Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Başörtüyü soruşturmak ne kazandırır?



Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen ‘mezuniyet töreni’nde bir başörtülüye diploma verilmesini soruşturma konusu yapmış. Gazetelere yansıyan haberlere göre, bazı üniversite rektörleri Bilkent’in uygulamasını YÖK’e şikâyet etmiş ve soruşturma açılmasına sebep olmuşlar.

Bir soruşturma açılması gerekiyor, ama bu başörtülü öğrenciye diploma verildiği için değil; aksine başörtülü öğrenciler üniversiteye alınmadığı için açılmalı. Çünkü üniversitelerde uygulanan yasak, yürürlükteki kanunlara uygun bir yasak değil, aksine baştan sona ‘keyfî’ bir yasaktır.

YÖK’ün; yapması gereken onlarca işi bir yana bırakıp, bir başörtülü öğrenci diploma törenine katıldı diye soruşturma açması acıklı bir durumdur. Türkiye böyle bir muameleye lâyık değildir. Hatırlamak lâzım: Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında hiç bir üniversitemiz yer alamamıştı. YÖK, asıl bu işlerle uğraşıp, değil ilk 500, ilk 50 üniversite arasında Türkiye’deki üniversitelerden birkaçının yerleşmesi için gayret sarfetmeli değil miydi?

Büyük bir yanlışlık, yıllardan beri sürdürülmeye devam ediyor. Peki, böyle tavırların halk nezdindeki yansıması hiç düşünülmüyor mu? Türkiye’yi idare edenlerin başörtüsünden bu kadar rahatsız olması hayra alâmet sayılamaz. Başörtülü öğrencilerle aynı mekânı, aynı salonu paylaşmaya dahi yanaşmayan rektörler görmüştük. YÖK’ün son tavrı, bu anlayışın bir şekilde devam ettiğini de gösteriyor. Böyle davranmak YÖK’e ve rektörlere yakışır mı?

Yıllardan beri tekrarlanan anketlerin ortaya koyduğu bir netice var: Türkiye’de yaşayan hanımların büyük ekseriyeti başörtüsü takıyor. Üstelik başörtüsü takmayan hanımlar da başörtüsü takılmasından rahatsız olmuyor ve başörtüsünün hele hele üniversitelerde yasaklanmasını onaylamıyor. Bütün bunlar göz önündeyken, basit bir konuda soruşturma açılması haklı görülebilir mi?

YÖK’ün tavrı, ‘hem suçlu, hem de güçlü’ şeklinde özetlenemez mi? Hem kanunsuz bir yasağı, zorlama yorumlarla uygula, hem de ‘peruk’ takarak okuyan bir öğrencinin mezun olduktan sonra başörtüsü ile diploma almasını soruşturma konusu yap! Bu hareket, yasağı savunanların ruh halini ortaya koyması bakımından da dikkat çekici.

“Tek başına, iş başına” gelen bir iktidar döneminde, hem de bir bakanın kızının maruz kaldığı bu davranış; hak, hukuk, adalet ve demokrasiye ne kadar muhtaç olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, bu talepleri dile getirenlere karşı, “Acele etmeyin, bekleyin, bu problemleri sonra çözeceğiz” diyerek, ‘ötele’yenlerin doğru yapmadıkları anlaşılmış oldu.

Soruşturma haberinin gazetelerde yer aldığı günde, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Milletvekili Claudia Roth, “(Başörtüsü) Takana karışmamak gerek” diyordu. (Sabah, 19 Haziran 2007)

Dünyadaki örnekler ve Türkiye gerçekleri orta yerde olduğu halde, başörtülü öğrencilere Claudia Roth kadar da müsamaha göstermeyenlere Allah insaf versin. Âmin.

Başka ne diyelim?

20.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.06.2007) - Güzelliklere engel parti

  (18.06.2007) - Asıl tehlike

  (17.06.2007) - Yasaklasak da mı saklasak?

  (16.06.2007) - Mimar Sinan’lar yetiştirmek gerek

  (15.06.2007) - Biri yer biri bakarsa, terör bitmez

  (14.06.2007) - Bilirler, ama söylemezler

  (13.06.2007) - İnternet kafe mi, kütüphane mi?

  (12.06.2007) - Terörün ekmeğine yağ sürmek

  (11.06.2007) - Daha adil, daha şeffaf bir Türkiye için

  (10.06.2007) - Engelleri aşalım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004