Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Nejad: Pazarlığa evet, iptale hayır

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran halkının ilerlemesini istemeyenler her gün yeni bir bahane ortaya atıyor. İran’da İslam devriminin 28. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, “nükleer hak arama” gösterilerine dönüştü.

İran İslâm devriminin 28. yıldönümü yürüyüşleri çerçevesinde dün sabah 09:00’da yedi ayrı kortejden Özgürlük Meydanı’na yürüyen milyonlarca Tahranlı, “Kahrolsun ABD”, “Kahrolsun İsrail”, “Nükleer enerji hakkımızdır” sloganları attı. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, nükleer enerjiyi İranlı bilim adamlarının dışarıdan hiçbir destek almaksızın geliştirdiğini belirterek, “bilim adamlarımız ve uzmanlarımızın bu başarısı, başkalarının zorlaması ve tehditleriyle bırakılamaz . İran nükleer dosyasının siyasi, hukuki ve teknik boyutları var. İran, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) bünyesinde ve ajansın sözleşmeleri ışığında faaliyet gösteriyor. Faaliyetlerimiz tamamen hukukidir. Nükleer teknolojimizi tamamen İranlı uzman ve bilim adamlarının geliştirmiş olması da İran için başka bir kazanımdır” dedi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer programıyla ilgili olarak İran’ın Batı’yla müzakerelere hazır olduğunu, ancak uranyum zenginleştirmesini durdurmayacağını belirtti. Ahmedinecad, konuşmasında şu soruları yöneltti: “Müzakere etmek istiyorsanız neden nükleer programımızı durdurmamız konusunda ısrar ediyorsunuz? Eğer faaliyetlerimizi durdurursak o zaman ne hakkında konuşacağız? Neden sizin nükleer tesisleriniz 24 saat çalışıyor? Neden İran kendi tesislerini kapatmaya zorlanıyor? “Müzakerelere hazırız ancak adil ve eşit şartlar altında” diyen Ahmedinecad, bölge meselelerini de değerlendirdi. Filistin’de referandum yapılması gerektiğini belirten Ahmedinecad, şöyle konuştu: “Lübnan’a yönelik yeni bir saldırı sorunu çözemez. Ayrıca biz onlara, Irak’a girmeyin diye nasihat ettik. Onlar ise Irak’ta kitle imha silahları olduğunu iddia etti. Gördük ki orada ne kitle imha silahı var ne de şu anda bir diktatör. Irak’ta her gün yüzlerce kişi ölüyor; şimdi de mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar. Bizim diplomatlarımızı da kaçırarak gerginliği tırmandırmak amacındalar” Ahmedinejad, Haremüşşerif yakınlarındaki olaylara ilişkin olarak da, “Mescid-i Aksa’ya saldırı onların (İsrail) sonunu hızlandıracak” ifadesini kullandı.

‘ABD donanmasını vurabiliriz’

Bu arada, İran, ABD donanma gemilerine intihar saldırıları düzenleyebilecek yeterlilikte pilotsuz uçaklar geliştirdiklerini bildirdi. Mehr Haber Ajansı’na konuşan İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Yardımcı Komutanı Ali Şoushtari, “Utanç içinde bölgeyi terk etmelerini sağlamak için” her türlü derinlikteki ABD donanmasına yönelik intihar operasyonları gerçekleştirebilecek pilotsuz uçaklar ürettiklerini belirtti. “Düşmanın bozguna uğratılacağını” ifade eden Şoushtari, “Amerikalılar, İslami sistemle karşı karşıya geldikleri takdirde bölgede ya da kendi vatanlarında güvende olmayacaklarını biliyor” diye konuştu. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Perşembe günü yaptığı açıklamada, Washington, nükleer programını engellemek amacıyla İran’a saldırırsa tüm dünyadaki ABD hedeflerini vuracaklarını bildirmişti. Beyaz Saray ise İran’a saldırmak gibi bir niyetleri olmadığını belirtmişti.

/ TAHRAN

12.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nejad: Pazarlığa evet, iptale hayır

  İngiltere’nin en etkili Müslümanları

  Gates: İran nükleer silâh peşinde

  Fransa’dan Nejad’a jet cevap

  Kosova’da gösterilere kan bulaştı

  Irak’ta onlarca kişi öldü

  Aksa’da kazı çalışmaları sürüyor

  Olmert Filistinlilerin anlaşmasını inceliyor!

  ABD’de Putin şoku

  Reform yoksa adım da yok

  Çömez: Kerkük’teki referandumun amacı belli

  Derin sular akvaryumda


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004