müzakere davet mektubunu aldığımız fasıllar, istatistik faslı, ekonomik ve parasal politikalar faslı ve işletme ve sanayi politikalarıdır. Komisyon’un, herhangi bir açılış kriterine gerek olmaksızın müzakerelere açmaya Türkiye hazırdır dediği fasıllar arasında, bize ulaşan bilgilere göre mali kontrol faslı var. Mali kontrol faslı ilgili olarak eğer üye ülkeler aralarında anlaşabilirlerse davet mektubu gelir. Bizim henüz Komisyon’dan tarama raporunu almadığımız 18 fasıl var. Komisyon tarama raporlarını henüz bitiremedi. Komisyon, taramaları biten 18 fasılda, henüz tarama raporunun taslağı dahi bize ulaşmadı.’’

/ DAVOS

26.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bahçeli’yi kızdıran teklifler neler?

  Bahçeli'den “PKK patentli” damgası

  Bahçeli’den Sabancı’ya cevap gecikmedi

  AİHM’den 301 cezası

  ‘Ermeniyiz’ sloganına suç duyurusu

  Diaspora: Allah, şerden hayır çıkardı

  AB hedefini kaybetmeyelim

  Müzakerelerde önümüz açıldı

  Erdoğan bin 115, Baykal 382 defa sorgulanmış

  Karne günü

  Tatil zili sancılı çalıyor

  Kur’ân eğitimi önündeki 12 yaş engeli kaldırılsın

  “Çocuklarımız korunmalı”

  OMÜ’de hastalar koridorda

  Cadde ve sokaklar yenilenecek

  10 bin öğretmene kadro verilecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004