Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özürlüler acı çekiyor

İstanbul İl Özel İdaresi ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi, özürlülerin özellikle ulaşımda yaşadıkları sorunları uluslararası bir konferansla gündeme taşıdı. Toplantıda konuşan görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, toplumun özürlülere yaklaşımındaki yanlışlara dikkat çekerken, özürlülere dair üretilen çözümlerin sorunlu olduğunu dile getirdi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen “Uluslararası Ulaşılabilir Konferansı”nda söz alan Lokman Ayva, Türkiye’de özürlülerle ilgili dernekler, vakıflar, yerel yönetimlerde özürlülerle ilgili birimler bulunmasına rağmen bu konuda bir arpa boyu yol gidilemediğini söyleyerek, “Acaba özürlülerin sorunları çözümsüz mü? Yoksa özürlülerin sorunları için üretilen çözümler mi sorunlu? Benim acizane yapabildiğim gözlemlerim neticesinde çözümlerin sakat olduğu anlaşılıyor. Yani özürlü körlüğü sebebiyle sorunlar çözülemiyor” şeklinde konuştu.

Şartların özürlülere uygun olmaması sebebiyle özürlülerin acı çektiğini belirten Ayva, bunun, özürlü körlüğünün birinci göstergesi olduğunu ve sistemin özürlüleri kapsar hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Birilerinin, ileride sakat olması korkusuyla özürlülerin haklarını gözetiyor olmasının da özürlü körlüğünün ikinci özelliği olduğunu anlatan Ayva, “Özürlü körlüğünün üçüncü şekli de, özürlülerin kendilerini veya ailelerin özürlü yakınlarını olduğu gibi değil de başkalarının gözüyle algılamasıdır. Meselâ, öğrenmişlerdir, özürlüler acizdir. Problemleri doğru tespit ederek sorunları iyileştirmek için bu körlükleri düzeltmemiz lâzım” dedi.

Konferansta, toplu taşıma araçlarının özürlülere göre düzenlenmesinin önemi hakkında bir konuşma yapan A&M Danışmanlık yetkilisi Ad Van Herk, “Yaşlı, çocuklu, hamile insanları da düşünürsek toplumun yüzde 40’ı için erişilebilirlik önemli” dedi. Toplu taşıma araçlarında eğilme özelliğine sahip olma gibi özelliklerin, istasyonlarda asansörlerin bulunması ve bunlara dair herkesin işitebileceği, okuyabileceği bilgiler olması gerektiğini anlatan Herk, “Erişilebilirlik kaliteyi geliştirmekle eşdeğerdir” dedi. Herk, erişilebilir özelliğe sahip araçların diğerleriyle arasında çok fazla fiyat farkı kalmadığına ve AB’de olduğu gibi Türkiye’de de 2008’den itibaren araçlarda erişilebilirlik şartı aranacağına da dikkat çekti. ABD Arizona Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sandi Rosenbloom ise, dünya genelinde giderek yaşlı nüfusun arttığını ve bu kişiler için de erişilebilirliğin dikkate alınması gerektiğini anlattı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

25.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Eşimin tercihine saygı gösterilmeli

  Çankaya halkıyla bütünleşsin

  Arınç: Aday olmayacağım

  Muhalefet nasıl karşıladı?

  Seçim takvimi belirlendi

  Şahin: Kimse eşlerimizin kıyafetleriyle uğraşmasın

  Belirsizliğin bittiği gün

  Tuncay Özkan’a soruşturma

  Türkiye’den Ermeni atağı

  Kapadokya faciasında bir acı daha

  Kur’ân ve Sünnet bizi irşad ediyor

  Özürlüler acı çekiyor

  Tarihimizle yüzleşemeyeceğimiz hiçbir şey yok

  Arkın: Alkol affetmez

  ITC, 12. yaşını Ankara’da kutlayacak

  Zehirlenme şüphesi

  Sürücü kurslarına baskın

  Karayolundaki uçak şaşırttı

  Adalar’ın doğalgaz rüyası gerçekleşti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004