Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şiddet içermeyen oyunları tercih edin

Bilgisayar oyunları, çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için yaş ve muhtevasına göre sınıflandırılacak ve akıllı işaretlerle satılacak.

Alınan bilgiye göre, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünün işbirliğiyle yürütülen çalışma kapsamında bilgisayar oyunları denetlenecek.

Oyunların yaş ve muhtevasına göre sınıflandırılmasında, alkol, tütün ve uyuşturucuya özendirme, kan veya yaralı organların tasviri, çıplaklık, cinsellik, kumar ve şiddet ihtiva eden ögelerle küfürlü, argo konuşmalara yer vermesi gibi unsurlar dikkate alınacak.

Oyunları denetleyerek, bandrol veren alt kurulda bilgisayar sektörünü temsilen teknik bilgi ve donanıma sahip bir kişinin yer alması sağlanacak. Oyunların sınıflandırılması için uluslar arası kuruluşlardan, tarafsız bir sivil toplum örgütünden ya da Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünden sınıflandırma yazısı istenebilecek.

Zararlı ve şiddet muhtevalı bilgisayar oyunları, kurulacak web sitesi aracılıyla ebeveynlere duyurulacak. Sitede ayrıca diğer ülkelerde yasaklanan oyunlar hakkında bilgiler yer alacak.

AKILLI İŞARETLER SİSTEMİ

Bilgisayar oyunları, muhtemel zararlı muhtevalı ve hangi yaş grubuna uygun olduğu konusunda bilgi verecek işaretlerle satışa sunulacak. Oyunlarda, ‘’kötü muhteva’’, ‘’ırkçılık’’, ‘’uyuşturucu’’, ‘’korku’’, ‘’kumar’’, ‘’cinsellik’’, ‘’şiddet’’ gibi zararlı ögelere ilişkin logolar bulunacak. Ayrıca oyunların hangi yaş grubuna hitap ettiği ‘’3+, 7+, 12+, 16+, 18+’’ gibi işaretlerle belirtilecek.

Bu işaretler, anne babalara yol gösterecek ve çocuğun oynadığı oyunun güvenliliği hakkında bilgi edinmesini sağlayacak.

OYUNLAR 6 GRUBA AYRILDI

Bilgisayar oyunlarının, ‘’sportif amaçlı’’, ‘’strateji muhtevalı’’, ‘’görev muhtevalı aktivitesi yüksek’’, ‘’eğlence türü’’, ‘’belirli ölçüde şiddet unsuru içeren’’, ‘’kumar ve pornografik muhtevalı’’ olmak üzere 6 gruba ayrılması öngörülüyor.

Buna göre, sportif amaçlı oyunlar arasında her yaştaki kişiye hitap eden, spor ruhunun, takım ve görev bilincinin gelişmesini sağlayan, kurallara uymanın gerekliliğini öğreten oyunlar yer alıyor. ‘’FIFA serisi’’, ‘’Crazy Taksi’’, ‘’Motorbike’’, ‘’Need for Speed Underground’’, “Championship Manager’’ bu grupta bulunuyor.

Sanal kavrama yeteneğini geliştiren, çabuk ve doğru karar verme özelliği kazandıran, ülkeler ve gelişim dönemleri hakkında bilgi veren ve 7 yaşından sonra oynanması tavsiye edilen oyunlar ise strateji muhtevalı oyunlar olarak sınıflandırılıyor. ‘’Age of Empires’’, ‘’Age of Mitology’’, ‘’Simcity’’, ‘’Word of Warcraft’’ ile ‘’Satranç’’ bu sınıflandırmada yer alıyor.

ŞİDDET ÖGESİ İÇEREN OYUNLAR

Bazı şiddet unsurları ihtiva eden ve 13 yaş üzerine hitap eden oyunlar arasında ise ‘’Counter Strike’’, ‘’Delta Force’’, ‘’Baterfield 1942’’ ve ‘’Quake’’ bulunuyor. Görev muhtevalı aktivitesi yüksek oyunlar grubunda sayılan bu oyunlar, kendini koruma güdüsünü geliştiriyor. Belirli ölçüde şiddet unsuru içeren oyunlar sınıflandırmasında ise 18 yaşından büyüklere yönelik ‘’GTA 3’’, ‘’Soldier of Fortune’’, ‘’Max Payne’’ gibi oyunlar yer alıyor.

/ ANKARA

18.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sadece polisle şiddet önlenmez

  Dâvâlar zamanaşımına takıldı

  ABD’nin demokrasi söylemi fantezi

  Mayınlar 7 yılda temizlenir

  Suyu iyi kullanırsak Türkiye çöl olmaz

  “Anadolu'nun nefesini arkamızda hissediyoruz”

  Türkiye-Irak arasında PKK'ya karşı işbirliği

  Mehmet Altınsoy vefat etti

  Ankara’ya Gerede ve Doğanözü barajından su

  Akdağ: Hekim sayısı bakımından sondan ikinciyiz

  Bakan Çelik’ten 5 T formülü

  Eğitim Bir-Sen Başkanı: YÖK yok edilmeli

  El Kaide dâvâsında 7 kişiye müebbet

  Basın Konseyi Çiçek ve Baykal’a 301 teklifini sunacak

  Ormanlara güneş enerjisi kalkanı

  Evlilik yaşı yükseliyor

  Gribe yakalanan hastahaneye gelsin

  Üniversiteler boş işlerle uğraşmasın

  Şiddet içermeyen oyunları tercih edin

  Zayıf olmak, sağlıklı olmak değil

  Kendi muayenizi kendiniz yapın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004