Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye’den Ermeni atağı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ermenistan yönetimine 2005 yılında yapılan, 1915 yılındaki olayları Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşan ortak bir komisyonunun incelemesiyle ilgili teklifi dün ABD’nin en önemli gazetelerinde tam sayfa ilan olarak, “Haydi 1915’de olanlarla ilgili gerçeği birlikte ortaya çıkaralım” başlığıyla verildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ermenistan yönetimine 2005 yılında yapılan, 1915 yılındaki olayları Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşan ortak bir komisyonunun incelemesiyleilgili teklifi bugün ABD’nin en önemli gazetelerinde tam sayfa ilan olarak verildi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından verilen ilan, bugün New York Times, Washington Times, Los Angeles Times, International Herald Tribune gazetesinin ABD ve Avrupa baskıları ile ABD Kongre çevrelerinin gazetesi Roll Call’da yayınlandı.

“Haydi 1915’de olanlarla ilgili gerçeği birlikte ortaya çıkaralım” başlığıyla çıkan ilanda, Türkiye’nin Ermenistan’ı tarihi gerçekleri birlikte incelemeye ve araştırmaya davet ettiği, bu amaçla Türkiye’nin“Ortak Tarihçiler Komisyonu” kurulmasını Ermenistan’a teklif ettiği hatırlatıldı. İlanda ayrıca kurulması teklif edilen bu komisyonun üçüncü taraflara da açık olmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Türkiye’nin tüm arşivlerinin açık olduğu ve arşivlerine ulaşılması konusunda garanti verdiğinin vurgulandığı ilanda, “Biz geçmişimizle ilgili gerçeklerle yüzleşebiliriz ve Ermeniler’i de aynı şeyi yapmayadavet ediyoruz” denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Nisan 2005 tarihinde Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve Ermeni halkına “1915 yılında olan olayları araştırmak üzere Türk ve Ermeni tarihçilerden ve diğer uzmanlardan oluşanortak bir komisyon kurmayı ve bu amaçla yalnızca Türkiye’de ve Ermenistan’daki arşivleri değil, ilgili üçüncü ülkelerin arşivlerini de kullanmaya ve bulunan gerçekleri uluslararası kamuoyuyla paylaşmaya çağırdığı” hatırlatıldı.

Başbakan Erdoğan’ın “Ülkelerimizin liderleri olarak ana görevimiz gelecek kuşaklara hoşgörünün ve karşılıklı saygının hüküm sürdüğü barışçıl ve dostluk üzerine kurulu bir gelecek bırakmaktır” sözleri ilanda yer aldı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün de 28 Mart 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan’ın yaptığı bu teklifi tekrar teyit ederek, “Ermenistan’dan bu ortak komisyonun kurulmasını ve komisyonun varacağısonuçları kabul ettiğine dair olumlu bir yanıt almayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dediği ve bu kapsamda Gül’ün ABD dahil üçüncü ülkeleri, bu komisyonda çalışacak ve bu trajik olayların aydınlatılması için ciddiyetleçalışacak bilim adamları seçilmesi konusunda katkıda bulunmaya davet ettiği hatırlatıldı.

“Tarihi olaylarla ilgili kanun çıkarmaya yönelik çabaları değil, tarihi inceleme amacı taşıyan çabaları destekleyin” denilen ilanda, ayrıca ABD Başkanı George W. Bush’un Başbakan Erdoğan’nın ortak tarihçiler komisyonukurulması teklifinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğuna dair yaptığı açıklama da yer aldı.

ABD Başkanı Bush’un yanısıra Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski ABD başkanı Bill Clinton ve Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’nin 1915 olaylarının ancak iki taraf ve iki tarafın tarihçileri tarafından tartışılabileceğini ve bir çözüme kavuşturabileceğini belirten açıklamalarına da ilanda yer verildi.

25.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Eşimin tercihine saygı gösterilmeli

  Çankaya halkıyla bütünleşsin

  Arınç: Aday olmayacağım

  Muhalefet nasıl karşıladı?

  Seçim takvimi belirlendi

  Şahin: Kimse eşlerimizin kıyafetleriyle uğraşmasın

  Belirsizliğin bittiği gün

  Tuncay Özkan’a soruşturma

  Türkiye’den Ermeni atağı

  Kapadokya faciasında bir acı daha

  Kur’ân ve Sünnet bizi irşad ediyor

  Özürlüler acı çekiyor

  Tarihimizle yüzleşemeyeceğimiz hiçbir şey yok

  Arkın: Alkol affetmez

  ITC, 12. yaşını Ankara’da kutlayacak

  Zehirlenme şüphesi

  Sürücü kurslarına baskın

  Karayolundaki uçak şaşırttı

  Adalar’ın doğalgaz rüyası gerçekleşti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004