Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İfade özgürlüğü hak değil, risk

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bir rapor yayınlayan BİA Medya Gözlem Masası, 2007’nin Ocak-Şubat-Mart döneminde 12 kişiye yeni dâvâlar açıldığını bildirdi. 2006 Medya Gözlem raporunda geçen yıl 293 kişinin ifade özgürlüğünü ihlalden yargılandığı açıklanmıştı.

BİA Medya Gözlem Masası’nın raporuna göre, iktidarın kulaklarını tıktığı politik malzemeye dönüşen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. madde bu dönemde Ethem Açıkalın (İHD Mersin), Ülkede Özgür Gündem yazarları İrfan Uçar, Sinan Kara ve Umur Hozatlı gibi yeni sanıklar da doğurdu. TCK’nın 22 aylık ömründe 301. madde 100’e yakın gazeteci, aktivist, yazar, sendikacı için uygulandı.

Dink’in katliyle birlikte bir çok gazete, radyo, İnternet sitesi, akademisyen ve aktivist, kendilerini “milliyetçi” olarak tanıtan çevrelerin ölüm tehditlerine maruz kaldı.

Bu dönemde Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, gazeteci Can Dündar, Aziz Özer ve Necati Abay, sanatçı Ferhat Tunç, aktivist Eren Keskin ve “Özgür Radyo” e-posta yoluyla tehdit edildiler. 2007’nin ilk üç ayında, 2’si İnternet sitesi olmak üzere 9 medya kuruluşu saldırıya uğradı. 2006’da ise 26 gazeteci ile 2 medya kuruluşu saldırıya uğramış, 7 haberci tehdit edilmişti. “Milliyet” gazetesinde yayımlanan “Biz Kimiz?” anketi nedeniyle yazı işleri müdürü Tahir Özyurtseven ve Cem Dizdar ile dizi sorumlusu Tarhan Erdem 216/1’e göre, “kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla şikayet edildi. 2006’da aynı maddeden 35 kişiye karşı kovuşturma yürütülüyordu.

Üç ayda 2 yeni “Atatürk” dâvâsı

Politik sürecin etkisiyle hız alan “Atatürk’e hakaret” iddiasıyla açılan davalar Prof. Dr. Atilla Yayla’yı ve “Gerçek Bizi Örgü Kılacak” kitabının çevirmeni Atilla Tuygan’ı buldu.

2006’da “Latife Hanım”ın yazarı gazeteci İpek Çalışlar, yayıncı Fatih Taş, çevirmen Lütfü Taylan Tosun ve Aysel Yıldırım aynı iddiadan beraat etmişlerdi, yayıncı Ahmet Önal’ın yargılanmasına devam ediliyor.

Yargı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı ve “15 günden bir aya kadar yayın durdurma cezası” getiren Terörle Mücadele Kanunu (TMK) değişikliğine dayanarak Mart ayında “Ülkede Özgür Gündem”, “Azadiya Welat”, “Güncel” ve “Yaşamda Gündem” gazetelerini peş peşe kapattı.

“Haber kaynakları” güvencesi sadece yasada

Avrupa’ya göre Türkiye’de göreceli de olsa habercinin hakkı olarak tanınan “haber kaynaklarının gizliliği Şirnak’ta Beytüşşebap Savcılığı’nca, Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Emin Bal’ın bürosuna düzenlenen baskında kasetlerine el konmasıyla ihlâl edildi.

Avrupa Konseyi üye ülkelerde gittikçe tazminat hukukuna devredilen “hakaret” ve “gerçek dışı haber” suçlamalarından “Datça Haber” gazetesi eski sahibi Sinan Kara ve “Emirdağ” gazetesi sorumlu müdürü Mustafa Koyuncu tutuklandılar.

Site ve gazetelere yasakta “hukuk” tartışıldı

İnternet sitelerindeki suçlarla mücadele eden mahkemeler, suç içeriğiyle sınırlı bir yaptırım yerine tüm siteyi erişime kapatmak gibi “radikal ve orantısız” önlemlere başvurdu: İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi, küresel video paylaşım portalı YouTube sitesine erişimi, Yunanistanlı internet kullanıcılarının yayımladıkları bir videoda “Atatürk’e hakaret edildiği” gerekçesiyle tamamen durdurdu. Benzer yaptırımlara, farklı gerekçelerle 8sutun.com ve alinteri.net siteleri için de başvuruldu. Gazetecilerin hukuka aykırılıktan sert tepki gösterdikleri uygulamalar arasında Antalya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’ın “Hürriyet Akdeniz” gazetesinin 22 Mart sabahı yayımlanacak sayılarının prova baskılarını toplatması oldu.

/ İSTANBUL

02.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar, askeri ve CHP’yi eleştirdi

  Demokrasiye uymaz

  Kutan: Cumhuriyetimiz, demokrasi dışı uygulamalarla korunamaz

  AKP’li Aşkar partisinden istifa etti

  Avukatlardan Baykal’a suç duyurusu

  Nokta’ya iki soruşturma daha

  İstanbul’da 1 Mayıs çilesi

  Feci kaza: 7 ölü

  Yargıtay cumhuriyet başsavcılığına Yalçınkaya seçildi

  İfade özgürlüğü hak değil, risk

  Askerî helikopter zorunlu iniş yaptı

  E.G henüz sorguya hazır değil

  Genç Parti’den CHP’ye ‘işbirliği’ teklifi

  Kur’ân mazlûmdan yanadır

  Meriç Nehri’nde su seviyesi düştü

  Çiftçiler yağmur duâsında

  Sel mağdurlarına Kızılay’dan yardım

  Yangın seferberliği

  Hastahanede eğitim

  Çocuğunuzu yanlışa itmeyin

  Su depoları su altında


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004