Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

AKP ve neocon’lar



TSK-neocon ilişkileri gündeme gelmişken, aynı çeteyle AKP’nin ilişkilerini es geçip gözardı etmek herhalde doğru bir tavır olmaz.

Gerçek şu ki, AKP yola çıktığı günden itibaren neoconlarla iyi bir diyalog kurmaya çalıştı.

Erdoğan’ın, partisini iktidara getiren 3 Kasım seçiminden bir gün sonra, o zaman ABD Savunma Bakan Yardımcısı olan Wolfowitz’e yazdığı belirtilen mektup bunun belgelerinden biri:

“Bu mesajımı, ortak dostlarımız aracılığı ile size direkt olarak iletmek istiyorum. Şuna eminim ki, şimdiye kadar hiç olmamış bir şekilde birleşerek, ülkelerimizin en yüksek menfaatleri için birlikte çalışabileceğiz. Bu amaç için mümkün olan en kısa sürede General Özkök’le gizli ve özel bir toplantı yapma fırsatı bulacağımı ümit ediyorum. Şahsî cep telefon numaram şudur: ... Bu yardımınız ve ülkeme olan geçmiş dostluğunuz için çok teşekkürler. Sizinle şahsen tanışmayı ümit ediyorum...” (Star, 17.1.05)

Bu mektubu yazdığında, başkanı olduğu parti sandıktan iktidar olarak çıktığı halde kendisi yargı engeli sebebiyle milletvekili dahi olamayan Erdoğan, birkaç gün sonra Beyaz Saray’a davet edildi, Bush tarafından ağırlandı ve döndüğünde, hakkındaki siyaset yasağı kaldırılarak milletvekili ve başbakan olmasının yolu açıldı.

Sonraki süreçte, neocon kıskacındaki Bush’la hep sıcak bir ilişki içinde oldu. Bu sıcaklık ailevî temaslara da sirayet etmiş olmalı ki, Bush’un ikinci defa seçilip seçilemeyeceğini henüz kimsenin kestiremediği günlerde Emine Erdoğan Bush’un tekrar kazanacağından emin olduğunu söyledi.

2004 Haziran’ında, bir neocon projesi olan BOP’un eşbaşkanlığının Türkiye’ye tevdi edildiği G-8 zirvesinde Bush’un Erdoğan’a, sırtını sıvazlayıp “Büyük adamsın” iltifatında bulunması da bu sıcaklığın bir diğer göstergesiydi.

Gerçi 1 Mart tezkeresinin Meclisten geçirilemeyişi, Erdoğan’ın Irak’taki ABD ve Filistin’deki İsrail katliamlarına karşı zaman zaman yaptığı sert çıkışlar, neocon çetenin, bugün AKP’ye karşı topyekûn taarruzunu netice veren homurdanmalarına yol açtı, ama AKP neocon öfkeyi teskin için her tavizi vermekten geri durmadı.

Meselâ 1 Mart tezkeresinin reddiyle ortaya çıkan durum, Irak’taki ABD güçlerinin ihtiyacı olan lojistik desteğin, yoğun şekilde Türkiye üzerinden teminiyle büyük ölçüde telâfi ediliyor.

Aynı şekilde, İsrail’e karşı arada bir tribünlere yönelik keskin söylemler sarf edilirken, bu ülke ile ilişkilerin en parlak döneminin AKP iktidarında yaşandığı, İsrailli yetkililer tarafından defaatle dile getiriliyor. Ve İslâm âleminin İsrail’e uyguladığı tecridi kırmakta da AKP kullanılıyor.

Beş yıllık iktidarında başörtüsü yasağını kaldıramayan AKP’nin İKÖ platformlarında diğer İslâm ülkelerine kadın hakları dersleri vermesi ise BOP çerçevesinde üstlendiği görevlerin ironik ve acınası tezahürlerinden birini oluşturuyor.

Ama sarf ettiği bunca çabaya rağmen AKP yine de, fena halde öfkelendirdiği neoconlara yaranamıyor. AKP liderinin bir danışmanının yine bir neocon kuruluşun toplantısında “Erdoğan’ı deliğe süpürmeyin, kullanın” diye dil dökmesi dahi netice vermiyor, aksine ters tepiyor.

Zira “Aç canavara sevgi merhametini değil, iştahını açar, diş ve tırnağının da kirasını ister.”

20.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.06.2007) - TSK ve neocon’lar

  (17.06.2007) - Hukuk ve namaz

  (16.06.2007) - Demokrat farkı

  (15.06.2007) - Derin hesaplar

  (14.06.2007) - Hükümet ve terör

  (13.06.2007) - Türkiye-İspanya farkı

  (12.06.2007) - Terör mitingleri

  (10.06.2007) - Kuraklık dersi

  (09.06.2007) - Okulda namaz

  (08.06.2007) - Hukukun tükenişi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004