Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dâvâlar zamanaşımına takıldı

Binlerce kişinin eksik ve kalitesiz malzeme kullanılan binalarda hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara depreminin ardından açılan dâvâlarda 7.5 yıl olan zamanaşımı süresi dün doldu. Böylece, “ölüme sebebiyet vermek”le suçlanan müteahhitler ve denetim görevini yapmayan yetkililer hiçbir ceza almadan kurtulurken, depreme “İlahî ikaz” diyen gazetemiz mensupları aleyhinde açılan dâvâlar mahkûmiyetle sonuçlandı.

Bugüne kadar yüzlerce dosyanın cezasız sonuçlandığı dâvâlarda, en yüksek cezaya mahkûm edilen müteahhit Veli Göçer hakkındaki karar, Yargıtay tarafından onansa bile zaman aşımı sebebiyle diğer dâvâlar için emsal oluşturamayacak. Marmara depreminin ardından açılan dâvâların büyük bölümü zaman aşımına sokuldu. Yıkılan binaların yıkıldığı tarihi değil, yapılış tarihi esas alınarak zaman aşımı süresini hesaplayan yerel mahkemeler, dosyaların ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Yargıtay, bu kararların temyiz incelemesini yaparken kritik bir içtihada imza attı. Kararda, yıkılan binaların büyük bölümünün 15-20 yıllık olduğu, bu sebeple binaların yapılış tarihi esas alınarak zaman aşımı süresinin hesaplanması halinde, tüm dosyaların ortadan kaldırılması gerekeceği ifade edildi. Kararda, suç tarihinin, binaların yıkıldığı tarih olduğu, binaların kusurlarının depremle birlikte açığa çıktığı bildirildi. Bu sebeple dâvâların zaman aşımı süresinin 17 Ağustos 1999 tarihi esas alınarak hesaplanması gerektiği vurgulandı. Yaklaşık 20 bin vatandaşımızın ölümünün sorumlularından hesap sorulması yönündeki beklentiler önemli ölçüde karşılıksız kaldı.

Körfez depreminin sorumlularının adalet önünde bedel ödemelerini sağlamakta yetersiz kalan yargı, depremi “İlâhî ikâz” olarak yorumlayan gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular ile Yeni Asya yazarlarını mahkûm etti. Hatırlanacağı üzere Kutlular, 2 yıl 1 gün hapis cezasına mahkûm edildi ve bir süre cezaevine girdi. 17 Ağustos depreminden sonraki yazıları sebebiyle Yeni Asya yazarlarına açılan dâvâların süreçleri şöyle:

13 Ocak 2005: 17 Ağustos depreminden sonra yazdığı yazılar sebebiyle 312’den yargılanıp mahkûm edilen eski Ankara temsilcimiz ve yazarımız Cevher İlhan, bilâhare söz konusu maddede yapılan değişiklik sonucu tekrar yargılanması gerekirken, Kurban Bayramı arefesinde evi basılarak ve ailesinin gözü önünde kaba muamelelere maruz bırakılarak gözaltına alındı, ardından tutuklanıp cezaevine gönderildi, itirazımız üzerine tutuklama kararı kaldırıldı ve 28 saat cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

2 Mart 2005: İlhan’ın yaşadıkları, sadece bir buçuk ay sonra Yönetim Kurulu üyemiz ve yazarımız Sami Cebeci’nin başına geldi. O da 27 saat cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

17 Ekim 2005: Cemil Tokpınar, deprem için yazdığı bir yazıdan dolayı mahkûm edilmişti. Kararın Yargıtay’da bozulması üzerine, Asliye Cezada görülen iade-i muhakeme neticesinde, mahkeme, yargılamaya esas teşkil eden ceza maddesinde iki kez değişiklik yapılmasına ve ilk kararı da kendisi değil, DGM vermiş olmasına rağmen, mahkûmiyette direnme kararı aldı. Sadece hapis süresini biraz indirip 7300 YTL paraya çevirdi.

15 Şubat 2006: Tokpınar’dan sonra Sami Cebeci de deprem yazısı sebebiyle Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılandı, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve infaz tamamlanıncaya kadar seçme, seçilme; vakıf, dernek, sendika, şirket, parti yöneticisi ve denetçisi olma; bir meslek icra etme dahil birçok haktan mahrumiyetine karar verildi.

14 Mart 2006: Benzer bir durum, hakkındaki mahkûmiyetin 276 gününü hapiste geçirmiş olan Mehmet Kutlular’ın iade-i muhakemesinde de yaşandı. Ağır Ceza Mahkemesi, Kutlular’a evvelce verilen cezada ısrar etti. Sadece “kanunda sanık lehine yapılan iyileştirmeler” sebebiyle bu cezayı kısmen “hafifletti.”

YENİ ASYA / İSTANBUL

18.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sadece polisle şiddet önlenmez

  Dâvâlar zamanaşımına takıldı

  ABD’nin demokrasi söylemi fantezi

  Mayınlar 7 yılda temizlenir

  Suyu iyi kullanırsak Türkiye çöl olmaz

  “Anadolu'nun nefesini arkamızda hissediyoruz”

  Türkiye-Irak arasında PKK'ya karşı işbirliği

  Mehmet Altınsoy vefat etti

  Ankara’ya Gerede ve Doğanözü barajından su

  Akdağ: Hekim sayısı bakımından sondan ikinciyiz

  Bakan Çelik’ten 5 T formülü

  Eğitim Bir-Sen Başkanı: YÖK yok edilmeli

  El Kaide dâvâsında 7 kişiye müebbet

  Basın Konseyi Çiçek ve Baykal’a 301 teklifini sunacak

  Ormanlara güneş enerjisi kalkanı

  Evlilik yaşı yükseliyor

  Gribe yakalanan hastahaneye gelsin

  Üniversiteler boş işlerle uğraşmasın

  Şiddet içermeyen oyunları tercih edin

  Zayıf olmak, sağlıklı olmak değil

  Kendi muayenizi kendiniz yapın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004